Slovanské Noviny

18. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Jedinečné vlastnosti egrešov

Egreše, najmä zelené, majú jedinečné vlastnosti. Ukázalo sa, že egreš znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zloženie krvi a je to vynikajúci liek na liečbu aterosklerózy.

Je potrebné jesť denne lyžicu zeleného ovocia. A je veľmi dôležité neodtrhávať z nich suché chvosty – obsahujú tiež liečivé látky. Je tiež užitočné piť čaj z listov egreša 3 krát denne.

► Egreš je hodnotné ovocie pre diétnu výživu, je zdrojom vitamínov a minerálov pre organizmus.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

► Tradičná medicína odporúča egreš ako osviežujúci a vitamínový doplnok.

► Pri hypovitaminóze C a B a pri nedostatku medi a fosforu v organizme sa egreše odporúčajú pre deti aj starších ľudí.

► Pre pacientov trpiacich anémiou a stratou krvi sa odporúča ovocie egreša, pretože obsahuje veľa krvotvornej kyseliny listovej (čo je obzvlášť užitočné).

► Pri chronickej zápche (ako mierne preháňadlo a na tlmenie bolesti) sa používa odvar z bobúľ egreša: 1 lyžicu bobúľ zalejte 1 pohárom horúcej vody, povarte ich 10 minút na miernom ohni, ochlaďte a prefiltrujte. Pite 50 g 4-krát denne.

► Bobule egreša sa používajú ako adstringent na hnačky. Po dobu 2 – 3 týždňov ich systematického užívania sa môžete zbaviť chronickej hnačky.

► Egreš je dobrý choleretický prostriedok.

► Egreše obsahujú hypotenzné a kapilárne posilňujúce antisklerotické P-aktívne zlúčeniny (antokyány a leuksantokyány). Vďaka tomu sú egreše účinné pri prevencii a liečbe hypertenzie, aterosklerózy a iných kardiovaskulárnych chorôb. Výluh z egrešov odstráni z tela prebytočný cholesterol.

► Ako prostriedok proti tuberkulóze používa tradičná medicína bobule a listy egreša.

► Za starých čias sa čerstvý egrešový džús zmiešaný s malým množstvom medu považoval za takmer spoľahlivé protizápalové činidlo.

► Akýkoľvek akútny zápal kože – od erysipela po vyrážku spôsobenú popáleninou z jedovatých rastlín, za starých čias boli ošetrené starostlivo precedeným odvarom zo zrelých egrešov, vtieraním do pokožky, čo prinieslo okamžitú úľavu.

► Plody egreša sa odporúčajú zaradiť do jedálnička pri kožných chorobách a ekzémoch.

► Zápal obličiek a močového mechúra pomáha zmierniť konzumácia veľkého množstva egrešov.

► Pri chorobách obličiek a močového mechúra (najmä pri urolitiáze a obličkových kameňoch), ako aj pri kožných chorobách sú užitočné čerstvé bobule egreša.

► V prípade obezity a metabolických porúch sa odporúča bobule egreša konzumovať vo veľkom množstve po dobu 3 – 4 týždňov (pri obmedzení príjmu kalórií).

► Egreš má osviežujúci, choleretický a močopudný účinok.

► Egrešový vývar a čerstvé ovocie sa účinne používajú v boji proti dlhotrvajúcemu krvácaniu z menopauzy a na normalizáciu menštruačného cyklu.

► Egreš sa používa na prevenciu nádorov: odstraňuje z organizmu veľa škodlivých látok.

Egrešový džem

Úžasný egrešový džem, ktorý nemusíte variť. Uložte si tento recept, budete ho potrebovať.

Pre tento džem potrebujeme nasledujúce:

  • Zelené egreše – 3 kilogramy
  • 3 kusy pomarančov s kôrou, ale bez kôstok
  • 2 citróny – bez kôry a tiež bez semien
  • 5 kilogramov kryštálového cukru

Egrešom odstránime oba chvosty. Robí sa to dobre nožnicami na nechty. Pomaranče a citróny sa nakrájajú na kolieska. Pomaranče s kôrou, citróny bez kôry, obe bez kôstok.

Pomaranče, citróny a egreše sa pomelú mlynčekom na mäso. Cukor a všetka hmota z bobúľ a ovocia sa nechá stáť v miske jeden deň v kuchyni.

Príležitostne sa premieša pomocou drevenej lyžice s dlhou rukoväťou, aby sa cukor úplne rozpustil. Miska sa prikryje vlhkou gázou.

Hotový džem za deň sa naplní do akýchkoľvek sterilných nádob. Skladuje sa pri izbovej teplote, nie v chladničke. Džem by nemal kysnúť ani cukornatieť.

Je veľmi chutné piť čaj s takýmto „živým“ džemom počas zimných večerov, používať ho na pečenie rolády, alebo jesť s palacinkami.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info