Slovanské Noviny

18. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Žihľavový chlieb

Vitamínová bomba, veľmi chutná, liečivá a krásna

Žihľavu dáme do nádoby a zalejeme vriacou vodou. Po niekoľkých minútach vriacu vodu vylejeme a zalejeme ľadovou vodu. Takto pripravená žihľava sa zvyčajne používa na plnenie koláčov, do šalátov, ako komponent do omelety alebo chleba.

Na cesto musíme žihľavu rozmixovať v mixéri. Potrebujeme asi 500 ml takejto zelenej hmoty. Do mixéra môžeme pridať pár strúčikov cesnaku – bude to ešte chutnejšie.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Do hmoty pridáme soľ, 1 polievkovú lyžicu oleja a sirup z brezovej šťavy – môžeme nahradiť medom, cukrom. Preosejeme 150 g múky. Pridáme zvyšnú múku (asi 300 g) v závislosti od múky a miesime. Cesto zrolujeme do lopty a prikryjeme fóliou a uterákom. Dáme do tepla a čakáme až cesto nakysne.

Potom – posypeme stôl múkou a tvarujeme, až kým sa cesto neprestane lepiť na ruky. Ruky si môžeme natrieť olejom. Vytvarované cesto vložíme do formy.

O hodinu neskôr cesto vyplní formu až po okraj. Rúru necháme zohriať na maximum. Na dno vložíme keramickú nádobu. Medzitým namažeme povrch chleba medom a vodou alebo sirupom. Posypeme ľanom a sezamovými semienkami.

Nalejeme vodu do misy v rúre – musíme vytvoriť paru. Teplota je 280 stupňov. V tomto režime necháme 10 minút. Vodu odstránime, rúru rýchlo vyvetráme. Teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme, až kým sa chlieb neupečie, asi 40 minút.

zdroj a preklad: OZ Biosféra www.biosferaklub.info