Slovanské Noviny

6. mája 2024

K porozumeniu Čelovekom

Pandémia koronavírusu poznačila asi najviac sektor stravovania. Gastro prevádzky boli pre lockdown dlhé mesiace zatvorené, a keď sa aj otvorili, museli sa vysporiadať s mnohými obmedzeniami. Nečudo preto, že sa ocitli vo veľkých, ba doslova existenčných problémoch.

Vážnymi problémami neboli len návštevníci, ktorých ubudlo doslova drasticky, ale aj zamestnanci, ktorí si po tom, čo boli ich prevádzky zatvorené našli inú, nie raz oveľa lepšie platenú prácu. A najmä stabilnejšiu. Ako informuje portál parlamentnelisty.sk toto všetko spôsobilo, že pre nedostatok kvalifikovaných zamestnancov v gastroprevádzkach pôjdu hore aj ceny.

Problémy sú teraz s kvalifikovanou pracovnou silou

Po vážnych problémoch so zatvorením prevádzok či obmedzenému počtu klientov teda čelí gastro sektor ďalšiemu vážnemu problému. Tým je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily, ktorej cena práce začala za obdobie posledných mesiacov enormne rásť. Podnikatelia pôsobiaci v gastre tvrdia, že im neostáva nič iné, ako zdvihnúť ceny v reštauráciách. „Nie je tajomstvom, že už pred vznikom pandémie sme mali problém s kvalifikovanou pracovnou silou. Teraz, po druhej vlne, je však situácia niekoľkonásobne horšia. Nájsť kvalifikovanú pracovnú silu je mimoriadne náročné, nakoľko veľké množstvo ľudí, ktorí v gastre pracovali, buď prišli o prácu a stratili tak dôveru sa do tohto sektoru opäť vrátiť, alebo majú obrovské obavy z toho, že príde obávaná tretia vlna,” povedal prezident Asociácie slovenskej gastronómie (ASG) Viliam Pavlovský.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ekonómovia varujú, že každá ekonomická kríza so sebou prináša aj rast cien. Zdražie totiž nielen energia, ale aj potraviny a všetky druhy vstupných surovín či investícií do nevyhnutných technických riešení, ktoré významne ovplyvňujú celý cash-flow. Problémom je ale aj to, že v priebehu pandémie sa dosť výrazne zmenili aj návyky zákazníkov. Kvôli zatvoreným prevádzkam si totiž mnohí ľudia začali variť sami a do reštaurácií už chodia menej. Takto ich to totiž vyjde podstatne lacnejšie.

Najväčším nákladom v gastre sú mzdy zamestnancov

Prieskumy navyše ukázali, že po uvoľnení opatrení sa vrátilo do prevádzok len asi 60% zákazníkov, ktorí gastro zariadenia predtým pravidelne navštevovali. Podľa asociácie tak podnikatelia v gastro sektore nemajú na výber. Buď zdvihnú ceny, alebo budú bojovať o prežitie. Lenže problém s nedostatkom kvalifikovaných zamestnancov to nijako nerieši a dopyt po nich je veľký. Ponuka, žiaľ, je však podľa asociácie žalostne nízka, čo sa v konečnom dôsledku premieta aj do rastúcej ceny práce zamestnancov gastro sektora.

„Podľa analýzy J&T Banky aktuálne rastú mzdy zamestnancov v gastro sektore o 20 až 40%, čo je z dlhodobého hľadiska absolútne neudržateľné. Podniky sa totiž ešte stále snažia vysporiadať so stratami, ktoré im vznikli za viac než 220 dňové obdobie obmedzeného podnikania počas druhej vlny pandémie,” dodal Viliam Pavlovský s tým, že pre gastro podniky sú najväčším nákladom práve mzdy zamestnancov.

hlavný denník

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

%d