Slovanské Noviny

18. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Hrozno zvyšuje rozmanitosť črevných baktérií a znižuje hladinu cholesterolu

Odborníci z Kalifornskej univerzity v Los Angeles (USA) dospeli k záveru, že konzumácia hrozna výrazne zvyšuje diverzitu črevných baktérií a znižuje cholesterol, ako aj žlčové kyseliny, ktoré hrajú dôležitú úlohu v jeho metabolizme.

V štúdii dobrovoľníci konzumovali 46 gramov prášku z celého hrozna (ekvivalent dvoch porcií stolového hrozna) denne počas štyroch týždňov. V tomto prípade, kým štúdia trvala, subjekty dodržiavali diétu s nízkym obsahom vlákniny.

Po vyhodnotení mikrobiómu o štyri týždne neskôr vedci zistili výrazný nárast mikrobiálnej diverzity. Medzi prospešné baktérie, ktorých počet pribudol, patrili baktérie z rodu Akkermansia, známe svojimi priaznivými účinkami na metabolizmus glukózy a lipidov, ako aj celistvosť črevnej sliznice.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Okrem toho došlo k poklesu cholesterolu v krvi vrátane celkového cholesterolu o 6,1 % a LDL cholesterolu o 5,9 %. Množstvo žlčových kyselín spojených s metabolizmom cholesterolu sa znížilo o 40,9 %.

„Zistili sme, že hrozno je prospešné pre črevné baktérie, čo je skvelá správa, pretože zdravé črevá sú rozhodujúce pre dobré zdravie,“ uzatvárajú autori štúdie.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info