Slovanské Noviny

6. mája 2024

K porozumeniu Čelovekom

Situácia v gastrosektore na Slovensku je vážna. Reštaurácie sú už rok zatvorené a svoje služby môžu ponúkať iba na donášku či cez výdajné okienko. Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. V súčasnej situácii si jedlo z gastropodnikov objednáva 57 % našincov.

Foto: ilustračné, Getty images

Rozvoz je aktuálne jediným príjmom pre gastrosektor, no prevádzkovatelia upozorňujú, že rozvoz je len na prekonanie koronakrízy, nie dlhodobo udržateľná záležitosť.

Informovali o tom tento týždeň respondenti v diskusii „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“. Hosťami diskusie boli ľudia, ktorí dlhé roky pôsobia v reštauračnom odvetví na Slovensku.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Pomoc potrebujú aj kuchári

Okrem reštaurácii je vážna aj situácia kuchárov a cukrárov. „Kuchári všade vo svete vyjednávali o podmienkach pomoci. Táto pomoc musí prísť aj na Slovensku. Žiaľ, prichádza veľmi pomaly, pričom gastro u nás zamestnáva až 100 000 ľudí. Naši kuchári opúšťajú tento biznis a mnohí ani neplánujú návrat. Je to preto, že často boli nútení pracovať len na rôzne formy dohody. Teraz majú problémy s pomocou,“ povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.

Väčšina gastropodnikateľov na Slovensku má len jednu prevádzku. Práve táto skupina je na tom podľa spoluautora iniciatívy Stále máme chuť Ota Kóňu najhoršie.

„Malí gastropodnitelia v zahraničí pravidelne komunikujú s vládou. Na Slovensku sa to nedeje. Veľa poctivých ľudí, ktorí do toho dali desiatky rokov driny skončia. Nedá sa preto súhlasiť s názorom niektorých ľudí, že koronakríza očistí gastro biznis len od nepoctivých prevádzkovateľov, ktorí klamali napríklad na výplatných páskach,“ uviedol Oto Kóňa.

Zároveň dodal, že aktuálne jedinou plusovou skupinou gastropodnikateľov je tá, ktorá sa venovala iba rozvozu už pred pandémiou.

Všetko trvá príliš dlho

Hotely sú zatvorené už viac ako deväť mesiacov. Vláda má byť podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) iniciatívna iba pri úvodných slovách na tlačových konferenciách. Realita je však horšia.

„Už v prvej vlne všetko trvalo dlho. Prijímanie či uvoľňovanie protipandemických opatrení pre gastrosektor alebo aj prideľovanie štátnej pomoci. Ani počas druhej vlny sme sa v ničom neposunuli,“ ozrejmil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Gastrosektor sa aktuálne prispôsobuje COVID automatu. Na základe terajších farieb tak musí čakať na zlepšenie pandemickej situácie a očkovanie národa. Až potom bude môcť otvárať.

Štát očakáva rýchle zotavenie

Štát ale očakáva, že práve tento sektor sa bude po ukončení koronakrízy najrýchlejšie revitalizovať.

„Keď sme po prvej vlne uvoľnili opatrenia, ihneď prišlo medziročné posilnenie tržieb sektora. Od konca druhej vlny očakávame to isté. Ihneď ako to bude pandemická situácia dovoľovať, budú gastropodniky otvorené. Teraz robíme všetko preto, aby sa pomoc vo vzťahu štát a gastropodnikatelia urýchlila,“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravu Radúz Dula.

Zároveň dodal, že podľa rezortného prieskumu koronakríza na Slovensku ukončila alebo ukončí podnikanie pre 17 % gastropodnikateľov. Bude to znamenať stratu približne 20 až 40 tis. pracovných miest.

Zdroj: SITA

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

%d