Slovanské Noviny

28. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Minister obrany Robert Kaliňák v nedeľnej relácii O 5 minút 12 nešetril kritikou na predchádzajúce vlády. Otvorene prehovoril o devastujúcom dedičstve Matovičovej éry, finančnom rozvrate štátu a zneužívaní právomocí. Podľa jeho slov je najvyšší čas vyvodiť zodpovednosť za pochybenia počas pandémie a prešetriť kontroverzné kauzy vrátane Lučanského prípadu. Minister zároveň upozornil na pretrvávajúci vplyv „čurillovcov“ a pripravované trestné oznámenie na šéfku Úradu na ochranu oznamovateľov. Napriek tejto záťaži podľa neho máme lepšie výsledky, ako mali tieto vlády počas svojho pôsobenia.

„To čo objektívne považujem za najväčší problém je, že sme sa doteraz efektívne nedokázali vysporiadať s celým tým režimom rokov 20-23. Zlyháva to predovšetkým v otázke vyvodenia zodpovednosti za vedenie pandémie covid,“ hovorí Kaliňák a pripomína, že tu je aj otázka rozdávania štátneho majetku v rozpore s našou obranyschopnosťou, či otázka finančného rozvratu, ktorý dnes musíme riešiť konsolidáciou.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Také veci ako premrhanie peňazí v rámci Expa, opätovné vyšetrenie kauzy Lučanský, ešte stále nám tu úradujú prokurátori ako Lipsic,“ pokračoval Kaliňák.

A stále čurillovci

„Včera som bol šokovaný vyjadrením pani poslankyne Holečkovej o tom, že Úrad na ochranu oznamovateľov rozhodol o pokute a aké je to zásadné. No tesne predtým si pani poslankyňa nevšimla, že súdy rozhodli, že na to nemali právo. Pani šéfka úradu zneužila svoju právomoc a na ňu tiež bude smerovať trestné oznámenie, pretože im podvodne dala štatút, ktorý nemali mať. To konštatoval súd,“ konštatuje minister s tým, že sa tu tri roky dialo mimoriadne ohýbanie práva. Preto sa k týmto veciam podľa neho treba vrátiť a znova tieto veci vyšetriť, aby sa napravili krivdy páchané počas troch rokov.

Dve prehry, jeden atentát

Minister obrany hovorí, že dianie po dvoch prehraných voľbách vyústilo do atentátu na premiéra, čo fungovanie vlády výrazne zabrzdilo. Pripomenul, že v minulom volebnom období sa neprokurátor mohol cez nástup na funkciu špeciálneho prokurátora pomstiť vtedajšej opozícii a podobne sa spolitizovala aj polícia.

„Pretože Hamran by neprešiel výberovým konaním, tak ste museli zmeniť zákon a za to hlasovali,“ pripomenul Kaliňák Valáškovi. Tomu pripomenul aj slová Michala Šimečku voči premiérovi, aby sa zastavil, lebo narazí.

„A áno, pán premiér narazil do štyroch 9-milimetrových projektilov a to naozaj nie je sranda. Napriek tejto udalosti, ktorá by za normálnych okolností ochromila každú krajinu, táto vláda podáva výkony a podáva výsledky a to je rozhodujúce,“ upozorňuje Kaliňák a pripomína, že aj následky po zemetrasení pri Vranove nad Topľou riešila až súčasná vláda, kým Ódorova nechala ľudí postarať sa o seba samých.

Popri tom všetkom…

„Schválili sme okamžite 13 dôchodok, zastavili sme 14-ty balík zbraňovej pomoci Ukrajine. My sme sa vysporiadali s takými vecami, ako bola migrácia, ktorá tu bola obrovský problém,“ pokračuje Kaliňák, pričom pripomína aj nedávne (v rámci Európy) najlepšie zvládnuté povodne. Pripomenul aj podporu pre poľnohospodárov, aby neboli drahšie potraviny; pracuje sa na nemocniciach v Banskej Bystrici a Martine a finišuje sa aj na príprave posledného úseku D1.

Infláci

„Keď sme nastupovali bola inflácia 8.6 percenta a dnes je 2.6percenta. To znamená trojnásobne klesla o viac ako štyri percentá narástli reálne mzdy, čiže ľudia opäť začali bohatnúť a to je asi najpodstatnejšie,“ myslí si Kaliňák s tým, že súčasná vláda ide podporovať tradičné slovenské centrá zbrojárskeho priemyslu. Tiež chcú podporiť lepšie mzdy pre zamestnancov a výrazné zákazky zo zahraničia posilnia aj slovenský HDP.

„A to, že či kolegovia z Nemecka, ktorí keď si objednajú od nás muníciu, ju následne sa rozhodnú, že ju dodajú do Ukrajiny, to je vec, s ktorou my nič neurobíme, pretože nebudeme ohrozovať pracovné miesta. Nebudem tým rodinám vysvetľovať, že nebudete mať na chleba; nebudete mať svoju výplatu, pretože sa to niekomu nepáči,“ uzavrel minister obrany Kaliňák.

hlavnydennik.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.