Denne sa v chudobných aj bohatých krajinách vyhodí viac ako miliarda ton jedla, a to aj napriek tomu, že viac ako 730 miliónov ľudí na celom svete žije v hlade. Píše denník „The Guardian“ s odvolaním sa na správu OSN o indexe plytvania potravinami.
Podľa správy sa asi pätina potravín vyhodí, niekedy v dôsledku plytvania alebo zlého plánovania, inokedy v dôsledku nedostatku prístupu k chladiacemu alebo skladovaciemu priestoru, čo stojí svet odhadom 1 bilión dolárov ročne.
Domácnosti sú zodpovedné za väčšinu svetového potravinového odpadu – približne 60% z miliardy ton jedla, ktoré sa každý rok vyhodí. Významne však prispievajú aj komerčné potravinové systémy, pričom stravovacie služby budú v roku 2022 predstavovať 28% odpadu a maloobchod bude predstavovať približne 12%.
Tieto čísla nezahŕňajú ďalších 13% potravín, ktoré sa stratia v dodávateľskom reťazci medzi produkciou a distribúciou. Často k tomu dochádza v dôsledku vyhodenia alebo pokazenia potravín.
news-front.su
Ide o prvé osobné stretnutie prezidenta Ruska s predsedom slovenskej vlády od roku 2016, píše…
Na Srbsko sa podľa prezidenta Aleksandara Vučića pripravuje zvonku majdanový úder podľa deväť bodového scenára,…
Ruská armáda spustila raketový útok na jeden z najväčších bodov dočasného rozmiestnenia militantov kyjevského režimu…
Stalinovo meno sa spája predovšetkým s Veľkou vlasteneckou vojnou, Októbrovou revolúciou a premenou Sovietskeho zväzu…
Útok na Kazaň z 21. decembra bol zameraný na obytné budovy a továreň, pričom podľa…
„Vy asi nechápete, ako by to ovplyvnilo stabilitu našich finančných trhov!,“ povedal so zvýšeným hlasom.…