Slovanské Noviny

23. mája 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Starí Slovania – jedlo


Najdôležitejšou súčasťou stravy bola kaša (nie však naše biele krupice s maslom a kakaom). Zrno zrno, buď celé alebo rozdrvené, necháme napuchnúť vo vode a uvarené. Z menšej časti drvených zrniek sa piekli palacinky na ohni. Kaše a palacinky boli čerstvé, ale mohli sa aj dlho skladovať a jesť studené, napríklad na poľovníckej či vojnovej ceste. Radi ich varili v mlieku a ochutili s maslom, medom, sušeným a čerstvým ovocím. Sladká kaša je zachovaná ako slávnostné jedlo v stredoveku až hlboko do 17. storočia. V Rusku sa stále varí slaná kaša ako príloha k mäsu a rybám, namiesto obilia sa používa len pohánka. Slovanská kaša varená prevažne z prosa, jačmeňa, menej pšenice a ovsa. Ovos, toto bola typická potravina starovekých Nemcov (podľa správ Rimanov strava nezvyčajná a nie vhodná pre ľudí).



Mimo kaše, bol chlieb hlavným pokrmom pšeničný a ražný. Chlebík bol kvasený a vyzeral ako dnešný celý pšeničný chlieb. Drevený kus, v ktorom sa chlieb miešal, nebol umytý a zvyšky z minulého pečenia ostali na stenách. Pred novým pečením sa oškriabali, vyliali vodu a kváskový bol hotový. Chlebík bol tmavý alebo biely – bol na slávnostné príležitosti a neskôr aj do kostola ako hosť. Časť obilia bola zberaná nezrelá a zjedená surová, alebo pražená – pražené nedozreté zrná boli s nej najlepšia kaša.

Med, sušené drvené ovocie (hlavne hrušky), ale aj jahody, maliny, čučoriedky, čierne. Pečivo sa posypalo a plnilo makom, tvarohom – ale len pri tých najslávnostnejších príležitostiach.

Jedli aj veľa strukovín – hrášok, šošovica a fazuľa. Kapusta a uhorky naložené a kvasené. Často ak jedlo bola repa. Na jedálenskom stole však neboli len národné jedlá – naši predkovia radi jedli lebeda, merlík, žihľavu, púpavu, šťavu, cibuľu rastlín a cibuľu, cesnak a iné – najmä na jar, keď telo utrpelo nedostatok vitamínu C po dlhej zime. Populárna bola kyslá chuť, zaručená kyslým mliekom, octom a bylinkami. Samozrejme, toto všetko bolo robené do polievok. Ľudia používali aj rastlinné oleje – z ľanu, maku, repky a lieskových orechov.

Na stoloch obyčajných ľudí bolo málo mäsa. Mäso bolo súčasťou základného jedla, hlavne hovädzie a bravčové mäso. Na nekonečných rovinách Ukrajiny jedli Slovania kone, ktoré chovali ako na jazdenie, tak aj na mäso. Češi a Polabští Slovania sa preslávili aj chovom koní. V južanských Slovanoch bolo veľa baranieho jedla, rovnako ako Bulhari. Lebo prasce sa voľne túlajú po dedine a pri lese kde sa kŕmia, nekrmovali, hoci sú správy o tom, že boli niekedy vykrmované takým spôsobom, že ani nemohli stáť. Takže mäso bolo prevažne chudé, peklo horí, v popole alebo vo varení. Samozrejme aj sušené a údené. Naši predkovia jedli zviera prakticky celé, jedli črevá, dreň z kostí, praženú kožu, šľachy, chrupavky… Členovia aristokracie sa spočiatku nelíšili tým, že jedli viac mäsa, ale radšej jedli lepšie mäso, kvalitnými úpravami a samozrejme veľa zveriny a aj vajíčka a hydina.

Okrem mäsa sme jedli mliečne výrobky – tvaroh a syr z kravského mlieka, v hornatých oblastiach z oviec ale aj kozieho. Tvaroh sa jedol s cibuľou a rascou a bolo to bežné jedlo ľudí – olomoucký biskup Jan pri konzumácii tohto jedla chytil pražský Jaromír a on ho na mieste bil, aby si pamätal, že by mal jesť ako biskupovi vyhovuje a nie tak špinavé.

Korenila chrenom, horčicou, cesnakom, soľou a od 13. storočia aj šafranom, ktorého popularita bola včas nesmierna. Ako prísady a hlavné jedlo sa jedli rôzne druhy húb.

Samozrejme voda pila – voda tečúca z potokov a riek bola obzvlášť cenená, zatiaľ čo studňa bola považovaná za bezchybnú až do hlbokého stredoveku…
Sláva Rodu.

voľný preklad bez korekcie

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

zdroj: z útrob internetu a múdrosť našich predkov