Už desaťročia nás zavádzajú informácie o potravinách, ktoré jeme, ktoré sú zdravé a ktoré nie. Napríklad od začiatku 20. storočia nám bolo povedané, že bravčová masť je nezdravá látka, ktorú treba nahradiť rastlinnými olejmi. No čo vlastne?

Pravda a lož sa vymenili.
Pravda je opakom toho, k čomu sme boli vedení. Je pravda, že bravčovú masť treba obmedziť, ale vyprážanie jedál na masti je zdravší prístup ako používanie väčšiny rastlinných olejov. Hovorí to nedávny výskum. V skutočnosti, keď sa zohrievajú na teplotu vyprážania, mnohé rastlinné oleje uvoľňujú toxické látky, ktoré môžu spôsobiť množstvo vážnych zdravotných problémov vrátane rakoviny, demencie a srdcových chorôb.
Pri vyprážaní rastlinné oleje uvoľňujú jedy.
Profesor Martin Groteveld De Montfort z University of Leicester, ktorý má odborné znalosti v oblasti bioanalytickej chémie a chemickej patológie, bol nedávno požiadaný, aby vykonal štúdiu s cieľom určiť, ktoré oleje na varenie sú zdravé. Jeho zistenia spochybnili všeobecnú múdrosť týkajúcu sa používania nasýtených tukov oproti polynenasýteným tukom. Aj keď sa nám už dlho hovorilo, že polynenasýtené tuky, aké sa nachádzajú napríklad v slnečnicovom oleji, sú zdravšie ako nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v masle a bravčovej masti.
Z článku od De Montforta uverejneného na univerzitnej webovej stránke: „Keď sa tuky a oleje zahrievajú, mení sa ich molekulárna štruktúra. V dôsledku toho vznikajú chemikálie nazývané aldehydy. Môžu spôsobiť srdcové choroby a rakovinu.“
Profesor Grotveld zistil, že slnečnicové a kukuričné oleje produkujú 20-krát viac nebezpečných aldehydov, ako odporúča WHO. Grotveld a jeho tím zistili, že jedlá varené s repkovým olejom, maslom, husacou masťou alebo olivovým olejom uvoľňujú podstatne menej toxických aldehydov ako tie, ktoré sa nachádzajú v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a iných bežne používaných rastlinných olejoch.
Ako sa však stalo, že bravčová masť získala zlú povesť?
Poučný príbeh
Sadlo je len jedným z produktov, ktoré nám bolo ponúknuté odmietnuť. Rovnako ako pri iných údajne „nezdravých“ potravinách je skutočným dôvodom to, že niekto chcel zúročiť jeho nahradenie. V prípade bravčovej masti nás klamala spoločnosť Procter & Gamble, ktorá chcela predať svoj nový produkt Crisco, vynájdený v laboratóriu v roku 1907. Kniha Uptona Sinclaira The Jungle vyšla v roku 1906. Kniha popisovala naturalistické detaily aktivít mäsového priemyslu a temné scény na bitúnkoch v Chicagu. Bolo to fantastické, no opisy robotníkov padajúcich do vriacich kadí s bravčovou masťou stačili na to, aby mnohým prišlo zle a znechutilo ich situáciu.
Avšak odpor verejnosti pri myšlienke na bravčovú masť, inšpirovaný knihou, možno nestačil na zmenu trhu, kým Procter & Gamble nezačala predávať špeciálny margarín (tvrdý tuk) vyrobený z rastlinných olejov. Spoločnosť aktívne hľadala spôsoby predaja bavlníkového oleja, ktorého mala obrovské množstvo, keďže trh s predajom sviečok sa rapídne zmenšoval v dôsledku vynálezu elektrickej lampy.
Kto, ako a prečo poškodil povesť tuku?
V roku 1907 ukázal nemecký chemik E.S. Kaiser svoj úžasný vynález v sídle spoločnosti Procter & Gamble v Cincinnati. Bola to guľa tuku. Vyzeralo to ako bravčová masť a varilo sa to ako bravčová masť. Ale prasatá s tým nemali nič spoločné. Guľôčkou bol hydrogenovaný bavlníkový olej.
Spoločnosť dokázala šikovným marketingom presvedčiť verejnosť, už otrávenú Sinclairovou knihou, že jej laboratórium vytvorilo čistejší a zdravší produkt.
Spoločnosť Procter & Gamble spustila reklamnú kampaň, vďaka ktorej si ľudia mysleli, že existujú hororové príbehy o falšovanej bravčovej masti. Ďalší propagačný materiál propagoval Crisco ako čisté a zdravé jedlo. Spoločnosť zabalila produkt do bieleho obalu a pretlačila masám slogan: „Žalúdok víta Crisco.“ Ostatné je už história. V roku 1950 vedci opäť pošpinili povesť bravčovej masti vyhlásením, že nasýtené tuky spôsobujú srdcové choroby. V tom čase sa už široké masy začali vyhýbať tuku. Kedykoľvek vám povedia, že laboratóriá vytvorili produkt vyššej kvality a pre vás prospešnejší, než je prírodná látka, ktorú vaši predkovia používali už tisícky rokov je lož.
Slovanské Noviny
Čínsky múr – hranica dvoch svetov?
Gruzínsko nepodlieha tlaku globalistov
Ako nás chcú zotročiť
Umelá inteligencia ako operačný systém digitálneho totalitarizmu
Koľada
24. december u Slovanov
Zelenského 20 bodov navrhovaného „mierového plánu“
Elektromobily sú na brutálnom ústupe. Prečo o nich klesá záujem raketovým tempom?
Všetci vtedy obvinili Rusko. Po štyroch mesiacoch Estónsko muselo priznať, že dron, ktorý spadol na jeho územie bol ukrajinský
Predpoveď slávneho generála sa napĺňa: Európa sa pripravuje na veľkú vojnu
V. A. Nebenzja na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii okolo Venezuely
„Ruský jazyk je silnejší ako ukrajinizácia,“ tvrdí bulharský politik
Ruský systém protivzdušnej obrany S-500 dokáže odhaliť stíhačky F-35
Miroosnova
Vysoké ceny ropy ako nástroj americkej finančnej politiky
Prírodná sila
Keď spoločenstvo mlčí, nastupuje manipulátor
Britská policie pilotně zavádí systém umělé inteligence pro sledování „podezřelých“ jízd řidičů
Revolta proti Bruselu: Von der Leyenová utrpela historické poníženie
48 hodín pre Kyjev. Odpočítavanie sa začalo: Toto je začiatok konca?
zo sekcie
Dlhoročné klamstvá o TUKU
Dlhoročné klamstvá o TUKU
Dlhoročné klamstvá o TUKU