Slovanské Noviny

24. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Domáci chlebík pečiem roky. Je to možnosť, ako mať doma vždy čerstvý chlieb, na aký máme chuť. Začala som v dobe, keď jeho domáca výroba nebola takou módnou záležitosťou, akou je dnes...

Bolo to v časoch, keď ešte mnohí verili prázdnym sľubom o dvojnásobných platoch, ale namiesto toho si uťahovali opasky, aby sme sa mohli stať kolóniou, pardon súčasťou vyspelej Európy a „Neviditeľná ruka trhu“ vyčíňala horšie, ako povestná „Čierna ruka“. V tom období mnoho jedincov pochopilo tento ekonomický výraz tak, že sa snažili zarobiť na všetkom a na všetkých a politici v duchu hesla „štát je zlý vlastník“ rozpredali všetko, čo malo akú hodnotu.
A práve v tomto období očakávania krajších zajtrajškov sme mali v dedine až dva obchody. Aby to bolo spravodlivé jeden bol na jednom konci a ten druhý na opačnom, možno preto aby sme si navzájom nezávideli.
V jedno ráno, keď som odviedla deti do škôlky a chcela som kúpiť čerstvý chlebík a rožky. Vošla som do budovy obchodu a predo mnou boli dokorán otvorené dvere do skladu. Chlieb aj pečivo boli položené v plastových prepravkách na špinavej betónovej, vlhkej podlahe a v jednej prepravke si na chlebe pochutnával vypasený potkan.Podľa všetkého bol už pravidelným štamgastom, pretože sa ma ani trošku nezľakol keď ma zbadal. Vošla som do predajne a povedala to priamo majiteľovi obchodu, ten sa vôbec nezatváril prekvapene. Už si nepamätám ako som prišla domov, pretože som bola v poriadnom šoku. Do obchodu som nikdy viac nevkročila. Po nejakom čase malo podobné skúsenosti viacero zákazníkov a majiteľ bol obchod nútený zatvoriť.
V ten deň som upiekla svoj prvý chlieb. Mala som možnosť chodiť do druhého obchodu, ale cesta tam trvala poriadnu polhodinu rezkej chôdze. Jednoduchšie bolo ísť si nakúpiť do blízkeho mestečka, ale kvôli zlému autobusovému spojeniu som tam chodievala pomenej. Keďže moje deti boli hladoši a často som piekla nejaký koláčik, mala som doma vždy zásobu múky a droždia. Spomenula som si na moje detstvo u starej mamy a na jej voňavý chlieb. Na veľké, okrúhle, voňavé pecne chleba s chrumkavou kôrkou, ktoré som jej pomáhala po upečení a vybratí z chlebovej pece natierať vodou, aby boli krásne lesklé. Lenže to bola minulosť a mňa ani nenapadlo, že je rozdiel piecť chlebík z kvásku, ktorý stará mama používala a piecť ho z droždia. Urobila som cesto podľa receptu zo starej kuchárskej knihy, kde sa nepísalo nič o tom, že cesto musí byť husté a hutné. Ja som urobila nadýchané, polomäkké, vláčne cesto, ktoré mi krásne vykyslo, potom som ho premiesila a vytvorila som z neho bochník a dala som ho nakysnúť do slamenej ošatky, ktorú som mala ako dekoračný košíček na pečivo. Chlebík v ošatke krásne podkysol a ja som sa tešila z toho, ako sa mi na prvý krát darí. Vyklopila som ho na pomúčený plech, trošku potrela vodou, rýchlo šupla do vyhriatej rúry a čakala som na malý zázrak. Sledovala som ako sa pečie a prišlo sklamanie. Chlebík namiesto toho, aby krásne narástol do výšky, viac narástol do šírky. Bola som veľmi sklamaná, ale nechala som ho piecť. Keď som otvorila rúru, aby som ho obrátila, po kuchyni sa rozplynula jeho vôňa. Po upečení som ho skontrolovala, poklopkaním na spodnú stranu. Ozval sa dutý zvuk a mne trochu odľahlo. Chlebík som preložila na drevenú dosku, prikryla utierkou a nechala som ho vychladnúť. Všetci sme boli zvedaví, ako ten chlebík bude chutiť. Nie, nebol ako ten starej mamin, ale aj napriek tomu všetkým chutil.
Postupom času, som sa naučila robiť rôzne druhy chlebíka. Vytvorila som si vlastné osvedčené recepty. V obchodoch sa objavili viaceré druhy múky, ražná chlebová, celozrnná, grahamová, špaldová. Naši mali radi zemiakový, slnečnicový, tekvicový, celozrnný a doteraz im veľmi chutí cibuľový chlebík.
Do základného chlebíkového cesta z 500g hladkej múky, 100g ražnej chlebovej a 50 g špaldovej múky, pridáme kávovú lyžičku soli, trochu celej rasce a kvásku z pol kocky droždia a asi 300 ml vody a trošky cukru. Cesto poriadne vymiesime a prípadne pridáme ešte trochu vlažnej vody, nakoniec do neho vmiesime jednu veľkú, alebo dve menšie cibule opražené na lyžici masti dozlatista. Základné cesto musí byť hustejšie a nelepkavé, pretože cibuľa ho trochu zjemní. Po pridaní cibule ho miesime dovtedy, kým do cesta nevsiakne všetok tuk. Cesto necháme vykysnúť, potom ho na pomúčenej doske dobre premiesime a vytvoríme z neho bochník, ktorý si preložíme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte aspoň pol hodinu pod utierkou podkysnúť. Vložíme ho do teplej rúry a pečieme podľa potreby. Pred pečením ho môžeme navrchu jemne narezať nožom a po upečení ho môžeme, ale aj nemusíme natrieť vodou a necháme vychladnúť pod utierkou.
Viem, že mnoho ľudí začalo piecť svoj vlastný chlebík. Niekomu sa to môže zdať plytvanie časom, ale nie je to tak. Vôňa chleba je tou najkrajšou vôňou domova a je aj vôňou nádeje, pokoja a istoty.

S úctou Devana

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

PODPORTE nezávislé médium.

Všetok obsah na tejto stránke je bezplatný. Vaša podpora bude použitá na rozvoj a propagáciu stránky, aby sa o nej dozvedelo čo najviac ľudí. 

Aj malá čiastka dostatočne pomôže.

Mame množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Bez Vašej pomoci sa však ďalej nepohneme.

IBAN: LT90 3250 0868 2837 7659 BIC: REVOLT21 do poznámky prosím uviesť “dar

ďakujeme

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu  [email protected]

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.