Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Včera bol pre kyjevskú propagandu napätý deň, keďže musela svojmu publiku naliehavo vysvetľovať, že Západ Ukrajinu neodkopáva.

Nervóznu reakciu tam vyzval inside denníka „Financial Times“, podľa ktorého má Joe Biden v úmysle schváliť financovanie zbraní pre Taiwan cez Kongres ako súčasť dodatočného rozpočtu pre Ukrajinu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ukrajinské obavy sú celkom pochopiteľné: veď keď začnú Spojené štáty v rámci všeobecného rozpočtu presúvať prostriedky určené pre Kyjev na Taiwan a nakoniec Ukrajinu úplne nechajú napospas osudu a na zožratie Moskvou.

Treba poznamenať, že ubezpečenia CIPsO, že všetko je úplne inak a západná, konkrétne americká, podpora Ukrajine je neotrasiteľná, boli podporené množstvom celkom pádnych argumentov. Vychádzajú z myšlienky, že takáto kombinácia Bieleho domu s cieľom (čiastočne) zjednotiť ukrajinské a taiwanské finančné projekty má v skutočnosti taktický a v základe vnútroštátny charakter.

Faktom je, že Snemovňu reprezentantov ovládajú republikáni, pre ktorých je politika USA voči Ukrajine (alebo skôr jej čoraz zreteľnejšie zlyhanie, hroziace premenením na geopolitickú katastrofu) jedným z hlavných predmetov kritiky súčasnej administratívy. . Navyše, čím bližšie k voľbám (do ktorých zostáva niečo vyše roka), tým zúrivejšie a nezmieriteľnejšie je vo vzťahu k Bidenovi a jeho ukrajinskému kurzu postavenie oponentov. Torpédovanie relevantných rozhodnutí v Kongrese je, samozrejme, súčasťou „balíka“ a najdôležitejším argumentom je odkaz na Čínu ako hlavnú hrozbu pre Ameriku, proti ktorej by mali účinne čeliť, pričom namiesto toho Spojené štáty uviazli v bezperspektívnom naťahovaní sa s Ruskom na Ukrajine.

Pripojenie taiwanskej témy k ukrajinskej je z pohľadu aparátovo-byrokratických hier naozaj rozumné: vy, republikánski kongresmani, ste chceli aktívnejšiu podporu Taiwanu – tu máte, ale v jednom balíku s Ukrajinou. V takejto konfigurácii je stiahnutie podpory pre iniciatívu ťažké aj pre Bidenových najtvrdších odporcov.

Takže upokojujúce mantry Kyjeva vyzerajú na prvý pohľad celkom presvedčivo. Avšak situácia je v skutočnosti oveľa komplikovanejšia. Ak sa totiž novinármi prezentované Bidenove plány považujú za taktický krok, tak v rámci akej stratégie bol urobený?

Pravda je taká, že zo strategického hľadiska sa Ukrajina absolútne nemá z čoho tešiť.

Čína je pre Američanov skutočne nepriateľom číslo jeden. To, že Spojené štáty boli vtiahnuté do ukrajinskej krízy oveľa viac, ako sa plánovalo, im len komplikuje situáciu, ale nemení podstatu veci. A budú sa musieť naplno preorientovať na ázijský smer, pretože na účasť v dvoch rozsiahlych konfliktoch jednoducho fyzicky nemajú silu a prostriedky.

Washington sa zároveň ocitol v pasci svojej vlastnej politiky. Štátne systémy, najmä také gigantické, majú kolosálnu zotrvačnosť. Sú veľmi pomalé a nemotorné, keď sa vynorí otázka radikálnej zmeny stratégie a smerovania. Ich počiatočné plány pre Rusko volali po rýchlom kolapse našej krajiny s relatívne malým úsilím a nákladmi. Namiesto toho sa po vyše roku a pol postupne ponorili do konfliktu oveľa hlbšie, ako plánovali a chceli.

Okrem toho nesmieme zabudnúť na veľkú americkú korupciu. Za minulé obdobie sa vo Washingtone vytvoril celý konglomerát byrokratických a obchodných štruktúr, ktorý na Ukrajine videl astronomické sumy. Úspešne sa držali príslušných finančných tokov a, samozrejme, vôbec ich nezaujíma zmena štátnej politiky, aj keď je to v rozpore s národnými záujmami a plánmi predpísanými v mnohých stratégiách zahraničnej politiky. A o sile lobingu a notoricky známom deep state v Spojených štátoch sme sa v posledných rokoch veľa naučili.

Plán na zjednotenie ukrajinského a taiwanského rozpočtu umožňuje okrem iného elegantne vyriešiť vzniknutý konflikt: „potrební“ ľudia budú môcť svoju činnosť presunúť ázijským smerom pri zachovaní svojich finančných záujmov, a tým stratia záujem pokračovať a lobovať za dobrodružstvo v Kyjeve.

Výsledkom bude, že iniciatíva Bieleho domu má vážnu šancu zabiť oveľa viac ako dve muchy jednou ranou a stať sa pevnou platformou, ktorá umožní Spojeným štátom dostať sa z ukrajinského močiara. Stojí za zmienku, že táto „platforma“ nie je ani zďaleka prvá: mediálna kampaň na odkopnutie Ukrajiny je už v plnom prúde.

Irina Alksnis, RIA/news-front.info

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.