Slovanské Noviny

14. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Šampiňóny pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi

Pôsobením črevnej mikroflóry huby spôsobujú, že pečeň syntetizuje menej glukózy.

Netreba dodávať, že glukóza v krvi hrá dôležitú úlohu v našej fyziológii. Ak je jej príliš málo, tkanivá a orgány jednoducho zomierajú od hladu; na druhej strane prebytok glukózy v krvi narúša biochemickú rovnováhu v bunkách tela, narúša metabolické reakcie a nakoniec vedie k cukrovke.

Hormón inzulín produkovaný pankreasom pomáha udržiavať hladinu glukózy pod kontrolou, stimuluje bunky v organizme k absorpcii glukózy z krvi. Cukrovka sa zvyčajne začína práve preto, že inzulín je buď zle syntetizovaný v pankrease, alebo sám o sebe nefunguje dobre – bunky organizmu sú na neho zrazu necitlivé. Na druhej strane množstvo glukózy závisí aj od enzýmov, ktoré syntetizujú glukózu v našej pečeni, obličkách a črevnej sliznici.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Vedci z celého sveta už mnoho rokov skúmajú faktory, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Zvyčajne jedno aj druhé závisí od toho, čo jeme: jedno jedlo naruší rovnováhu glukózy, druhé naopak pomáha udržiavať cukor v norme. Pensylvánska štátna univerzita v časopise Journal of Functional Foods píše, že huby šampiňóny môžu pomôcť normalizovať hladinu glukózy.

V článku sa hovorí, že huby pôsobia ako prebiotiká, to znamená, že ovplyvňujú životne dôležitú aktivitu gastrointestinálnych baktérií. Vo všeobecnosti tu nie je nič prekvapujúce: črevná mikroflóra hrá obrovskú úlohu v našom metabolizme a ovplyvňuje okrem iného metabolizmus glukózy. A často, keď hovoríme o tom, že to alebo ono jedlo nejako ovplyvňuje našu fyziológiu, máme na mysli to, že jedlo pôsobí prostredníctvom baktérií, ktoré absorbujú určité živiny a potom uvoľňujú rôzne molekuly, ktoré pôsobia na naše biochemické reakcie.

Margherita T. Cantorna a jej kolegovia zobrali na experiment dva druhy myší: niektoré mali normálnu mikroflóru, iné nemali žiadne gastrointestinálne baktérie. Obe skupiny boli kŕmené jedlom s hubami alebo bez nich; podiel húb zodpovedal tomu, ako keby človek zjedol asi 90 gramov šampiňónov denne.

Podľa autorov práce pôsobili huby na črevné baktérie rodu Prevotella, ktoré začali aktívne uvoľňovať krátke mastné kyseliny: maslovú a jantárovú. Je známe, že tieto kyseliny ovplyvňujú gény, ktoré regulujú glukoneogenézu, teda našu vnútornú syntézu glukózy, ktorá bola spomenutá vyššie. Vďaka hubám skutočne poklesla intenzita syntézy glukózy v pečeni; navyše myšacie bunky začali, aj keď nie veľa, ale oveľa zreteľnejšie aktívnejšie absorbovať glukózu z krvi. U tých myší, ktoré nemali baktérie, sa nič z toho nestalo – to znamená, že huby pomáhajú udržiavať normálnu hladinu glukózy presne prostredníctvom mikroflóry.

Možno bude v budúcnosti možné zo šampiňónov izolovať konkrétnu látku, ktorá pomáha regulovať metabolizmus glukózy, a z ktorej možno získať liek pre diabetikov. Huby s najväčšou pravdepodobnosťou pôsobia na náš metabolizmus rovnako ako na myší, aj keď sa to musí ešte preveriť (a tiež zistiť, či priaznivý vplyv závisí od spôsobu varenia – koniec koncov, málo zjeme surové huby). Tak či onak, k všemožným užitočným vlastnostiam húb sa pridal ďalší, a to je ďalší dôvod, prečo na ne nezabudnúť vo svojej strave.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info