Slovanské Noviny

17. marca 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Brusel píše nové menu: Múčne červy v našom chlebe?

Brusel opäť prijal sporné rozhodnutie na úkor európskych spotrebiteľov: teraz je oficiálne povolené používať prášok vyrobený z lariev bežného múčneho chrobáka (Tenebrio molitor) v potravinách. Európska komisia tak ďalej presadzuje konzumáciu článkonožcov, aj keď značná časť obyvateľstva túto predstavu pravdepodobne odmieta. Prekvapivo, nejde o prvý takýto krok – v posledných rokoch už bolo schválené využitie lariev potemníka múčneho (Alphitobius diaperinus), saranče sťahovavej (Locusta migratoria) a domáceho cvrčka (Acheta domesticus) v potravinách, píše Korkép.

Ďalšie hmyzie prekvapenie na pultoch obchodov

Európska komisia 20. januára oficiálne schválila zaradenie prášku z lariev múčneho chrobáka, ktorý bol spracovaný UV žiarením, do zoznamu tzv. nových potravín. Toto opatrenie predstavuje ďalší krok k nahradeniu tradičných potravín hmyzím práškom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nariadenie nadobudne účinnosť 20 dní po uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie a v prvých piatich rokoch bude výrobu týchto potravín výlučne zabezpečovať francúzska spoločnosť Nutri’Earth. Po tomto období budú môcť o povolenie na predaj hmyzieho prášku požiadať aj ďalší výrobcovia.

Podľa EÚ žiadny problém

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) tvrdí, že múčny červ v práškovej forme je „bezpečný na konzumáciu“, pokiaľ sú splnené určité podmienky. Tento hmyzom obohatený doplnok sa tak môže objaviť v chlebe, cestovinách, koláčoch, syroch, mliečnych výrobkoch, ba dokonca aj v ovocných kompótoch.

Je to skutočne to, čo európski spotrebitelia potrebujú?

Komisia zdôvodňuje zavádzanie hmyzu do potravín tým, že ide o udržateľnejší zdroj bielkovín, ktorý môže znížiť environmentálnu záťaž poľnohospodárstva a prispieť k zníženiu plytvania potravinami. Realita je však taká, že z tohto kroku budú profitovať najmä agro-giganti, zatiaľ čo bežní ľudia dostanú ako alternatívu hmyziu bielkovinu. Nadnárodné korporácie verzus spotrebitelia: Kto na tom získa?

Rozhodnutie vyvolalo odpor – Výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) zamietol iniciatívu francúzskej konzervatívky Laurence Trochu, ktorá chcela zaviesť zákaz predaja múčneho červa v práškovej forme. Talianska europoslankyňa Silvia Sardone vyhlásila:

Ľavicoví politici opäť uprednostňujú záujmy nadnárodných korporácií pred spotrebiteľmi,“ pričom dodala, že ľudia si túto novú formu „potravy“ neželajú.

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) tvrdí, že jedlý hmyz je bohatý na bielkoviny, no je to dostatočný dôvod na jeho nahradenie tradičných potravín? Ľudský organizmus má navyše problém so spracovaním chitínovej schránky hmyzu, čo obmedzuje vstrebávanie živín.

Podľa nových pravidiel môže chlieb predávaný v EÚ obsahovať až 4 gramy múčneho červa na 100 gramov, pričom v koláčoch to môže byť až 3,5 gramu.

Spotrebitelia si tak odteraz budú musieť pozorne kontrolovať etikety, aby sa vyhli hmyzím prísadám.

Kam to všetko smeruje?

Brusel jednoznačne smeruje k budúcnosti, v ktorej bude obmedzená konzumácia mäsa a hmyz sa stane hlavným zdrojom bielkovín v európskej strave. Kým v niektorých krajinách je hmyz tradičnou potravinou, v Európe je táto predstava stále cudzia.

Isté je, že zavedenie hmyzieho prášku nie je odpoveďou na prirodzené potreby spotrebiteľov, ale ďalším krokom k pochybnej globálnej potravinovej politike. Nie je to teda práve lákavá predstava, však?


hlavnydennik.sk