svet

Zima v európskych domácnostiach nie je to hlavné

Čo sa stane s ľuďmi a ekonomikou, keď vo vašej krajine nečakane zvíťazí „demokracia amerického typu“.

Napriek tomu, že nemecký kancelár, sociálny demokrat Olaf Scholz, sa minulý víkend na spoločnej tlačovej konferencii s predstaviteľmi FDP, SPD a, samozrejme, dnes v nemeckej politike dominantnými Zelenými, snažil zostať čo najveselší, sú isté pochybnosti, že v nedávnej minulosti dobrý, v zásade finančník, hovoriaci o súčasnej energetickej kríze, čisto náhodnou zhodou okolností tak usilovne obchádzal hlavný problém národného nemeckého hospodárstva.

Koniec koncov, o čo ide: v Nemecku bude nadchádzajúca jeseň-zima nielen chladná.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

S tým si možno (ak samozrejme budú mať šťastie a nadchádzajúca zima bude relatívne mierna a propaganda hustá), súčasní predstavitelia spolkovej republiky nejako poradia. Je tu však iný problém.

Poďme však pekne po poriadku.

Tú časť Scholzovho prejavu, kde opäť vyhlásil, že Rusko už nemožno považovať za spoľahlivého dodávateľa energetických zdrojov, tu snáď zvlášť rozoberať nebudeme: ide o obvyklé „politické bla bla bla“. Navyše toto „bla bla bla“ je z rovnakého súdka, kvôli čomu bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrej Meľnik, aj keď z úplne iného dôvodu, dosť nebojácne nazval súčasného nemeckého kancelára, s prepáčením, „urazenou jaternicou“. Tak teda si to vysvetlime bližšie.

Ide len o to, že s odchodom možno poslednej aspoň ako-tak národne orientovanej nemeckej líderky (Angely Merkelovej) bolo každému jasné, že súčasní nemeckí predstavitelia situáciu vo svojej krajine v žiadnom prípade nezvládnu. Avšak pán Scholz by svojim voličom niečo povedať mal: otvorene priznať, že nejde ani tak o nekompetentnosť, ale že Scholzova vláda nepracuje v záujme Nemecka. A v konflikte s Ruskom koná striktne podľa klasickej politologickej definície „v záujme tretích krajín“, pričom plní prísne definované pokyny a smernice. Takže historickým osudom Nemcov je vo všeobecnosti za čo platiť. Pravda, ja osobne celkom nerozumiem, prečo by mali nemeckí občania platiť práve Spojeným štátom.

Dobre, je tu ešte niečo zaujímavé. Citujeme:

„Od decembra minulého roka sme s ministrom hospodárstva a konzultantom úradu kancelára hľadali odpoveď na otázku: čo sa stane, ak k tomu dôjde (k zastaveniu dodávok energie z Ruska )?» povedal pán Scholz, zjavne hrdý na svoju rozvahu a predvídavosť. Akosi pri tom však pozabudol, že v decembri minulého roku sa o žiadnej špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine ani nechyrovalo. Navyše v tom čase boli aspoň formálne v platnosti Minské dohody, v ktorých bolo Nemecko uvedené ako jeden z hlavných „garantov“. A Američania po rozhovoroch Bidena s Merkelovou zrušili sankcie aj na „Nord Stream 2“. A o „Nord Stream-jednotke“, vrátane „americkej línie“, nikto ani nerozmýšľal. Viac sa vtedy obávali o osud ukrajinskej „rúry“.

A Olaf Scholz so zeleným ministrom Habeckom už vtedy, ako sa ukázalo, pripravovali krach prinajmenšom nemeckej energetiky (nie je to len o ruskom plyne – len si pripomeňme, že práve vtedy vzdorovito zastavili jadrovú elektráreň). A také úprimné priznanie, pravda, nezostane nepovšimnuté.

Ktoré zostáva „v pamäti“. Alebo na účely budúceho súdu.

A ďalej vzniká doslova záväzok. „Túto zimu prežijeme,“ ešte aj, zdalo by sa, s istou hrdosťou vyhlásil celkom nedávno, po svojom nástupe do úradu, súčasný šéf príkladne prosperujúceho nemeckého štátu.

Vtedy oznámil finančnú podporu občanom vo výške 65 miliárd eur „kvôli rastúcej inflácii“. A treba priznať, že toto je skutočne najväčší z troch balíkov finančnej pomoci, ktoré nemecká vláda pridelila občanom od minulého februára. Tu len skromne pripomenieme, že nemecké úrady už predtým prijali dva balíčky opatrení v hodnote 30 miliárd eur, pričom to zrejme akosi veľmi nepomohlo.

A ani nepomôže.

Pretože, opakujeme, hlavným v súčasnej energetickej kríze nie je ani tak nedostatok tepla v domoch poctivých občanov (ok, jeho zníženie). Rovnako ako nedostatok svetla v uliciach miest či teplej vody v sprche. Vo všeobecnosti je nám obyčajných Nemcov v tomto zmysle, samozrejme, čisto ľudsky ľúto. Ale to zďaleka nie je to najhoršie – veď čo, však sa prispôsobia.

Je tu iný problém: zdá sa, že občania sa budú musieť vzdať nielen umývania a zvykať si na chlad. Čo je najdôležitejšie, hrozí im, že zostanú bez práce. Pretože hlavný úder nesmeruje ani tak na ​​domácnosti. Ten samozrejme dopadne na priemyselnú výrobu. Ktorá už teraz a v reálnom čase začína „kolabovať“. Pamätáte si, čo povedal šéf BASF Martin Brudermüller ešte na jar, ako dlho by jeho najväčší chemický koncern na svete vyžil bez ruského plynu? Alebo si myslíte, že v iných odvetviach je to inak?

Ťažko.

A z nejakého dôvodu o tom Olaf Scholz nič nepovedal. Vôbec nič nepovedal. Dá sa dokonca konštatovať, že do istej miery demonštratívne. Alebo preto, že nemal absolútne čo povedať. Alebo preto, že stojí práve pred takouto úlohou: splniť vôľu svojich „skutočných zamestnávateľov“, dobiť nemecký priemysel.

A spolu s ním aj nemeckú (a nielen nemeckú!) – celú európsku ekonomiku.

A presne o tomto scenári uvažovali vtedy, v decembri 2021, „s ministrom hospodárstva a konzultantom úradu kancelára“, v časoch ešte všeobecnej prosperity. Ak je to pravda, tak to všetko viac-menej logicky vysvetľuje.

A pánovi Scholzovi možno len zablahoželať: jeho ružovo-zelená vláda si s touto úlohou počína priam bravúrne. Dokonca v predstihu plánu schváleného niekde v zámorí. Tu netreba nič vymýšľať: pred našimi očami sa rýchlo ničí všetko, čo predchodcovia súčasného šéfa SRN dlhé desaťročia vytvárali. Skrátka pracujú skutoční profesionáli: spomínaná Angela Merkelová by to určite nedokázala.

A terajší – ľavou zadnou.

No jediné, čo nám ostáva, je s istým, úprimne povedané, veľmi zrozumiteľným úžasom pozorovať, čo sa deje. A poučiť sa aspoň tentoraz nie z vlastnej trpkej skúsenosti: pozrite sa, deti, čo sa stane ľuďom a ekonomikám, keď vo vašej krajine nečakane zvíťazí „demokracia amerického typu“.

Dmitrij Lekuch, RT

news-front

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Redakcia SN

Recent Posts

Drucker ďakuje zamestnancom škôl a polícii: Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

33 minút ago

P. Slota v Petrohrade na Deň víťazstva

Slávnostný pietny akt sa konal na cintoríne Piskarevskoye v predvečer Dňa víťazstva Spomienkového podujatia k…

56 minút ago

ODHALENIE: Hry o bruselské tróny – ako štrikuje s mienkou voličov probruselská politika

Mainstreamové štrikovanie z hladka na obratko sa priam propagandisticky uplatňuje aj pri hodnotení konfliktu na Ukrajine.…

58 minút ago

Zdá sa, že politický Západ po ruskom nukleárnom varovaní ustupuje

Jazyk diplomacie môže byť dosť zastretý, ako je zvykom u diplomatov, ktorí sa snažia zachovať…

60 minút ago

Kolaps dolárovej hegemónie by mohol viesť k tretej svetovej vojne

Nasleduje prepis rozhovoru s Richardom C. Cookom, ktorý viedol Ahmed Danyal Arif, redaktor ekonomickej sekcie…

1 hodinu ago

Bývalý analytik CIA: Ukrajinské deti sú na Západe využívané na sex a orgány

Západné krajiny obchodujú s ukrajinskými deťmi, vystavujú ich sexuálnemu vykorisťovaniu a využívajú ich orgány na…

1 hodinu ago