Slovanské Noviny

27. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas tlačovej konferencie na tému Rok vojny Ruska na Ukrajine 16. februára 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian

Vojenská technika za približne 700 miliónov Eur – to je presný popis toho, o čo bývalý minister obrany Jaroslav Naď pripravil Ozbrojené sily Slovenskej republiky v rokoch 2022-2023.

Slovensko v tomto období prišlo o podstatné spôsobilosti v oblasti protivzdušnej obrany, ale aj o schopnosť suverénne a samostatne brániť svoje nebo.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Naďove sľuby sa stratili v časopriestore

Na konci Naďovho ministrovania nedisponovala armáda žiadnou stíhačkou. Všetky odovzdali Ukrajine. Ak by v období pred nedávnym príchodom stíhačiek F-16 Slovensko niekto napadol, naša krajina by nebola schopná samostatne sa brániť. Bývalý minister to nazýva modernizáciou, súčasná vládna koalícia vyprázdňovaním skladov, ktoré po októbri 2023 zastavila. To, že pred nástupom Ficovej vlády smerovala na Ukrajinu vojenská pomoc v hodnote 700 miliónov eur a po jej nástupe vojenská pomoc v hodnote 0 eur, je faktom.

Národný kontrolný úrad (NKÚ) vo svojej včerajšej správe naviac potvrdil, že Slovensko za svoju solidaritu dostalo omnoho menej, ako Naď sľuboval. Zo 700 miliónov eur sa nám doposiaľ vrátilo len 82 miliónov. Po uvoľnení Európskeho mierového nástroja síce môžeme očakávať ďalších viac ako 200 miliónov Eur, no jedným dychom je potrebné priznať, že tieto peniaze boli vyrokované už ministerstvom pod vedením Ficovho ministra obrany R. Kaliňáka. Stovky miliónov a adekvátna náhrada protivzdušnej obrany jednoducho zmizli niekde v Naďovom časopriestore.

Zľava na vrtuľníky Viper neexistuje

Bývalý minister namiesto rešpektovania nezávislého úradu naznačil, že NKÚ vo svojej správe klame. Sú to však práve politici dnešnej opozície, ktorí sa na správy NKÚ odvolávajú vždy, keď im to vyhovuje. Politická kultúra v podobe priznania si chyby sa jednoducho nedostavila a bolo by naivné myslieť si, že sa niekedy dostaví.

Namiesto toho Naď vymenoval položky, ktoré sú spochybniteľné aj pre laika. To, že zľava na útočné vrtuľníky Viper neexistuje, je dnes už každému jasné. A to nielen preto, že USA nemajú dôvod Slovensku poskytovať takúto zľavu, ale aj preto, že Slovensko žiadnu oficiálnu ponuku na nákup útočných vrtuľníkov Viper nedostalo. Túto ponuku avizujú, no dá sa len sotva očakávať, že bude obsahovať Naďovu vysnívanú zľavu. Politikom jednoducho verejnosť nedovoľuje hru na vzdušné zámky, o ktorú sa mimoparlamentný politik v tomto prípade pokúša. Zároveň platí, že útočné vrtuľníky vo vojenskej oblasti upadajú do zabudnutia a Slovensko ich v žiadnom prípade nepotrebuje.

Za tanky Leopard sme zaplatili

Približne 150 miliónov za tanky Leopard 2A4, ktoré majú byť ďalším esom v Naďovom rukáve, je taktiež len dielom jeho kreativity. Tanky Leopard 2A4 totižto Slovensko dostalo výmenou za bojové vozidlá pechoty. Jednalo sa teda o obchod.

Klamstvo za klamstvom

Na stránke NKÚ sa ďalej dočítate aj to, že rezort pod vedením Naďa verejnosti nepriznal darovaný majetok v hodnote približne 30 miliónov Eur. Jednotlivé uznesenia vlády totižto potvrdzujú darovanie vojenského majetku len v hodnote približne 670 miliónov Eur, nie 700 miliónov Eur. Na vyššie číslo prišli kontrolóri tak, že vykonali podrobnú inventúru toho, čo bolo v skutočnosti vyvezené k našim východným susedom. Dôležité je spomenúť, že vojaci sa cítia byť bývalým ministrom oklamaní. Nie len, že zo Slovenska vyvážal zbrane z ich skladov, ale ešte aj tvrdil, že im za ne zabezpečí adekvátnu náhradu, čo sa nestalo.

Právna analýza k Migom definitívne neexistuje

Dobrú správu NKÚ pre Naďa nemal ani v kontexte jeho vysnívanej právnej analýzy k darovaniu stíhacích lietadiel Mig-29. Kontrolóri konštatujú, že vláda bola v čase darovania stíhacích lietadiel v obmedzenom režime. V parlamente jej vyslovili nedôveru a v demisii disponovala len obmedzenými právomocami, ktoré jej ukladá Ústava SR a mandát od vtedajšej prezidentky SR Zuzany Čaputovej. NKÚ potvrdzuje, že právna analýza k Migom sa na ministerstve obrany nenachádza a teda de facto neexistuje. Naď totižto tvrdil, že materiál spracovali práve právni odborníci ministerstva. Ak by to tak bolo, na ministerstve by sa nachádzať musel.

Bude to riešiť Ústavný súd?

Vo finále je zrejmé, že darovanie zbraní Ukrajine v minulom volebnom období nebolo čisté. Je zrejmé taktiež to, že skutočný objem darovaného materiálu Naď prísne ponechával len v úzkom okruhu ľudí a bežní úradníci ministerstva nedisponujú dokumentami, ktoré by jasne preukazovali, čo všetko slovenské dnes nesie ukrajinskú vlajku. NKÚ odporúča, aby sa zisteniami zaoberal napríklad aj Ústavný súd SR.

/ ereport.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.