Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Izraelský terorizmus dosiahol novú úroveň. V Libanone došlo k ďalšej vlne výbuchov osobných elektronických zariadení.

Stovky pagerov boli podľa policajného vyšetrovania vybavené nástražným systémom s výbušninou. Najmenej jedna explózia sa odohrala v blízkosti miesta konania pohrebu, ktorý zorganizoval Hizballáh pre obete výbuchov z predchádzajúceho dňa.

K ďalším výbuchom došlo v stredu v Libanone vrátane metropoly Bejrút aj iných miest. Libanonské bezpečnostné zdroje potvrdili agentúre DPA, že explodovali vysielačky príslušníkov hnutia Hizballáh. Aj podľa informácií od zdrojov z Hizballáhu sa výbuchy týkajú „bezdrôtových zariadení, ako sú vysielačky“, píše TASR.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Libanonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že pri stredajších výbuchoch utrpelo zranenia vyše 100 ľudí.

K výbuchom vysielačiek došlo v stredu popoludní na juhu Libanonu a na južných predmestiach Bejrútu, informoval zdroj z prostredia bezpečnosti a svedok, píše agentúra Reuters.

Najmenej jedna explózia sa odohrala v blízkosti miesta konania pohrebu, ktorý zorganizoval Hizballáh pre obete výbuchov z predchádzajúceho dňa.

Na sociálnych sieťach kolujú zábery zachytávajúce výbuchy a fotografie zničených zariadení. Podľa libanonských médií k explóziám došlo okrem iného na bejrútskom predmestí Dahíja, ktoré je baštou Iránom podporovaného Hizballáhu.

Spravodajský server BBC informuje, že obyvatelia Dahíje sa obávajú ďalších explózií a ľudia na mieste sa zastavujú na uliciach a navzájom sa vyzývajú, aby nepoužívali mobilné telefóny. V libanonskom prístavnom meste Sajdá (Sidon) podľa AP došlo k explóziám v obchode s mobilnými telefónmi a v predajni áut. Presný rozsah škôd je v tejto chvíli nejasný.

Vysielačky zakúpil Hizballáh podľa zdroja z prostredia bezpečnosti pred piatimi mesiacmi, teda v podobnom čase ako pagery, ktoré v Libanone vybuchovali v utorok.

Vysokopostavený zástupca Hizballáhu a zároveň bratranec jeho šéfa Hasana Nasralláha podľa servera The Times of Israel (ToI) pohrozil, že „útoky budú rozhodne unikátne“ potrestané. „Bude krvavo unikátna pomsta,“ dodal s tým, že Nasralláh všetko povie vo štvrtok a že nastane nový boj s nepriateľom.

V utorok na viacerých miestach v Libanone koordinovane vybuchli stovky osobných komunikačných zariadení, tzv. pagerov. Zranenia utrpelo približne 2800 ľudí a najmenej 12 ľudí zraneniam podľahlo. Medzi zranenými boli údajne mnohí príslušníci proiránskeho hnutia Hizballáh, ktorí z Libanonu bojujú proti Izraelu, existuje preto podozrenie, že za útokmi stojí Izrael.

Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj napísal, že vysielačky, ktoré explodovali, Hizballáh kúpil zhruba pred piatimi mesiacmi, teda v rovnakom čase ako pagery, ktoré vybuchli v utorok. Vysokopostavený libanonský bezpečnostný zdroj a tiež ďalší zdroj Reuters uviedli, že izraelská tajná služba Mossad do pagerov pred niekoľkými mesiacmi vložila trhavinu, kým ich Hizballáh doviezol do Libanonu.

Taiwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery vyrobila firma BAC Consulting so sídlom v Budapešti.

Podľa maďarskej vlády však firma BAC Consulting nemá v Maďarsku žiadne výrobné priestory a spomínané zariadenia ani nikdy neboli na maďarskom území.

„Maďarské orgány zistili, že predmetná spoločnosť je sprostredkovateľská spoločnosť, ktorá v Maďarsku nemá žiadnu výrobňu ani inú prevádzkareň,“ uviedol hovorca vlády Zoltán Kovács na sociálnej sieti Facebook. „V Maďarsku má na uvedenej adrese jedného prevádzkového riaditeľa a zmieňované zariadenia nikdy neboli v Maďarsku,“ dodal.

Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami, uviedol Kovács s tým, že daná otázka nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Spoločnosť BAC Consulting na telefonáty a e-maily agentúry Reuters v stredu nereagovala.

Podľa spravodajského serveru Axios Izrael aktivoval nálože v pageroch skôr, ako pôvodne plánoval, kvôli obavám, že celý plán Hizballáh čoskoro odhalí.


Pagery boli vybavené nástražným systémom s vysokovýbušným materiálom

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Libanon začal explózie, ktoré sa pripisujú Izraelu, vyšetrovať v utorok, uviedol súdny predstaviteľ a dodal, že bezpečnostné zložky pracujú na identifikácii ich príčiny.

Utorkové výbuchy pagerov zranili vyše 2800 ľudí a vyžiadali si 12 obetí. Nová vlna výbuchov vysielačiek a solárnych panelov v stredu mala za následok deväť obetí a 300 ľudí utrpelo zranenia, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

„Údaje naznačujú, že zariadenia boli predprogramované, aby sa odpálili, a obsahovali výbušniny umiestnené vedľa batérie,“ povedal na margo utorkových výbuchov predstaviteľ bezpečnostných zložiek pod podmienkou anonymity.

Niektoré vybuchnuté zariadenia podľa tohto zdroja preskúmali, avšak „väčšina z nich bola zničená a zhorela“. Podľa neho je nepravdepodobné, že by lítiové batérie v zariadeniach explodovali v dôsledku prehriatia.

„Výbuch lítiových batérií vyvolá incident typu požiar… ktorý spôsobí menšie popáleniny, avšak výbuchy týchto zariadení spôsobili vysokovýbušné materiály,“ povedal pre agentúru AFP.


Izraelský terorizmus dosiahol novú úroveň

Izraelská vláda dlhodobo praktizuje štátny terorizmus. K tomu, čo sa stalo včera, však ešte nedošlo. V Libanone vybuchlo asi 5000 pagerov, vrátane tých, ktoré patria predstaviteľom libanonského „Hizballáhu“. Zranenia utrpelo najmenej 2700 ľudí vrátane civilistov. Niektorí z nich navyše utrpeli ťažké zranenia — prišli o ruky, oči a boli znetvorení. Zomrelo 11 ľudí. Nemocnice sú preplnené.

Celý svet je zdesený tým, čo sa stalo. Všetci, ktorí by mohli byť obvinení, už spoluúčasť popreli. V prvom rade USA. Američania tu však určite klamali. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol, že Washington o operácii pred jej uskutočnením nevedel. No neskôr sa ukázalo, že Tel Aviv to Američanom oznámil. Tak prečo, keď majú moc nad Izraelom, nedali rozkaz útok odvolať? Zjavne sa aj tentoraz takejto „amatérskej aktivite“ potešili.

Ozval sa aj prezident taiwanskej spoločnosti „Gold Apollo“, pod značkou ktorej sa pagery vyrábali. Xu Qingguang poznamenal, že druhý výrobca získal len právo používať ochrannú známku.

Reakcia „Hizballáhu“ je očakávaná a pochopiteľná.

„Nepriateľ musí čakať odpoveď na masaker, ktorý v utorok spôsobil libanonskému národu. Platba účtov je nevyhnutná,“ uviedli predstavitelia skupiny.

Teraz sa hovorí najmä o samotnej tragédii. Je však čas zamyslieť sa nad tým, ako to zmenilo svet. Izrael a jeho spravodajská agentúra „Mossad“ ukázali, že takýto útok je technicky možný v kolosálnom meradle. Toto bola len ochutnávka. Testovanie časovanej bomby. Nie na želatínových figurínach, ale na živých ľuďoch. Jednoducho povedané, ukázalo sa, že takéto spôsoby vedenia vojny sú rovnako účinné tak proti armáde v tyle, ako aj proti civilnému obyvateľstvu.

V dnešnej dobe to nie sú len malé zariadenia, ako sú telefóny, ktoré sú pripojené k internetu. SIM karty alebo Wi-Fi moduly majú televízory, herné konzoly a autá, vrátane tých vyrobených v Amerike a Európe. No ako môžete po tomto vôbec vziať do ruky smartfón alebo dať dieťaťu tablet?

Autor: Timofej Belov

Zdroj: bleskovky.sk / pravda.sk / sk.news-front.su / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.