Slovanské Noviny

25. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

ČAJ Z IHLIČIA- PRÍRODNÝ LEKÁR

Ihličie má silné liečivé vlastnosti. Vôňa smreka, cédru a borovice priaznivo pôsobí na telo, zmierňuje únavu a navodzuje dobrú náladu. Ihličie má protizápalové, antimikrobiálne, diaforetické, analgetické, choleretické, diuretické a antiscorbutické účinky.

Neexistuje jediná pilulka, ktorá by mohla súčasne produkovať taký komplexný terapeutický účinok na naše telo bez toho, aby spôsobovala vedľajšie účinky. Ihličie je možné zberať po celý rok. Čerstvé sú bohaté na vitamín E, ďalej obsahujú vitamíny K, P, B1, B2, B3, PP, B6, H,D ako aj kobalt, železo, mangán a ďalšie minerály.

Vitamínový ihličnatý čaj.

Ihličnatý čaj je vynikajúci vitamínový prostriedok. Odporúča sa ako pri chorobách, tak aj ako profylaktické činidlo, najmä pri nedostatku vitamínov, zápalových ochoreniach a nachladnutí, po ťažkej chorobe, po operácií; vyčerpaní, strate sily, anémii. Odporúča sa piť nápoj v krátkych kúrach (4 – 5 dní), jednu pohár (250 ml) denne. Medzi by sa mali robiť prestávky najmenej 2 – 3 dni.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

1. Zloženie čaju:

– 4 šálky jemne nasekaného cédrového ihličia (borovica, smrek).
2,5 šálky (620 ml) studenej vody
– 2 čajové lyžičky citrónovej šťavy.

2. Spôsob prípravy čaju:

Ihličie opláchnite pod tečúcou vodou, nasekajte nožnicami. 4 šálky nadrobno nakrájaného ihličia zalejte 2,5 šálkou studenej vody, na okyslenie pridajte 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej podľa chuti.Nechajte na tmavom mieste 3 dni. nápoj preceďte.

Vitamínový nápoj z borovicového ihlučussa dá pripraviť aj inak. Nakrájajte 200 g ihličia a dôkladne rozdrvte v rovnakom množstve vody, podľa chuti pridajte kyselinu citrónovú, varte 30 minút v smaltovanej panvici pod vekom, nechajte 3 hodiny lúhovať. Vychladnutý vývar preceďte. Pite 0,5 – 1 pohár denne. Aby bol nápoj chutnejší, zapíjajte ho medom, zajedzte džemom.

Čaj z borievky a cédru.

Čaj aktivuje prácu vnútorných orgánov a žliaz s vnútornou sekréciou, má protizápalové a močopudné účinky.

1. Zloženie čaju:

– Čučoriedkové listy.
– listy brusnice.
– Jemne nasekané cédrové ihličie (borovica, smrek).
– 3-4 bobule borievky.

2. Spôsob prípravy čaju:

Ihličie opláchnite pod tečúcou vodou, nasekajte nožnicami. Všetky ingrediencie vložte do kanvice. Zalejte vriacou vodou, kanvicu zatvorte, nechajte pôsobiť 5-7 minút. Preceďte a podľa želania oslaďte medom. Čaj podávajte horúci.

Jalovcový čaj (borievkový)

Čaj stimuluje a reguluje metabolizmus, má protizápalový, mierny močopudný účinok. Je to dobrý vitamínový nápoj.

1. Zloženie čaju:

– ovocie zo psej ruže.
– listy ostružiny, jahody, ríbezle.
– Borievky.

2. Spôsob prípravy čaju:

Ihličie opláchnite pod tečúcou vodou, nasekajte nožnicami. Všetky ingrediencie vložte do kanvice. Zalejte vriacou vodou, kanvicu zatvorte, nechajte pôsobiť 5-7 minút. Preceďte a podľa želania oslaďte medom. Čaj podávajte horúci.

Čaj zo sibírskeh tajgy

Čaj z tajgy má dobrý vplyv na nervový systém. Môže sa konzumovať každý deň.

1. Zloženie čaju:

– bylina oregano.
– Sušené listy Kipriny Fireweed, maliny, brusnice.
– Jemne nasekané cédrové ihličie (borovica, smrek).

2. Spôsob prípravy čaju:

Ihličie opláchnite pod tečúcou vodou, nasekajte nožnicami. Všetky ingrediencie vložte do kanvice. Zalejte vriacou vodou, kanvicu zatvorte, nechajte pôsobiť 5-7 minút. Preceďte a podľa želania oslaďte medom. Čaj podávajte horúci.

Na zdravie

Diana Lyubava Slovienska

Slovanské Noviny