Denne sa v chudobných aj bohatých krajinách vyhodí viac ako miliarda ton jedla, a to aj napriek tomu, že viac ako 730 miliónov ľudí na celom svete žije v hlade. Píše denník „The Guardian“ s odvolaním sa na správu OSN o indexe plytvania potravinami.
Podľa správy sa asi pätina potravín vyhodí, niekedy v dôsledku plytvania alebo zlého plánovania, inokedy v dôsledku nedostatku prístupu k chladiacemu alebo skladovaciemu priestoru, čo stojí svet odhadom 1 bilión dolárov ročne.
Domácnosti sú zodpovedné za väčšinu svetového potravinového odpadu – približne 60% z miliardy ton jedla, ktoré sa každý rok vyhodí. Významne však prispievajú aj komerčné potravinové systémy, pričom stravovacie služby budú v roku 2022 predstavovať 28% odpadu a maloobchod bude predstavovať približne 12%.
Tieto čísla nezahŕňajú ďalších 13% potravín, ktoré sa stratia v dodávateľskom reťazci medzi produkciou a distribúciou. Často k tomu dochádza v dôsledku vyhodenia alebo pokazenia potravín.
news-front.su
Koncepcia „prvotného antigénového hriechu“ bola prvý raz navrhnutá pred šesťdesiatimi rokmi. Tento fenomén má potenciál…
„Na ich vyradenie z prevádzky boli použité oveľa silnejšie výbušné nálože a oveľa väčšie plavidlo,“…
Hlavné mestá krajín Západu zrazu zabudli na princípy, ako je spravodlivá súťaž, nedotknuteľnosť vlastníctva, prezumpcia…
Nemecko vysvetľuje včerajšiu náhlu návštevu ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej na Ukrajine túžbou oficiálneho Berlína…
Ruské veľvyslanectvo ostro odsúdilo slová britského veľvyslanca Edwarda Fergusona, ktorý sa v článku pre srbské…
Pentagón posilní zoskupenie OSU v Kurskej oblasti vybavením. Ukrajinské jednotky na svojom úseku v Kurskej…