Slovanské Noviny

19. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Štátna veterinárna a potravinová správa prostredníctvom portálu RASFF prišla s novým upozornením na poľské mäso

Podľa informácií dostupných na stránkach portálu RASFF ide o chladené hydinové mäso, ktoré sa distribuovalo do obchodov na Slovensku, v Česku, Poľsku a Nemecku. Časti hydinové mäsa v sebe obsahovali nebezpečnú baktériu Salmonellu Enteritidis, ktorá spôsobuje vážne tráviace črevné problémy.

Ochorenie, ktoré táto baktéria vyvoláva, môže byť veľmi nepríjemné. Salmonelózu sprevádzajú horúčky nad 39°C, kŕče v bruchu a nevoľnosť. Primárne sa objavujú vodnaté hnačky a občasné zvracanie, ktoré môže spôsobiť dehydratáciu, preto ak pociťujete príznaky, mali by ste okamžite navštíviť lekára.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Jeden z najbežnejších druhov

Salmonelózu u človeka najčastejšie spôsobuje práve druh Salmonella Enteritidis. Patrí k najbežnejším salmonelám v Európe a stretávame sa s ňou naprieč celým svetom. Najbezpečnejším spôsobom, ako jej predísť, je správne tepelné spracovanie mäsa, keďže teploty v chladničke a mrazničke tieto baktérie poľahky prežijú.

Nie je to prvý prípad

Mäso z Poľska už párkrát so sebou prinieslo aj toto nebezpečné ochorenie. Jednu z najväčších nákaz spôsobených mäsom z Poľska sme zaznamenali počas minulého roka a postihla krajiny po celej Európe. Ako sme informovali v článku z augusta 2023 išlo o kuracie mäso určené na výrobu kebabových špízov. V priebehu krátkej doby sa vtedy nakazili stovky ľudí. Rakúsko dokonca informovalo o úmrtí 60-ročného muža, ktorý ochoreniu podľahol.

Nevystavujte sa zbytočnému nebezpečenstvu

Pri hláseniach, ako je toto, je najbezpečnejším spôsobom úplne sa vyhnúť produktom, ktoré by dané baktérie mohli obsahovať. V prípade, ak nemáte inú možnosť, takýto produkt riadne tepelne spracujte. ŠVPS podnikne pri hlásení tohto typu okamžitú kontrolu a tak ako iné produkty, aj tento stiahli z trhu, ale to nevylučuje, že sa mohlo dostať až na náš stôl.

hlavnydennik.sk