Situácia v gastrosektore na Slovensku je vážna. Reštaurácie sú už rok zatvorené a svoje služby môžu ponúkať iba na donášku či cez výdajné okienko. Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. V súčasnej situácii si jedlo z gastropodnikov objednáva 57 % našincov.
Rozvoz je aktuálne jediným príjmom pre gastrosektor, no prevádzkovatelia upozorňujú, že rozvoz je len na prekonanie koronakrízy, nie dlhodobo udržateľná záležitosť.
Informovali o tom tento týždeň respondenti v diskusii „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“. Hosťami diskusie boli ľudia, ktorí dlhé roky pôsobia v reštauračnom odvetví na Slovensku.
Pomoc potrebujú aj kuchári
Okrem reštaurácii je vážna aj situácia kuchárov a cukrárov. „Kuchári všade vo svete vyjednávali o podmienkach pomoci. Táto pomoc musí prísť aj na Slovensku. Žiaľ, prichádza veľmi pomaly, pričom gastro u nás zamestnáva až 100 000 ľudí. Naši kuchári opúšťajú tento biznis a mnohí ani neplánujú návrat. Je to preto, že často boli nútení pracovať len na rôzne formy dohody. Teraz majú problémy s pomocou,“ povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
Väčšina gastropodnikateľov na Slovensku má len jednu prevádzku. Práve táto skupina je na tom podľa spoluautora iniciatívy Stále máme chuť Ota Kóňu najhoršie.
„Malí gastropodnitelia v zahraničí pravidelne komunikujú s vládou. Na Slovensku sa to nedeje. Veľa poctivých ľudí, ktorí do toho dali desiatky rokov driny skončia. Nedá sa preto súhlasiť s názorom niektorých ľudí, že koronakríza očistí gastro biznis len od nepoctivých prevádzkovateľov, ktorí klamali napríklad na výplatných páskach,“ uviedol Oto Kóňa.
Zároveň dodal, že aktuálne jedinou plusovou skupinou gastropodnikateľov je tá, ktorá sa venovala iba rozvozu už pred pandémiou.
Všetko trvá príliš dlho
Hotely sú zatvorené už viac ako deväť mesiacov. Vláda má byť podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) iniciatívna iba pri úvodných slovách na tlačových konferenciách. Realita je však horšia.
„Už v prvej vlne všetko trvalo dlho. Prijímanie či uvoľňovanie protipandemických opatrení pre gastrosektor alebo aj prideľovanie štátnej pomoci. Ani počas druhej vlny sme sa v ničom neposunuli,“ ozrejmil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.
Gastrosektor sa aktuálne prispôsobuje COVID automatu. Na základe terajších farieb tak musí čakať na zlepšenie pandemickej situácie a očkovanie národa. Až potom bude môcť otvárať.
Štát očakáva rýchle zotavenie
Štát ale očakáva, že práve tento sektor sa bude po ukončení koronakrízy najrýchlejšie revitalizovať.
„Keď sme po prvej vlne uvoľnili opatrenia, ihneď prišlo medziročné posilnenie tržieb sektora. Od konca druhej vlny očakávame to isté. Ihneď ako to bude pandemická situácia dovoľovať, budú gastropodniky otvorené. Teraz robíme všetko preto, aby sa pomoc vo vzťahu štát a gastropodnikatelia urýchlila,“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravu Radúz Dula.
Zároveň dodal, že podľa rezortného prieskumu koronakríza na Slovensku ukončila alebo ukončí podnikanie pre 17 % gastropodnikateľov. Bude to znamenať stratu približne 20 až 40 tis. pracovných miest.
Zdroj: SITA
Nenávisť, kde ťa ľudia berú…
Švédsko je podle nové zprávy kvůli zločinům muslimských gangů nejnebezpečnější evropskou zemí
Makaru neuvidíte. RTVS náhle mení moderátora O 5 minút 12! Hosťami nebudú politici
VIDEO: Psychopat z Trnavy opäť dokázal, že je zrelý na kazajku. Šéf rezortu vnútra Šutaj Eštok reagoval na jeho šialené návrhy, ktorými prehlbuje spoločenský konflikt do občianskej vojny
VIDEO: Český novinár a moderátor Luboš Xaver Veselý pripomenul, ako progresívna radikálna aktivistka Magda Vášáryová okamžite po Ficovom víťazstve v parlamentných voľbách cielene hecovala spoločnosť
VIDEO: Bývalý šéf protiteroristického komanda analyzoval atentát na premiéra Fica, reakcie jeho telesných strážcov a detailne rozobral aj spôsob atentátnikovej streľby
Ľ: Blaha: Opozícia nie je obeťou, ako sa to teraz snažia prezentovať! Obeťou je R. Fico
Václava Klausa pobúrilo, ako slovenské médiá pristupujú k atentátu na premiéra. Vraj postrelený?!
VIDEO Danko: Jediný, kto môže zvolať okrúhly stôl je Fico a nikto iný. Čaputová na to morálne právo nemá
Uhrík: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej
Gašparovič: z NR SR sa stalo cirkusové šapitó a boxerský ring, kde sa na seba ľudia pozerajú s nenávisťou
„Výzva na pokoj“? – Iba marketingová hra opozície na zneužitie situácie
Pozadie atentátu na Roberta Fica: Začína Ukrajina podporovať terorizmus vo svete?
Zmena štruktúry moci v Kremli. Nový minister obrany: Masívne zvýšenie ruských vojenských výdavkov
Vysoké riziká umelej inteligencie a robotických zbraní
Ukrajina používa zastaranú stratégiu leteckej vojny proti Rusom z éry Vietnamu
„Ukrajina krváca na smrť“ – Nemecký generál vo výslužbe vyzýva na cestu von z ukrajinského konfliktu
Maďarsko zablokovalo rezolúciu Rady Európy o Zelenského „mierovom pláne“
Atentátnik ide do väzby
„Slušnoľudia“ pokračujú! NAKA obvinila osobu, ktorá sa vyhrážala ministrovi Eštokovi.
zo sekcie
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla