Slovanské Noviny

5. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Nedocenené šípky

Šípky sú skutočný prírodný multivitamínový koncentrát, ktorý obsahuje takmer všetky vitamíny – karotén (provitamín A), C, B1, B2, E, K, R. No jeho hlavnou vitamínovou zložkou je vitamín C. Jeho obsah je oveľa vyšší ako v citrónoch a čiernych ríbezliach.

Biologicky aktívne látky šípok výrazne zvyšujú odolnosť organizmu voči infekciám a zvyšujú odolnosť voči nepriaznivým vonkajším vplyvom (podchladenie, prehriatie), majú tonizujúci, imunostimulačný, tonizujúci účinok. Preto sú šípky jednoducho nepostrádateľné pri prevencii a liečbe prechladnutia a vírusových ochorení, pri existujúcich chronických pomalých ochoreniach, celkovom úbytku sily a slabosti po závažných ochoreniach, pri úrazoch, v predoperačnom období a po operáciách.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Šípka zvyšuje duševnú a fyzickú výkonnosť. Stimuluje základný metabolizmus a stimuluje funkciu pohlavných žliaz a syntézu hormónov.

Odvar zo šípky stimuluje tvorbu tráviacich štiav a enzýmov v žalúdku, črevách, pankrease a má protizápalové a obaľujúce účinky na sliznicu tráviaceho traktu. Preto je veľmi účinný pri chronickej gastritíde s nízkou a nulovou kyslosťou žalúdočnej šťavy, chronickej pankreatitíde.

V šípkach je veľa pektínu, ktorý je v skutočnosti rozpustnou vlákninou, viaže a odstraňuje toxíny, tuky z čriev. Jeho triesloviny posilňujú sliznice a zosilňujú protizápalový účinok ovocia. Šípka vytvára priaznivé prostredie pre zlepšenie črevnej mikroflóry, reguluje črevnú motilitu. Spomaľuje pohyb potravy v hrubom čreve, predlžuje pocit plnosti, čo prispieva k chudnutiu. Jej dužina (bez kôstok) má vlastnosti mierneho preháňadla.

Šípky sú dobrým choleretikom, ktorý zvyšuje tvorbu žlče, uľahčuje jej odtok a zlepšuje funkčnú činnosť pečene. Preto sa šípky úspešne používajú na akútne a chronické ochorenia pečene (cholecystitída, hepatitída), dyskinéza žlčníka. Z nich sa vyrába farmaceutický choleretický liek holosas. Mnohí poznajú tento sladkokyslý sirup.

Šípky rozdrvte, aby sa celá ich užitočnosť lepšie prejavila v roztoku, zalejte 10 – 15-násobkom objemu studenej vody. Na každú hrsť šípok pridajte 2 – 4 mladé ihličnaté vetvičky smreka. Necháme asi hodinu postáť a privedieme do varu. Na miernom ohni zohrievajte 20 minút, pod vekom ochlaďte, až kým nevychladne a preceďte. Získate voňavý, jemne kyslý, chutný a neskutočne zdravý nápoj. A čo je najdôležitejšie, všetky vitamíny v ňom už prešli živým organizmom rastlín a sú v tej najstráviteľnejšej forme.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info