Slovanské Noviny

8. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Ihličie smrek a jeho aminokyseliny

AMINOKYSELINOVÉ ZLOŽENIE IHLIČIA SMREKU A BOROVICE:

Ihličie sa využíva už oddávna vo forme potraviny, výživového doplnku, prírodného lieku a ozmetiky, aj keď nie sú ešte všetky jeho vlastnosti plne preskúmané.

Doterajšie štúdie ukázali, že ihličie obsahuje veľké množstvo vitamínov rozpustných v tukoch, vitamín C, éterické oleje, fytoncídy a iné biologicky aktívne látky. Proteínové zloženie ihličia obsahuje 19 aminokyselín, vrátane veľkého množstva lyzínu, arginínu, kyseliny asparágovej, leucínu a menšie množstvo tryptofánu, cystínu, cysteínu a metionínu. Maximálna koncentrácia proteínov v jednoročnom ihličí borovice v období konca zimy a začiatku jari, je do 12,5 %.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Sezónne výkyvy sú spojené s akumuláciou proteínov v zimnom období a ich aktívnym využitím v letnom období. U dvoj až trojročnom ihličí borovice je tento výkyv od 9,6 % do 11.8 %, u smreku od 5,6 % do 8.6 %. V mladom ihličí prebieha rýchlejšie obnovenie proteínov, čím mladšie ihličie, tým je väčší obsah proteínov. Obsah určitých aminokyselín sa tiež mení v závislosti na ročnom období.

ňObsah lyzínu, arginínu sa zvyšuje aj od závislosti rastu ihličia a maximálne hodnoty dosahuje v auguste. Obsah treonínu a serínu v tomto období sa naopak znižuje. Z celkového obsahu proteínov v ihličí borovice a smreku 30 % tvoria nerozpustné zlúčeniny dusíka, 60 % z celkového množstva proteínov pripadá na albumíny, globulíny, prolamíny a glutamíny.

Glutamíny a albumíny tvoria najbohatšiu zostavu aminokyselín. Rastúce púčiky obsahujú viac voľných aminokyselín ako sformovaný letorast. Glutamová, asparágová, aminomaslová kyselina, arginín, prolín a alanín tvoria 77 % celého aminokyselinového dusíka v rastúcom letoraste. Zníženie celkového obsahu voľných aminokyselín v ihličí borovice prebieha počas dňa a v nočných hodinách koncentrácia týchto aminokyselín dosahuje maximálne hodnoty.

Najväčšia koncentrácia proteínov sa dosahuje pri opatrnom oddelení ihličia od vetvičiek. Vo vetvičkách je koncentrácia dusíkatých látok dvakrát menšia. V súčasnosti sa z ihličia smreku a borovice vyrábajú rôzne adaptogénne doplnky určené na zlepšenie kvality potravín, na doplnenie nedostatku vitamínov, na udržanie psychickej a fyzickej vitality, na zvýšenie imunity. V ľudovom liečiteľstve a kuchárskom umení sa ihličie používa vo forme čaju, kvasu a korenia na rôzne druhy pokrmov.

zdroj: somslovan.sk

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu zna [email protected]

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.