Áno, vyrába sa z nej borovička. A tiež je ingredienciou aj pri výrobe iných alkoholických nápojov. No to nie je jediné, čo by sme o borievke, respektíve jej plodoch, mali vedieť.

Borievky sú typickou drevinou v našom podnebnom pásme. Rastú prakticky v celom miernom pásme severnej pologule, smerom na juh až po sever Afriky, smerom na juhovýchod až po západné Himaláje. Viete, aké účinky majú plody borievky obyčajnej a akými spôsobmi ich využiť?
Poznáte borievku obyčajnú?
Borievka obyčajná, latinsky Juniperus communis, je vždyzelená drevina krovitého, prípadne stromovitého vzrastu z čeľade cyprusovité. Ľudovo sa jej tiež hovorí jalovec. Rastie pomaly, zvyčajne dorastá do výšky okolo 12 metrov. Ker je charakteristický sivohnedou kôrou a pichľavými ihlicovitými listami, ktoré sú usporiadané v trojpočetných praslenoch. Ihlice sú typické svojimi bielymi pásmi na vrchnej strane. Ich farba je tmavozelená s modrastým nádychom. Kvety sa objavujú od jari do leta, guľaté plody dozrievajú počas jesene, najmä od septembra do novembra. Nezrelé bobule sú zelené, zrelé majú sivomodrú farbu.
Borievkové kry možno nájsť na suchších a vápencových pôdach od podhorského až po vysokohorské pásmo. Darí sa im na kamenistých stráňach a pasienkoch, v riedkych ihličnatých lesoch a na okraji lesov. Pre rôzne účely sa zberajú viaceré časti rastliny, napríklad mladé výhonky, drevo a, samozrejme, plody. Plody je vhodné po dozretí zberať striasaním na plachtu. Ak sa vyberiete na zber borievok, dávajte si pozor na voľbu miesta. Hlavne v rôznych chránených oblastiach a miestach je zber vo všeobecnosti zakázaný.
Spomenúť môžeme, že okrem borievky obyčajnej existuje ešte mnoho ďalších druhov borievok, ktoré sa líšia vzhľadom i spôsobom využitia. U nás sú mnohé z nich pestované v záhradách na okrasné účely.
Druhy borievok:
- Borievka čínska (Juniperus chinensis) – pochádza z juhovýchodnej Ázie, výška do 20 m, plody podobné čučoriedkam, u nás pestovaná ako okrasný ker.
- Borievka plazivá (Juniperus horizontalis) – pôvodne sa vyskytovala v Severnej Amerike aj Kanade, je nízkeho vzrastu (výšky do 30 cm), v záhradách sa používa ako pôdopokryvná rastlina.
- Borievka poliehavá (Juniperus procumbens) – pochádza z Japonska, dorastá do výšky 40 až 70 cm, charakteristická takmer až čiernymi plodmi.
- Borievka šupinatá (Juniperus squamata) – má pôvod v Číne a Himalájach, dorastá do výšky okolo 10 m, využitie v záhradníctve.
- Borievka netatová (Juniperus sabina) – dosahuje výšku 1,5 m, pestovaná ako okrasný pôdopokryvný ihličnan, v minulosti pestovaná na kláštoroch pre liečebné účely.
- Borievka červená (Juniperus oxycedrus) – typický výskyt v oblasti Stredozemného a Čierneho mora, jej tvrdé a odolné drevo našlo uplatnenie v drevárstve, tiež je pestovaná v záhradách a parkoch na okrasné účely.
Borievka obyčajná a jej účinky
Plody jalovca už v minulosti našli uplatnenie v tradičnej ľudovej medicíne. Hojne boli využívané pri liečbe mnohých ochorení, a to hlavne ako dezinfekčný prostriedok. Kríkom boli dokonca prisudzované magické vlastnosti. Napríklad zničenie borievkového kra malo priniesť nešťastie. Ak sa chcel človek chrániť pred chorobami, mal so sebou nosiť vetvičku borievky. Zrelé plody obsahujú mnoho účinných látok, ako sú flavonoidy, éterické oleje, živice, pektín, horký glykozid juniperín, triesloviny i vitamín C.
Tradičná ľudová medicína pripisuje borievkam nasledujúce účinky:
- dezinfekčné a prečisťujúce vlastnosti,
- pomoc pri ochoreniach močových ciest, podpora činnosti obličiek,
- podpora látkovej premeny a činnosti tráviacich orgánov,
- podpora chuti do jedla,
- pomoc pri poruchách trávenia – najmä pri nadúvaní a plynatosti,
- úprava nepravidelnej menštruácie,
- normalizovanie hladiny cukru v krvi,
- pomoc pri herpese (vírus Herpes simplex) – najmä formou aplikácie tinktúry,
- pomoc pri reumatizme, ochoreniach kĺbov aj kožných problémoch – aplikácia zvonka formou olejov, odvarov a pod.
Borievka ako liek
Plody borievky sa používajú zvnútra, a to najčastejšie formou čajov a tinktúr, ale aj zvonka, a to tiež formou tinktúr, okrem toho i olejov, obkladov a podobne. Ak nie ste práve milovníkom zberu bylín a rastlín v prírode, zamierte do lekárne, predajne so zdravými potravinami, alebo sa poobzerajte na internete. Dostupné sú sušené plody borievok, ktoré sú vhodné na prípravu čaju i odvaru, ale aj rôzne spomenuté doplnky stravy s obsahom jalovca. Pri užívaní podobných preparátov nezabudnite vždy dodržiavať odporúčane dávkovanie a stanovené množstvá neprekračujte! O ich použití sa môžete poradiť s lekárom alebo lekárnikom.
Čaj z borievok
Najtradičnejším receptom z borievok je borievkový čaj, ktorý si môžete pripraviť z vlastnoručne nazbieraných a nasušených plodov, alebo aj zo zakúpených. Čaj pripravíme z 1 ČL podrvených borievkových plodov na 250 ml horúcej vody. Môžeme nechať lúhovať asi 5 až 10 minút a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 1 až 3 šálky nápoja denne. Nie je určený na dlhodobé užívanie, pre deti, ani tehotné a dojčiace ženy. Borievkovým čajom možno podporiť činnosť obličiek a prečistenie tela, tlmiť nadúvanie a upraviť trávenie, hladinu cukru v krvi i nepravidelný cyklus.

Borievkový olej
Ak chcete využiť silu borievok zvonka, skúste ich naložiť do oleja. Potrebovať na to budeme menšiu dobre uzatvárateľnú sklenenú nádobku, ktorú do 2/3 naplníme podrvenými plodmi. Jalovec následne zalejeme kvalitným rastlinným olejom, napríklad olivovým. Uzavrieme a necháme macerovať aspoň 2 až 3 týždne. Na záver obsah nádobky scedíme (cez látku alebo gázu) a uskladníme v čistej fľaške. Borievkový olej môžete používať na masáž boľavých kĺbov pri reume alebo dne. Môžete ním tiež ošetriť pokožku pri kožných ochoreniach, ako aj spánky pri bolestiach hlavy.
Borievka ako korenina
Na záver môžeme spomenúť, že borievka si nájde miesto i v kuchyni. A nie, nemáme opäť na mysli borovičku. Sušené borievkové plody sa totiž bežne používajú ako korenie. I v obchodoch ich nájdete v klasických malých vrecúškach medzi inými koreninami. Borievka má mierne horkastú a trochu pikantnú chuť, čo sa skvelo hodí pri príprave mnohých pokrmov. Plody sa výborne dopĺňajú s chuťou a arómou cesnaku, ale aj aromatickými bylinkami, napríklad rozmarínom.
Po borievkach môžete siahnuť pri príprave rôznych marinád, omáčok a slaných nálevov, a to najmä v prípade, ak idete variť z diviny. Pár guľôčok môžete napríklad prihodiť do divinového guláša. Dobrú chuť a jedinečnú arómu tiež dodáva paštétam z diviny, rybacím pokrmom, pečienke, bravčovine, údenému mäsu či mäsu pečenému na víne aj smotanovým omáčkam.
tvojezdravie.sk
Dnes 21.12.25 sa začali sviatky zimného Slnovratu preto Vám vinšujem:
Rusko odrezáva Ukrajinu od Dunaja
VIDEO: Ak sa v EÚ susedstve deje niečo zvláštne a nevyzerá to dobre, koho zavoláš na pomoc? Krotiteľov duchov – Viktora Orbána & spol.!
Prečo lídri NATO stále viac hovoria o novej svetovej vojne?
Americký diplomat priznáva koniec hegemónie: „Priblížili sme sa k svetu „sfér vplyvu“ jednotlivých mocností
„Bublina umelej inteligencie“ sa stáva hlavnou hrozbou pre americkú a svetovú ekonomiku
Mier prostredníctvom sily sa zmenil na fiasko. Čo zlomilo Pentagon?
Slovensko zapína výpočtového obra. Superpočítač Perún patrí k svetovej špičke
„Toto nie je navždy.“ Putin predpovedal budúcnosť Ruska
POLITICO: EÚ bude Kyjevu ročne splácať tri miliardy eur na pôžičku
Časť materiálov z prípadu Epstein bola zverejnená v USA
Necítite sa tu bezpečne? Choďte sa pozrieť do Viedne
Takmer milión mužov vo vojne. Bude to platiť Európa?
Odesa sa búri. Žijú bez elektriny
Ekonomická katastrofa! Výhľad ECB predpovedá hospodársky pokles pre Európu
Rubio varuje: Európa riskuje zničenie „spoločnej kultúry“ západnej civilizácie!
Vianočný chaos v Európe! Štrajky paralyzujú letiská a hranice
Milióny utečencov z Ukrajiny priniesli do Európy choroby po experimentoch v biologických laboratóriách
Tódovej veľmi blízku sudkyňu Záleskú uznali za vinnú, robila prieťahy v konaniach
Fico otvorene: Miliardy na Ukrajinu už nemajú žiadne rácio! Smrdí to cynickým zbrojárskym biznisom
zo sekcie
Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?
Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?
Borievka obyčajná a jej účinky: Ako ju využiť pri varení aj ako liek?