Slovanské Noviny

10. apríla 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Liečivý nápoj našich Predkov – Čakanka

Rastlina, ktorá môže pomôcť človeku očistiť telo od toxínov, naplniť ho silou, energiou a krásou.

Koreň čakanky obsahuje až 60% inulínu, 10-20% fruktóza, intibínový glykozid (ktorý sa používa vo farmaceutickom priemysle), ako aj karotén, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), vitamín C, makro- a mikroprvky (Na, K, Ca, Mg, P, Fe atď. .) , organické kyseliny, triesloviny, pektín, bielkoviny, živice.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Najcennejšou zložkou v koreni čakanky je inulín, látka, ktorá zlepšuje metabolizmus a normalizuje tráviaci systém. Odvar z koreňov čakanky bol vždy považovaný za jeden z najlepších prostriedkov na zlepšenie chuti do jedla, na normalizáciu práce pankreasu.

Okrem toho čakanka podporuje rozpúšťanie žlčových kameňov a zlepšuje prietok krvi a metabolické procesy v pečeni.

Inulín, získaný z čakanky, je bifidostimulátor, t.j. prispieva k rozvoju prospešnej črevnej mikroflóry, čím sa posilňuje celková imunita organizmu. Látky obsiahnuté v čakanke tiež pomáhajú znižovať zápalový proces sliznice žalúdka a čriev.

-Čakanka pôsobí upokojujúco na nervový systém človeka vďaka vitamínom B, ktoré obsahuje (práve tieto vitamíny „zodpovedajú“ za výbornú náladu, zdravý spánok, energiu a veselosť).

-Čakanka bohatá na draslík (potrebný pre normálnu činnosť srdca) zároveň pomáha odstraňovať „zlý“ cholesterol z krvi.

Vysoký obsah železa v čakanke umožňuje jej úspešné použitie na prevenciu a pri komplexnej liečbe anémie (chudokrvnosti).

-Čakanka má navyše priaznivý vplyv na štítnu žľazu.

-Čakanka sa používa aj pri komplexnej liečbe kožných ochorení. Vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam možno čakanku úspešne použiť ako prostriedok na hojenie rán (infúzie, odvary a alkoholové tinktúry z koreňov tejto rastliny sú účinné pri liečbe alergickej dermatitídy, neurodermatitídy, diatézy, ekzému, ovčie kiahne, psoriáza, vitiligo, akné, furunkulóza atď.

Najchutnejší instantný nápoj vyrobený z čakanky sa vyznačuje nádhernými užitočnými mikroelementmi, ktoré majú pozitívny vplyv na všetky vnútorné orgány človeka. Jeho špecifická chuť trochu pripomína chuť kávy. Samozrejme, instantný nápoj obsahuje menej stopových prvkov, no na mierny tonizujúci a hojivý efekt stačia. Pravidelná konzumácia takého nápoja dokonale stimuluje prácu kardiovaskulárneho systému, gastrointestinálneho traktu a tiež normalizuje fungovanie pečene, obličiek a sleziny. Instantnú čakanku možno nazvať jednou z najlepších náhrad za čaj a kávu.

Čakanka môže ublížiť ľuďom trpiacim kŕčovými žilami, hemoroidmi.

Z knihy Kuchyňa Predkov