domovina

Už aj mainstream nahlas hovorí: Mediálna menšina si uzurpuje právo strážcu morálky!

Mainstream môže všetko! Aj priznať sa k neobjektívnosti… Mainstreamové médiá na Slovensku sa priznávajú, že vyhýbanie sa objektivite a podpora zo strany oligarchov im nie sú cudzie. Nepopierajú aktivizmus a spoluprácu so zahraničnými mediálnymi subjektmi. Hovorí o tom vo svojom príspevku pre portál týždenníka Plus 7 dní generálny riaditeľ News and Media Holding Michal Teplica. Tento holding má pod palcom napríklad médiá Plus jeden deň, Plus 7 dní, Trend, Šarm, Život, Nový Čas pre ženy, Emma, Eva, Záhradkár alebo portál Centrum.sk. Je to priznanie alebo prejav otvorenej arogancie na spôsob „ja môžem všetko“?

Vo svojom blogu uviedol Michal Teplica, že sa pohybuje v médiách už viac ako dve dekády a od roku 2017 spravuje najväčší mediálny dom na Slovensku News and Media Holding. „Celé vydavateľstvo oslovuje svojimi titulmi v online prostredí tri milióny a v tlačenej forme skoro dva milióny ľudí mesačne. Hoci na Slovensku neexistuje takzvané crossmediálne meranie, ktoré by vedelo zmerať zásah populácie naprieč rôznymi médiami, dovolím si povedať, že NMH oslovuje svojimi produktmi najväčšiu časť popoulácie spomedzi všetkých médií na Slovensku. Aj preto pociťujem veľkú zodpovednosť a v súčasnosti aj potrebu vyjadriť svoj názor na to, akým spôsobom dochádza vo verejnom priestore ku kritike našej práce. Podotýkam, že v takejto forme a rozsahu to robím výnimočne,“ uviedol Teplica.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Mimoriadny dosah médií na spoločnosť musí mať odozvu

Teplica pripustil, že nie je nič výnimočné, ak to, čo vo svojich médiách v takom rozsahu uvádza, musí sa to dotknúť percipientov vnímajúcich informácie, čo následne vyvolá reakcie.

“Vo verejnom priestore sa vyjadrujú k našej práci najmä verejne činné osoby (nielen politici, ale aj sudcovia, prokurátori či štátni úradníci). Ich reakcie na NMH sú nielen ich obhajobou, ale ešte vo väčšej miere politickou témou, u niektorých dokonca kľúčovou líniou ich politickej komunikácie. Ukážkovým príkladom takého verejného činiteľa je Igor Matovič, ktorý vyťahuje kartu médií vlastnených Pentou v okamihoch, ktoré sú pre neho kľúčové, napríklad v predvolebnej kampani. Zvláštnu skupinu operujúcu podobným slovníkom tvorí časť novinárskej obce, najmä z Denníka N, Sme a Aktualít, skôr výnimočne z iných médií. A práve ich vyjadrenia sú primárnym dôvodom, pre ktorý som sa rozhodol reagovať,” vyjadril sa Michal Teplica.

Dôležitým faktorom je názor čitateľa, aspoň tak to tvrdí slovenský mediálny magnát

“Súčasťou kultúry, ktorú sa snažím dlhodobo prenášať aj na svojich kolegov novinárov, je presvedčenie, že o úspechu ich práce rozhoduje v prvom rade náš čitateľ a divák, nie politik kričiaci na Face­booku či novinár z Denníka N. Tým, ktorí sa cítia našim obsahom dotknutí, dlhodobo tlmočím, že existujú štandardné nástroje na vyjadrenie nespokojnosti a názoru podľa tlačového zákona, ako sú právo na opravu a právo na odpoveď. Existuje aj samoregulačný orgán Tlačovo-digitálnej rady SR, ktorá slúži pravé na to, aby sa kultivovalo mediálne prostredie.”

Teplica tiež uvádza, že pri útokoch a nálepkovaní smerujúcich na vlastnícku štruktúru NMH z dielne vybranej novinárskej obce, najmä Denníka N, nastal poslednom čase výrazný obrat. “Stúpla jednak frekvencia komentovania práce titulov NMH a zároveň tón sa stal podstatne agresívnejším. V pravidelných intervaloch, skoro na dennej baze, sa v článkoch a komentároch objavujú holé konštatovania, väčšinou bez kontextu či konkretizácie, že médiá Penty a jej bulvár slúžia súčasnej vládnej moci a nekriticky ju podporujú.”

Teplica sa ohradzuje voči ifluencii zo strany politických lídrov krajiny

“Pri príležitosti 30. výročia najčítanejšieho týždenníka PLUS 7 DNÍ som v roku 2020 v komentári vysvetlil, že naše tituly nikdy nemôžu a nebudú podliehať a podporovať akúkoľvek vládnu moc. Nedovolia nám to naši čitatelia nachádzajúci sa vo všetkých spektrách politických aj svetonázorových preferencií. Ficove návštevy kaštieľa, kauza transsexuálky Borisa Kollára, kauza zmeniek rodiny Matovičovcov, inkognito kovidové popíjanie Šeligu so Žitňanskou či lyžiarske rande Sakovej a Zuriana ukazujú, že naše tituly, verné svojmu žánru, si robia svoju prácu. Nuž a aktuálne spomeniem predsedu SNS Andreja Danka. Ak redakčné spracovanie jeho nočnej zrážky so semaforom a exkluzívne odhalenie jeho cesty do Dubaja s novou priateľkou sú príkladom servilnej bulvárnej podpory vládnej moci, tak asi žijeme v inom časopriestore ako Denník N.”

Michal Teplica vo svojom vyjadrení uvádza, že redakcie vo vydavateľstve NMH nepozostávajú iba z redaktorov zdieľajúcich rovnaké politické názory. “Som presvedčený, že pluralita v našich redakciách je rešpektovaná oveľa viac než v Denníku N, ktorý odchýlky od nimi nastolených názorových línií nepripúšťa. Prečo? Denník N má na rozdiel od nášho vydavateľstva, ale aj drvivej väčšiny médií odlišný biznisový model, postavený na digitálnom predplatnom. Ten ich čiastočne predurčuje, aby boli aktivistickí, neustále mobilizovali svojho čitateľa, opakovane ho presviedčali, že len ich názory a hodnoty sú tie správne. K tomu nepochybne patria aj rôzne výzvy na záchranu demokracie, planéty či práva nejakej menšiny, ktoré sú často formulované pateticky.”

Rovnako uviedol, že jeho periodiká vnímajú čitateľa rovnoprávne a chápe, ak práve médiá ním spravované sú vnímané percipientmi zdieľajúcimi identické názory a hodnoty, čo však môže viesť k zníženiu  popularity zo strany konzumentov. Vysvetlil tiež, že intenzita vzťahu so svojím predplatiteľom, založená na rovnakých spoločných hodnotách a ideológii, je pre Denník N priorita, ale daňou za to je celkový počet čitateľov. Odbyt sa tým pádom znižuje, čo je podľa neho prirodzené. Nepopiera tým cielené šírenie informácií, no v tomto ohľade je to nutné riziko. Úbytok čitateľov je logický.  Následne rastie, s čím treba počítať. „Navyše výsledky parlamentných volieb či aktuálny stav preferencií politických strán ukazujú, že Denník N a jeho ideologickí spojenci nie sú takí mienkotvorní, ako sa tvária. Možno aj to je dôvod, prečo sa v poslednom období táto mediálna menšina rozhodla hlasnejšie si uzurpovať právo strážcu mediálnej morálky či kvality,“uvádza Teplica. Bez hanby „vychováva“ vlastníkov televízie Markíza a jej manažment o tom, čo sú a čo nie sú prípustné zmeny v ich spravodajstve. Nastáva proces „kádrovania“, delenia na dobrých a zlých. Tí, ktorí zdieľajú názor prezentovaný Denníkom N, sú „odmenení.“ Zlými sú oligarchické médiá, kde síce pracujú stovky novinárov a mnohí z nich sú v médiách ostrieľanejšími než ich kolegovia z konkurencie, no rešpekt by si zaslúžili len vtedy, keď by šírili aktivistický naratív, ” pripúšťa slovenský Rupert Murdoch.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Americké spravodajské služby: Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja…

8 hodín ago

Kyjev už používa americké rakety proti Rusku. Dostali ich potajomky!

Kyjev začal používať rakety ATACMS proti Ruskej federácii.  Ukrajina použila proti Rusku rakety dlhého doletu.  Dar... Americký…

8 hodín ago

Poliaci sú zhrození, keď vidia mladých Ukrajincov v kaviarňach! Niektorých chcú vrátiť

Česká republika stojí pred otázkou, či nasledovať niektoré európske krajiny a venovať pozornosť výzve Kyjeva…

8 hodín ago

VIDEO: NATO sa urazilo na Putina

Stoltenberg: Putin previezol naše Leopardy Poklonnú horu. Toto nie je podľa pravidiel, nech zruší príkaz. Výstava ukoristenej…

8 hodín ago

Taraba: PS nám nemohli poskytnúť lepší dôkaz, že zrušenie RTVS bol správny krok

Pri zrušení RTVS a vzniku STVR sme svedkami už mnohokrát použitého scenára pod režijnou taktovkou Progresívcov.…

8 hodín ago

Progresívna RTVS ideologicky kope z posledných síl

"RTVS ako slúžka Progresívcov" poznamenáva na okraj televízneho večera udeľovania cien Slnko v sieti bývalý…

8 hodín ago