Slovanské Noviny

2. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Čakanka, cigória alebo aj „cigorka“ – to sú názvy rastliny, ktorá dala nezameniteľnú chuť obľúbenej kávovine. Čakanka obyčajná je rastlina, ktorá môže pomôcť človeku očistiť telo od toxínov a naplniť silou, energiou a krásou.

Koreň čakanky obsahuje až 60 % inulínu, 10 – 20 % fruktózy, glykozidový intibín (používaný vo farmaceutickom priemysle), ďalej karotén, vitamíny B (B1, B2, B3), vitamín C, makro a mikroelementy (Na, K, Ca, Mg, P, Fe, atď.), organické kyseliny, triesloviny, pektín, bielkovinové látky, živice. Najcennejšou zložkou v zložení koreňa čakanky je inulín – látka, ktorá zlepšuje metabolizmus a normalizuje fungovanie tráviaceho systému.

Odvar z koreňov čakanky bol vždy považovaný za jeden z najlepších prostriedkov na zlepšenie chuti do jedla, na normalizáciu práce pankreasu.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Čakanka navyše podporuje rozpúšťanie žlčových kameňov, má choleretický účinok a zvyšuje prietok krvi a metabolické procesy v pečeni. Inulín získaný z čakanky je bifidostimulant, t.j. podporuje rozvoj prospešnej črevnej mikroflóry, ktorá posilňuje celkovú imunitu organizmu.

Látky obsiahnuté v čakanke tiež pomáhajú oslabiť zápalový proces sliznice žalúdka a čriev.

Čakanka má upokojujúci účinok na nervový systém človeka vďaka svojim vitamínom B (tieto vitamíny „zodpovedajú“ za vynikajúcu náladu, zdravý spánok, energiu a elán). Čakanka, ktorá je bohatá na draslík (zásadný pre normálne fungovanie srdca), zároveň pomáha odstraňovať „zlý“ cholesterol z krvi.

Vysoký obsah železa v čakanke umožňuje úspešné použitie v prevencii a pri komplexnej liečbe anémie (anémia). Čakanka má navyše priaznivý vplyv na štítnu žľazu.

Čakanka sa používa aj pri komplexnej liečbe kožných chorôb. Vďaka svojim baktericídnym a protizápalovým vlastnostiam je možné čakanku úspešne používať ako prostriedok na hojenie rán (infúzie, odvary a alkoholové tinktúry z koreňov tejto rastliny sú účinné pri liečbe seborrheic dermatitis, alergickej dermatitídy, neurodermatitídy, diatézy, ekzému, ovčích kiahní, psoriázy, vitiliga, akné, furunkulózy atď.)

Čakanka má jemnú, sladko-horkastú chuť. Nápoj má jemnú orieškovú arómu a kávovú príchuť. Šalátová čakanka sa varí, dusí a pečie. Bylina sa používa ako slané korenie do šalátov, zeleniny, duseného mäsa z rýb, polievok a cesta.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.