Slovanské Noviny

28. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Požiadala som svojich priateľov, ktorí žijú v zahraničí, aby mi napísali, ako sa zmenil ich život v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Ako prežívajú „covid tlak“ vo svojich domovinách a aké aktuálne opatrenia sú v platnosti.

Pýtala som sa, či je povinné nosenie rúšok, meranie teploty, dezinfekcia rúk, či sa návšteva zamestnania, lekára a nemocnice podmieňuje covid testom. Kde deti navštevujú školu a kde nie, v ktorých krajinách média šíria covid hystériu a nakoľko je možné zachovať si v týchto časoch zdravý rozum? Vďaka našej vláde posadnutej testovaním sme na Slovensku už skoro rok vystavení ťažko psychicky zvládnuteľnej situácii. Slovensko, ktoré má 5,4 mil obyvateľov eviduje ku dnešnému dňu 226 tis prípadov a 3 637 úmrtí s covidom. Prinášame Vám informácie o tom, ako sa covidom vyrovnávajú v iných častiach sveta.

Ukrajina (42 mil. obyvateľov; 1,2 mil prípadov, 22 tisíc úmrtí):

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Žiadny tlak a žiadna hystéria. Ľudia sa upokojili, zvykli si na to. Veľa priateľov a príbuzných už boli chorí alebo sú chorí teraz. Ak v lete ochorel človek v bytovom dome, susedia, ktorí ho poznali, umyli plochy spoločných priestorov dezinfekčným roztokom. Teraz sú ľudia v tomto ohľade oveľa uvoľnenejší. Nemocnice nie sú preplnené, máme hospitalizovaných ľudí, ktorí nedokážu byť bez podporného kyslíka. Ale každý, kto môže, sa lieči doma. Podľa oficiálnych štatistík je na Ukrajine denne registrovaných 3 – 4 000 prípadov infekcie. V polovici decembra ich bolo 10 – 11 tisíc, ale čísla ani zďaleka nie sú úplné. Napríklad, ak niekto v rodine ochorel, urobili mu test, ktorý vyšiel pozitívny, potom ostatní členovia rodiny, ak sa u nich prejavia príznaky, nemusia byť testovaní, už sa s nimi zaobchádza podľa rovnakej schémy, ale v štatistike sa nemusia zobraziť. Ani z úmrtí sa nerobí rozruch. Tlač a televízia sa tejto téme neustále venujú, nechýbajú samozrejme ani rôzne „horúce“ fakty. Vonku sa nenosia žiadne masky. 

Môžu sa však nasadiť na miesta, kde sa zhromažďujú ľudia: doprava, obchody, lekárne. K dispozícii sú tiež stojany s dezinfekciou, kto si chce ošetriť ruky. Niektorí ľudia nosia vo vreckách svoje vlastné antiseptiká. Vyskytli sa problémy s diagnostikou covid. Platená diagnostika – žiadny problém. Robí ju veľa súkromných laboratórií. V nemocniciach sú všetci prijatí (vrátane pacientov s inými chorobami) podrobení expresnému testu na covid, zadarmo, odmietnuť test je problém. Deti študujú online. Nakupovanie v obchodoch bez problémov, vrátane malých, ale počas obdobia uzamknutia sú otvorené iba potraviny. Momentálne sa priemyselný tovar nepredáva. Pokuty existujú, ale spravidla sa nerealizujú alebo sa uplatňujú veľmi zriedka, keď sa situácia stane konfliktnou.

Egypt (98,2 mil. obyvateľov, 158 tis. prípadov, 8 696 úmrtí)

Hurghada je bez turistov, inak tu život beží celkom normálne. Ja osobne ani moji známi nevieme o nikom, kto by mal covid, možno niekde na severe v Káhire a Alexandrii. Ľudia tu necítia žiadny nátlak, testy sa robia len u hospitalizovaných a len na požiadanie. Teplotu merajú len v niektorých hypermarketoch, v bankách. Počet ľudí v hypermarketoch nie je limitovaný. Deti chodia normálne do škôl. Pokuty žiadne. Rúška sa nosia v niektorých hypermarketoch a bankách, v malých obchodoch nie. Vonku nie. V televízii občas nejaká diskusia, ale žiadne horory a strašenie. Ľudia pozerajú radšej iné programy. Nikto sa nestresuje. Vakcínami ani povinným testovaním nikto nezastrašuje. V lekárni sú dostupné lieky: Ivermectin, Isoprinosine, v nemocniciach Remdesivir, H.chloroquin. Žijeme normálne, nie ako v EÚ, žiadna hystéria a panika!

Indonézia (267,7 mil. obyvateľov, 927 tis. prípadov, 26 500 úmrtí)

U nás na Bali je cítiť veľký tlak. Podľa nariadenia indonézskej vlády je potrebné dodržiavať rozostupy, používať dezinfekciu, povinné sú rúška, aj meranie teploty v obchodoch a reštauráciách. Dokonca sa dezinfikovali ulice a dezinfekciu rozstrekovali z áut dookola, niekedy zasiahli aj ľudí. Na jar dvoch surferov z cudziny, ktorí nedodržali zákaz vstupu na pláž spútali, zverejnili osobné údaje z ich pasov a museli sa ospravedlniť vo verejnej televízii. Na uliciach hliadkujú vojaci a kontrolujú dodžiavanie nosenia rúšok. Médiá nesledujem, ale od miestnych viem, že strašia rovnako, ako všade. Ľudia nosia rúška (nie všetci), väčšina iba kvôli pokutám a trestom zo strany polície. Pokuty vo výške 100.000 IDR (cca 50 eur) sú pre bálijcov neúnosné, zvlášť, keď je teraz problém s prácou. Polícia šikanuje ľudí pokutami a zákazom vstupu do obchodov bez rúšok. Všade sú nápisy, ktoré upozorňujú, že bez rúška nebudete obslúžený: no mask, no service. Školy sú zatvorené, výuka prebieha online. Ja sa úspešne vyhýbam opatreniam a hliadkam, proste rúška odmietam, chodím len tam, kde nevadí, že rúško nemám. Miestni hovoria, že nejde o chorobu, ale o biznis. Majú ale strach z postihov, takže nariadenia väčšinou dodržiavajú. V novinách bola teraz zverejnená správa, že kto odmietne vakcínu, pôjde do väzenia na 1 rok!

Nemecko (83 mil. obyvateľov, 2 mil. prípadov, 48 997 úmrtí)

Žijem v Bavorsku, v multikultúrnom meste, zároveň rekreačnom stredisku pri Bodamskom jazere. Ľudia tu nosia rúška v obchodoch a doprave, tiež tu vládne strach z koronavírusu, ale hlavne robia paniku starí ľudia, ktorí patria ešte k starej nemeckej škole. Mladšie ročníky to tak neprežívajú. Testovanie nie je povinné a ani nepodmieňuje prácu, pokiaľ nepracuješ v nemocnici alebo v domove dôchodcov. Čo sa týka testov, ľuďom sa robia antigénové testy výterom z úst alebo zo slín. Z nosa sa nerobia. PCR sú dobrovoľné a o celoplošnom testovaní sa nikdy nehovorilo, iba sa kontrolujú ľudia prichádzajúci zo zahraničia kvôli karanténe. Prechádzala som minulý týždeň hranice, colníkov nezaujímal test, ani ho nekontrolovali, iba potrebovali registráciu o príchode do Nemecka alebo Rakúska. Ľudia tiež sedia doma, zatiaľ je do 31.1. lockdown aj tu. V meste nie je veľa ľudí, ale chodia po ulici bez rúšok a nerobia paniku. Obchody sú zatvorené, okrem lekární, drogérií a potravín. Školy a škôlky tiež nefungujú.

Thajsko (69,4 mil. obyvateľov, 12 653 prípadov, 71 úmrtí)

Na Krabi sme v poriadku a všetci si želáme, aby rok 2021 bol šťastnejší ako rok 2020. My necítime žiadny tlak. Naše štúdio jogy je otvorené, cvičíme a stretávame sa s priateľmi. Rúško nosím, keď opúšťam štúdio. Ale mnohí ľudia nosia aj vo vnútri, aj vonku. Odkedy vláda oznámila aktuálne pravidlá, deti nechodia do školy, všetky školy boli zatvorené. Žiaci a študenti majú online štúdium.Všetci väčšinou dodržiavajú nariadenia.

Florida (21,4 mil. obyvateľov; 1,5 mil. prípadov, 24 tisíc úmrtí)

Všetko je otvorené, iba niektoré hromadné akcie boli zrušené. Miestne úrady schválili rúška do apríla 2021. Poznám veľa ľudí, ktorí sa boja vyjsť von a dokonca sa nechcú stretávať ani s rodinou, lebo sa boja. Je vidieť veľa ľudí nosiť rúška aj vonku v parku alebo na bicykli, v autách, aj keď to nie je povinné. Ľudia sú ovládaní strachom, pretože v televízii, na všetkých programoch neustále strašia, dokonca mi chodia notifikácie do počítača a do telefónu. Rúška sú povinné v uzatvorených priestoroch, v obchodoch, na hromadných akciách, v školách, na krúžkoch, v bankách, športových akciách, v divadle, na koncerte, v reštaurácii a v niektorých kostoloch, v katolíckych určite. Ja osobne v práci nenosím a nemám s tým žiadny problém. Dezinfikuje sa všade. Teplota sa meria pri návšteve lekára, zubára, koncertov, divadla a niektoré podniky merajú teplotu zamestnancom. Na konci mesiaca budeme mať hromadnú charitatívnu akciu v miestnom parku. S testovaním ja osobnú skúsenosť nemám, myslím, že sa vyžaduje test po trasovaní, ak bol niekto v kontakte s infikovanou osobou. Pravdepodobne tiež pred vstupom do lietadla. Školy sú otvorené, ale deti musia nosiť rúška. Je na to veľký tlak odborov. Výnimkou sú súkromné školy a kombinované domáce vzdelávanie. Homeschooling (domáca výučba) je tu dosť rozšírená, hlavne v tejto dobe. Veľa rodičov nechce deti posielať do školy kvôli povinným rúškam. Opatreniam sa dá vyhýbať. Ja navštevujem len obchody a reštaurácie, ktoré žiadne opatrenia nemajú. Ani miestne jogové štúdio, ktoré navštevujem, nič nepožaduje. Pokuty sa vzťahujú iba na súkromné firmy, reštaurácie a podniky miestnych autorít, ale v podstate nie sú platné, lebo guvernér Ron DeSantis to označil za nezákonné.

Austrália (24,9 mil. obyvateľov, 28 700 prípadov, 909 úmrtí)

My momentálne máme, v Melbourne – štát Victoria, leto. Od tohto týždňa už vo Victorii rúška nosiť nemusíme ani vo vnútri, ani vonku. Ale počas zimy sme si užili vyše 5 mesiacov tvrdého lockdownu, kedy sa mohlo vychádzať z domu iba zo 4 dôvodov: nákup potravín a základných vecí, zdravotná starostlivosť a návšteva lekára, denné cvičenie v trvaní maximálne jednej hodiny a dochádzka do zamestnania, keď nebola možnosť práce z domu. Deti nechodili do školy. Platil zákaz vychádzania medzi 20:00 hod. večer a 5:00 hod. rannou. Polícia ľudí kontrolovala dronmi na vzdialenosť niekoľko desiatok kilometrov, pokutovali a zatýkali za porušenie opatrení (písal o tom aj Zem&Vek: TU).
Aktuálne sú školy otvorené, testy sa vyžadujú iba pre tých, ktorí pracujú v domovoch seniorov a v nemocnici (doktori a sestričky). To je momentálny stav. No pred pár mesiacmi, pokiaľ sme boli v lockdowne, to bolo iné. Teraz pociťujeme veľmi veľký tlak na vakcíny, nie testy. No zatiaľ len cez médiá. Vyhrážajú sa. Cez lockdown strašili každý deň 24/7, číslami prípadov. Rúška sa nosili hocikde, vo vnútri vždy, ale nie deti do 12 rokov! Dalo sa im vyhnúť, pokiaľ mal človek zdravotný dôvod a potvrdenie od lekára. Avšak ostatní ľudia to posudzovali. Tak ich mnohí nosili, len aby o nich susedia nehovorili. Ľudia sú tu veľmi poslušní. Veria všetkému, čo im vláda, či TV povie. Ako ovečky.

Anglicko (56 mil. obyvateľov; 3 mil. prípadov, 80 tis úmrtí)

Žijem v Londýne. Médiá sa snažia vyvolať strach, hystériu, ale zdá sa mi, že veľká časť ľudí miestneho klauna a jeho hygienika už dávno neberie vážne, asi je to tým, že tu ľudia majú menej času pozerať televízne noviny. Veľa ľudí natočilo videá prázdnych nemocníc, štát prerobil veľké haly na nemocnice ešte v marci a tie neboli nikdy využité. Ľudia médiám tak masovo neveria. Možno zapájajú viac kritické myslenie a je veľa alternatívnych zdrojov o situácii v anglickom jazyku. Asi 70% ľudí vo vnútri a 40% vonku nosí rúška. Vláda straší a pritvrdzuje, ale ľudia nie su takí poddajní ako na Slovensku. Zatiaľ to tak nevyzerá, aspoň nie v Londýne. Podmienku testovania pokiaľ viem, zaviedli len nedávno na hraniciach a letiskách, aj v tom je neporiadok, veľa ľudí improvizuje. Školy sú tiež zatvorené, okrem tých pre sociálne slabšie rodiny. Malé obchody úplne ok, veľké siete začali nedávno zavádzať nútenie rúšok vo vnútri, najali SBS-ky, ale aj tak nevedia ľudí donútiť. Dá sa fungovať úplne v pohode 100% bez rúška, aj pri cestovaní verejnou dopravou. Bol som minulý mesiac na Slovensku, to je hotová katastrofa, masová hystéria, s radosťou som sa vrátil do Anglicka, kvôli zachovaniu duševného zdravia a svojej dôstojnosti, obdivujem ľudí, ktorí to terorizovanie zvládajú od marca. Odkedy som priletel som ani raz nemal rúško, občas v nejakom obchode to po mne chceli, začali ich rozdávať zadarmo, buď som išiel inam alebo som povedal, že mám výnimku na základe zdravotných dôvodov. Nikto sa nesmie pýtať, aké sú to dôvody. Používa to množstvo ľudí. Momentálne som vraj v najzamorenejšej štvrti celého Britského kráľovstva a je to v pohode… nikto neotravuje, nikto nebuzeruje, väčšina biznisov otvorená, ulice sú plné ľudí.

Chorvátsko (4 mil obyvateľov, 226 tis prípadov, 4 684 úmrtí)

Som na ostrove Brač, preto neviem, čo sa deje na pevnine. V malých dedinkách o covide nevieme, ľudia chodia normálne po vonku, rúška sa vyžadujú iba vo veľkých obchodoch, v malých nie. Prvý stupeň ZŠ sa učí, ostatní online. Lekárne, potraviny aj ostatné obchody fungujú, aj stánky so zeleninou a rybami. Zatvorené sú ale reštaurácie a kaviarne. More má výbornú teplotu a dá sa kúpať.

Zanzibar (53,9 mil. 509 prípadov, 21 úmrtí)

Najkrajšia správa na záver: „I live in Zanzibar corona free!“ (žijem na Zanzibare bez corony). Žiadne masky, nič, všetko úplne normálne. Príďte všetci sem!

Komu je lepšie? Ideme?

AUTOR: MARCELA HOFFMANNOVÁ

zdroj: zem a vek

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna [email protected]

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.