Slovanské Noviny

14. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Žihľava bola oddávna veľmi obľúbeným tekutým hnojivom. Zberá sa od jari do jesene až do vzniku semien. Plastová alebo keramická nádoba, ktorá je vhodnejšia ako kovová sa naplní nasekanou žihľavou, zaleje sa vodou (nechať 5 cm od okraja) a zakryje sa sieťkou.

Žihľava sa zaťaží tak, aby zostala pod vodou. Niektorí špecialisti radia do nádoby pridať aj mlieko a droždie. Odporúča sa nechať nádobu na slnku, kde bude výluh kvasiť. Raz denne by sa mala hmota dobre premiešať.

Silný zápach naznačuje, že sa žihľava začala rozkladať. Zápach je možné sčasti eliminovať pridaním trocha silného výluhu listov valeriány. Po 1,5 až 2 týždňoch, keď výluh získa tmavú farbu a prestane peniť, je pripravený. Na slnku je proces fermentácie rýchlejší a roztok bude pripravený za 7 – 10 dní.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Na aplikáciu do pôdy sa používa 10-násobne nariedený roztok (na 9 dielov vody – 1 diel výluhu). Pri aplikácii na listy, sa výluh bezprostredne pred použitím precedí a nariedi 20-krát. So žihľavovým výživovým roztokom sa rastliny polievajú 1 krát týždenne.

Väčšina zeleninových, okrasných a ovocných plodín dobre reaguje na tekuté hnojivo zo žihľavy, okrem hrachu, fazule, cibuli a cesnaku. Je zaujímavé, že pôdu zaliatu touto zálievkou dychtivo osvojujú dážďovky.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.