Slovanské Noviny

27. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Užitočné vlastnosti čerešní a višní

Plody čerešne a višne sa nazývajú aj sladkým lekárom nie náhodou, ich prospešné vlastnosti sú jednoducho úžasné. Ak pravidelne konzumujete aspoň desať bobúľ čerešní v dopoludňajších a večerných hodinách, trikrát znížite pravdepodobnosť vzniku rôznych ochorení srdca. Je škoda, že sezóna čerešní netrvá dlho, preto je potrebné najesť sa ich „do zásoby“.

V závislosti od farby a chuti sa čerešne a višne líšia v zložení pigmentových látok a percentuálnom pomere cukrov a organických kyselín. V tmavých čerešniach a višniach je viac antokyanov – prírodných červenofialových pigmentov patriacich do skupiny bioflavonoidov – látok s vitamínom P (posilňuje kapilárne steny) s antioxidačnou aktivitou (chráni pred rakovinou, omladzuje). Jednoducho povedané, čím tmavšia je čerešňa, tým je užitočnejšia.

Svetlé čerešne majú však svoje výhody – je menej pravdepodobné, že spôsobia alergie. Ak máte alergie, je dobré si to pamätať.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Prospešné vlastnosti čerešní sa tiež líšia v závislosti na kyslosti bobule – čím kyslejšia, tým užitočnejšia je. Vo všeobecnosti kyslosť niektorým odrodám čerešní a višní pridávajú organické kyseliny, ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínov, napríklad vitamíny C (kyselina askorbová), B9 (kyselina listová). Takéto čerešne sú veľmi prospešné pre organizmus. Čím sladšia čerešňa je, tým viac kalórií má, a tým viac plynov sa tvorí v črevnom trakte počas fermentačného procesu.

100 gramov čerešní obsahuje 48 kilokalórií a celý komplex prírodných a životne dôležitých vitamínov – ako sú vitamíny A, B1, B2, C, E, PP, P, tiež železo, draslík, vápnik, horčík, sodík a fosfor.

Čerešne obsahujú pektíny, ktoré odstraňujú tuky z organizmu a prispievajú k úbytku hmotnosti, čo je dôležité najmä pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. V kyslých odrodách čerešní a višní je veľa kyseliny jablčnej, ktorá ničí škodlivé formácie na stenách ciev. V každých, ale najmä v žltých čerešniach je veľa beta-karoténu, ktorý je prospešný pre oči a pokožku, ako aj vitamíny C a P, ktoré chránia kardiovaskulárny systém.

Americkí vedci zistili, že látky obsiahnuté v tmavočervených odrodách čerešní a višní neumožňujú tvorbu krvných zrazenín v cievach a zlepšujú stav koronárnych krvných ciev, ktoré zásobujú srdce. Ak pravidelne konzumujete čerešne ráno a večer, chránite svoje srdce pred preťažením. Mimochodom, čerešne a višne je možné zmraziť a vitamíny a prospešné látky v nich sa dokonale zachovajú.

Ľudia, ktorí sú náchylní k nadúvaniu a zápche, by si mali dať na čerešne pozor, pretože čerešne posilňujú peristaltiku a akumuláciu plynov. V prípade diabetes mellitus musí byť konzumácia čerešní obmedzená, pretože obsahujú príliš veľa glukózy: asi 10 gramov glukózy na 100 gramov čerešní, v sladkých odrodách ešte viac.

Bolo vedecky dokázané, že čerešňa má protizápalové a analgetické účinky. Pri každej bolesti – hlava, artritída, chrbtica, kĺby – jedna alebo dve hrsti čerešní eliminujú nepríjemné pocity.

Železo a iné prospešné látky obsiahnuté v čerešniach zlepšujú zloženie krvi. Jedným slovom, čerešňa je skutočná kytica vitamínov a živín, takže počas čerešňovej sezóny by ste nemali zaspať a jesť týchto plodov čo najviac.

zdroj a preklad: OZ Biosféra www.biosferaklub.info