Slovanské Noviny

19. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Zdravý nápoj z čakanky

Čakanka, cigória alebo aj „cigorka“ – to sú názvy rastliny, ktorá dala nezameniteľnú chuť obľúbenej kávovine. Čakanka obyčajná je rastlina, ktorá môže pomôcť človeku očistiť telo od toxínov a naplniť silou, energiou a krásou.

Koreň čakanky obsahuje až 60 % inulínu, 10 – 20 % fruktózy, glykozidový intibín (používaný vo farmaceutickom priemysle), ďalej karotén, vitamíny B (B1, B2, B3), vitamín C, makro a mikroelementy (Na, K, Ca, Mg, P, Fe, atď.), organické kyseliny, triesloviny, pektín, bielkovinové látky, živice. Najcennejšou zložkou v zložení koreňa čakanky je inulín – látka, ktorá zlepšuje metabolizmus a normalizuje fungovanie tráviaceho systému.

Odvar z koreňov čakanky bol vždy považovaný za jeden z najlepších prostriedkov na zlepšenie chuti do jedla, na normalizáciu práce pankreasu.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Čakanka navyše podporuje rozpúšťanie žlčových kameňov, má choleretický účinok a zvyšuje prietok krvi a metabolické procesy v pečeni. Inulín získaný z čakanky je bifidostimulant, t.j. podporuje rozvoj prospešnej črevnej mikroflóry, ktorá posilňuje celkovú imunitu organizmu.

Látky obsiahnuté v čakanke tiež pomáhajú oslabiť zápalový proces sliznice žalúdka a čriev.

Čakanka má upokojujúci účinok na nervový systém človeka vďaka svojim vitamínom B (tieto vitamíny „zodpovedajú“ za vynikajúcu náladu, zdravý spánok, energiu a elán). Čakanka, ktorá je bohatá na draslík (zásadný pre normálne fungovanie srdca), zároveň pomáha odstraňovať „zlý“ cholesterol z krvi.

Vysoký obsah železa v čakanke umožňuje úspešné použitie v prevencii a pri komplexnej liečbe anémie (anémia). Čakanka má navyše priaznivý vplyv na štítnu žľazu.

Čakanka sa používa aj pri komplexnej liečbe kožných chorôb. Vďaka svojim baktericídnym a protizápalovým vlastnostiam je možné čakanku úspešne používať ako prostriedok na hojenie rán (infúzie, odvary a alkoholové tinktúry z koreňov tejto rastliny sú účinné pri liečbe seborrheic dermatitis, alergickej dermatitídy, neurodermatitídy, diatézy, ekzému, ovčích kiahní, psoriázy, vitiliga, akné, furunkulózy atď.)

Čakanka má jemnú, sladko-horkastú chuť. Nápoj má jemnú orieškovú arómu a kávovú príchuť. Šalátová čakanka sa varí, dusí a pečie. Bylina sa používa ako slané korenie do šalátov, zeleniny, duseného mäsa z rýb, polievok a cesta.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info