Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

„Jednotlivci sa musia postaviť a naďalej využívať svoje práva na slobodu prejavu a zbaviť sily tých, ktorí by zotročili všetkých našich mysle.

Sloboda sa prejavuje predovšetkým v digitálnom svete bezprecedentným výzvam. Vlády na celom svete zintenzívňujú úsilie o kontrolu, potlačenie alebo úplné zákazy prejavov, ktoré sú v rozpore s ich naratívmi alebo ohrozujú ich autoritu. Nedávne incidenty v Brazílii, Nemecku, Francúzsku a Spojenom kráľovstve spolu so zavedenými praktikami cenzúry v Číne, Rusku, Indii a Turecku odhaľujú znepokojivý trend: boj za slobodu prejavu sa zintenzívňuje a digitálna oblasť je novou frontovou líniou. .

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Nedávne záťahy a presah vlády

V auguste 2024 niekoľko alarmujúcich incidentov zdôraznilo zraniteľnosť slobody prejavu:

Brazília zníženie používania VPN

Brazílska vláda nedávno oznámila prísne sankcie pre jednotlivcov, ktorí používajú virtuálne súkromné ​​​​siete (VPN) na prístup k platforme sociálnych médií X (predtým Twitter). Používatelia môžu čeliť pokutám až do výšky 8 874 USD za deň za obchádzanie obmedzení prístupu na internet, čím by bolo efektívne kriminalizované používanie nástrojov určených na ochranu digitálneho súkromia a prístupu.

Táto politika predstavuje významnú eskaláciu vládneho úsilia o kontrolu digitálneho prostredia a obmedzenie online nesúhlasu. ( Brazílsky zásah proti X pokračuje s dennou pokutou až 8,9 000 $ pre používateľov VPN (teslarati.com) ; Brazília nariaďuje zákaz X: Prečo môže byť VPN používanie drahou chybou (slashgear.com) )

Nemecké „normy“ na presadzovanie reči

V Nemecku čelia hostiteľia podcastu „Hoss a Hopf“ vysokým pokutám a prípadnému väzeniu za „nesprávnu rodovú príslušnosť“ transrodovej osoby. Tento prípad ilustruje rastúci trend, keď sa vládne presadzovanie sociálnych noriem prelína s právnymi sankciami, čo vyvoláva obavy o slobodu prejavu a hranice zákonom stanoveného jazyka. ( Nemecký súd prinútil podaktorých vymazať epizódu, v ktorej označovali plešatého trans-identifikovaného muža ako „on/jeho“ – Reduxx )

Zatknutie zakladateľa telegramu vo Francúzsku

Francúzske úrady zintenzívnili svoj zásah proti digitálnej reči zatknutím Pavla Durova, zakladateľa Telegramu, za odmietnutie cenzúry používateľského obsahu.

Aj keď odsudzujeme spoločnú detskú pornografiu alebo jej zdieľanie na spoločnú platformu, Telegram je známy svojim silným postojom k súkromiu a odporom voči cenzúre, vďaka čomu je zatknutie Durova znížiť napríklad medzinárodný tlak na platformy, aby sa zosúladili s požiadavkami vládnej cenzúry.

Zatýkanie dezinformácií Spojeného kráľovstva a navrhovaná legislatíva

V Spojenom kráľovstve bola zatknutá 55-ročná žena za zdieľanie toho, čo sa považovala za „dezinformáciu“ online, priamy zásah štátu na kontrolu verejnej diskusie. Vláda Spojeného kráľovstva zároveň presadzuje legislatívu klasifikácie mizogýniu ako formu extrémizmu, čo by mohlo rozšíriť rozsah regulovaného prejavu a kriminalizovať široké spektrum prejavov pod zámienkou boja proti nenávistným prejavom a extrémizmu. ( Spojené kráľovstvo upadá do dystopickej úrovne cenzúry, Washington Examiner )

Tlak EÚ na digitálne platformy

Eurokomisár Thierry Breton nedávno poslal zoznam Elonovi Muskovi, v ktorom súhlasí s európskymi zákonmi o cenzúre na X. Tento krok odráža agresívny postoj EÚ k regulácii digitálneho obsahu a vyvoláva otázky o budúcnosti slobody prejavu v Európskej únii, bloku, ktorý je hrdý na seba o demokratických hodnotách.

Generálny riaditeľ spoločnosti Rumble uteká z Európy uprostred hrozieb cenzúry

Chris Pavlovski , generálny riaditeľ spoločnosti Rumble, utiekol z Európy kvôli vnímaným hrozbám zo strany francúzskej vlády. Rumble, ktorý sa predáva ako alternatíva slobodného slova k platformám ako YouTube, odoberá regulačný tlak na moderovanie obsahu, čo podčiarkuje mrazivý efekt, ktorý môže mať vládne hrozby na digitálne platformy.

Meta a spolupráca vlády USA

V nedávno zverejnení generálny riaditeľ spoločnosti Meta Mark Zuckerberg podrobne opísal, ako administratíva Biden-Harris a FBI tlačili na spoločnosť Meta, aby cenzurovala obsah počas pandémie COVID-19. Toto odhalenie, ktoré je súčasťou prebiehajúceho vyšetrovania Súdneho výboru Snemovne reprezentantov, potenciálny potenciál zo strany vlády USA pri povzbudzovaní platforiem k potlačovaniu informácií. ( AP News )

Historický kontext a globálne vzorce

Tieto nedávne udalosti sú širšieho, prebiehajúceho trendu. Od roku 2020 došlo k výraznému nárastu vládnych pokusov kontrolovať digitálny diskurz pomocou priamych aj nepriamych metód:

Vplyv vlády USA na moderovanie obsahu sociálnych médií

pandémie COVID-19 bola vláda USA obvinená z vyvíjania neprimeraného tlaku na platforme sociálnych médií, aby spravovala obsah, ktorý počas považovala za dezinformáciu. Kritici tvrdia, že tieto činy predstavovali nepriamu cenzúru a nútili platformy, aby sa zosúladili s nariadeniami vlády pod hrozbou regulačných opatrení alebo iných dôsledkov. Prebiehajúce právne bitky, ako napríklad „Murthy v. Missouri“, skúmali tieto praktiky a spochybňovali limity vládneho vplyvu na súkromnú spoločnosť a digitálne verejné námestie. ( blog SCOTUS )

Čínska prísna kontrola informácií o COVID-19

Čína si udržiava prísnu kontrolu nad informáciami súvisiacimi s COVID-19, umlčuje informátorov a cenzuruje online diskusie, ktoré spochybňujú vládny naratív. Tieto kroky predstavujú jasný príklad priamej vládnej cenzúry s cieľom dosiahnuť súhlas a kontrolovať vnímanie verejnosti.

Používanie vypínania internetu v Indii na ovládanie reči

India často využíva vypínanie internetu na kontrolu informácií a potláčanie nesúhlasu, najmä v politicky citlivých regiónoch, ako je Kašmír alebo počas veľkých protestov. Tieto odstávky slúžia ako tupý nástroj na odrezanie prístupu k informáciám a zabránenie komunikácie medzi aktivistami a demonštrantmi.

Ruský zásah proti nezávislým médiám

Od roku 2020 Rusko zintenzívnilo svoj zásah proti nezávislým médiám, označilo ich za „zahraničných agentov“ a spôsobilo reštriktívne nariadenia určené na potlačenie nesúhlasných hlasov. Toto nepriateľské prostredie zužovalo priestor pre slobodné vyjadrovanie sa a nezávislú žurnalistiku.

Turecké zákony o regulácii sociálnych médií

Nedávny turecký zákon, ktorý vyžaduje, aby spoločnosti sociálnych médií vyhoveli žiadostiam o odstránenie obsahu a vymenovali miestnych zástupcov, demonštruje ďalšiu metódu vládnej kontroly digitálnej reči. Nedodržiavanie pravidiel môže viesť k príslušným sankciám, ktoré skutočnej súladu s platformou, aby dodržiavali uložené predpisy sa týkajú reči.

Legislatívne prístupy v štátoch EÚ a USA

Zákony ako zákon EÚ o digitálnych službách a nariadenia o moderovaní obsahu v štátoch USA, ako sú Texas a Florida, odrážajú rastúci trend priamej vládnej regulácie digitálnych platforiem. Tieto zákony vyvolali obavy z možného presahovania a potláčania slobody prejavu pod zámienkou ochrany používateľov pred škodlivým obsahom.

Dôsledky pre demokratické hodnoty a slobodné vyjadrovanie

Stupňujúci sa vládny zásah do prejavu slobody má hlboké dôsledky:

Chladivý efekt na slobodu slova

Rôzne použité taktiky – od priamej cenzúry až po rafinovanejšie formy nátlaku – vytvárajú mrazivý efekt. Jednotlivci a organizácie autocenzurujú zo strachu z právnych dôsledkov alebo iných dôsledkov. Táto autocenzúra potláča inovácie, diskusiu a nápady, ktoré sú súčasťou pulzujúcu demokratickú spoločnosť. Jednotlivci – všetci jednotlivci – musia postaviť a naďalej využívať svoje práva na slobodu a zbaviť sily, ktoré zotročili celú našu myseľ.

Zrušenie dôvery v digitálnych platformách

Keďže vlády sa skôr zapájajú do moderovania obsahu, dôvera v digitálne platformy ako neutrálne priestory pre diskusiu klesá. Keď sú vnímané ako príliš úzko vládnuce záujmy, spochybňuje ich obsah s ich obsahom a autentickosť.

Normalizácia digitálneho autoritárstva

S pribúdajúcimi krajinami, ktoré prijímajú prísne opatrenia na kontrolu online reči, rastie riziko normalizácie digitálneho autoritárstva. Nástroje a techniky vyvinuté na ovládanie reči v jednom kontexte by sa dali ľahko prispôsobiť, čo by spôsobilo ku globálnemu prostrediu, kde je slobodné vyjadrovanie zriedkavejšie.

Stratégie a taktiky vládnej cenzúry

Priama cenzúra prostredníctvom legislatívy

Vlády využívajú právne mechanizmy, ako sú obmedzujúce zákony, na kontrolu reči. Tieto akcie sú jasnými príkladmi snáh o otvorenej cenzúre, ktorých cieľom je umlčať nesúhlas a kontrolovať rozprávanie.

Nepriama cenzúra prostredníctvom tlaku spoločnosti

Vlády často využívajúce politiku súkromného spoločenstva na presadzovanie moderovania tlakov, čím vytvára prostredie, v ktorom sú spoločnosti nútené plniť požiadavky štátu, aby sa vyhli pokutám alebo sankciám.

Digitálne a sieťové ovládacie prvky

Na kontrolu digitálnej reči sa čoraz častejšie používajú taktiky, ako je vypínanie internetu, zákazy VPN a regulácia platforiem sociálnych médií, čo ukazuje, do akej miery budú vlády pokračovať, aby ste udržali kontrolu nad online diskusiou.

Manipulácia s právnymi a spoločenskými normami

Vlády tiež manipulujú s právnymi rámcami a spoločenskými normami, pričom využívajú politiku, ako sú sankcie za „nesprávne pohlavie“ na presadzovanie noriem reči a rozšírenia rozsahu regulovanej reči. To ešte viac stiera hranice medzi právnym riadením a nadmerným dosahom štátu.

Prípadové štúdie a porovnávacia analýza

Porovnanie rôznych vládnych stratégií v rôznych krajinách odhaľuje podobnosti a rozdiely v ich prístupoch k cenzúre. Skúmaním týchto metód vedľa seba článok ilustruje, ako rôzne režimy, od demokracie po autoritárske štáty, prijímajú stále agresívnejšie taktiky na kontrolu reči.

Záver

Nárast vládneho testu o kontrolu digitálnej reči je znepokojujúci a môže mať ďalekosiahle následky. Od priamych zákazov a zatýkaní až po rafinovanejšie formy nátlaku a manipulácie, vlády na celom svete nachádzajú nové spôsoby, ako potlačiť nesúhlas a kontrolovať naratív. Vzhľadom na to, že tieto praktiky pokračujú a šíria sa, budúcnosť slobody prejavu visí na vlásku. Globálne spoločenstvo musí zostať základné priehľadnosť, obhajovať a zachovávať slobodu ako ľudské právo.

Boj o slobodu prejavu nie je len právnou alebo politickou otázkou, ale aj bojom o dušu demokracie. Opatrenia, ktoré sa dnes prijme, určia verejný diskurz pre nasledujúcu podobu.

Dr. James Lyons-Weiler / skspravy.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.