Slovanské Noviny

7. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Bazalka je voňavá bylinka a korenie zároveň, takže použitie bazalky je rozmanité. Má vysoký podiel látok ovplyvňujúcich aj naše zdravie. Niektoré z mnohých pozitívnych vplyvov na zdravie sú napríklad: zlepšené trávenie, odvodnenie, prirodzene posilnená imunita, odolnosť voči infekciám, pravidelná stolica a ešte o mnoho viac…

O bazalke

Bazalka pravá (lat. Ocimum Basillicum) – čeľaď hluchavkovitá

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Bazalka je bylinka a korenie súčasne. Dorastá do výšky približne pol metra od zeme. Táto bylinka pochádza z Indie, odkiaľ sa dostala ku nám do Európy, kde ju využívame hlavne v kulinárstve. Bazalka potrebuje pre svoj dobrý rast a vývoj slnko, teplo a dostatok vody. Musí však byť chránená pred prúdom vzduchu (vietor, prievan), pretože jej nerobí dobre. Bazalku si viete zakúpiť v kvetináči a pestovať si ju pre svoju kuchyňu aj v byte, nie je to vôbec náročné.

Čo obsahuje bazalka?

Bazalka má nielen výbornú chuť, má aj množstvo pozitívnych látok….

Bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, železo, horčík, vápnik, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, mangán, omega 3 , omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová, kyselina pantoténová.

Bazalka vplyvy na zdravie

Bazalka má pozitívny vplyv, nielen na imunitný systém a trávenie…

  • Pozitívny vplyv na imunitu
  • Silné antiseptické účinky – protizápalové, protivírusové
  • Podporuje trávenie
  • Odstraňuje plynatosť
  • Odstraňuje hnačky a zápchu
  • Upravuje črevnú mikroflóru
  • Podporuje dobré trávenie
  • Zvyšuje chuť do jedla
  • Odstraňuje bolesti a kŕče
  • Odstraňuje problémy s dýchacími cestami (kašeľ, hlieny, bolesti)

Nutričná hodnota – bazalka (100g)

KJ – 84 Kcal – 20 Bielkoviny – 3,4 g Sacharidy – 2,8 g

Vláknina – 2,1 g Tuk – 0,2 g Voda – 91 g

Bazalka obsahuje minerály – 100 g

Železo3,5 mgZinok1,1 mg
Vápnik190 mgMeď0,6 mg
Horčík68 mgOmega 3 kyseliny310 mg
Fosfor53 mgOmega 6 kyseliny75 mg
Draslík300 mgSodík6 mg
Selén0,5 ugMangán0,9 mg

Bazalka obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamín A5 300 IUVitamín K405 ug
Vitamín B20,2 mgVitamín K0,77 mg
Vitamín B31,1 mgBetakarotén3 100 ug
Vitamín B60,4 mgLuteín5 600 ug
Vitamín C20 mgKyselina pantoténová0,3 mg
Vitamín E1 mgKyselina listová70 ug

Kde rastie bazalka a aké časti sa zbierajú?

Bazalka je bylinka, ktorá potrebuje svetlo, teplo a dostatok vody. Pestuje sa najčastejšie a najjednoduchšie v kvetináči – v byte.

Je možné vypestovať si ju aj v skleníku. Z bazalky sa používajú najčastejšie jej listy. Zužitkovať môžete aj kvet, stonku a spomínané listy. Listy z bazalky sa používajú ako bylinka či korenie sušené a aj čerstvé. Aj tu platí, že čerstvá bylinka je aromatickejšia a obsahuje viac cenných látok, ktoré majú pozitívne účinky na telo. Zakúpiť bazalku si viete jednoducho v záhradkárstve a aj v niektorých bežných potravinových reťazcoch.

Použitie Bazalky v praxi

Najčastejšie použitie bazalky je samozrejme pri varení: mäsa, šalátov, omáčok, nátierok, drinkov, zemiakov, cestovín, omelety, polievky, zapekaných zeleninových, hubových či strukovinových jedál a podľa Vašej chuti, tam kam Vám bude vyhovovať.

Bazalka je skutočný zázrak, ktorý sa dá jednoducho zadovážiť a preto by nemal chýbať ani vo Vašej kuchyni, tak čo vyskúšate???

peknetelo.eu

Share Button

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.