Slovanské Noviny

1. apríla 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

V hlavnej úlohe: Medvedí cesnak

Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku, aby detoxikoval svoje telo.

zah-meddvedi-cesnak

Medvedí cesnak (Allium ursinum) je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európe a v časti Ázie. Ideálne je zbierať ho, keď majú lístky dĺžku prsta. Najlepší a najzdravší je čerstvý. Vydrží ale pár dní aj v chladničke a možno ho aj zmraziť. Rozhodne však neodporúčame vysušiť ho a odkladať alebo kupovať sušený. V takomto stave už totiž nemá dostatok živín a vitamínov. Čerstvé listy najlepšie chutia v šalátoch alebo nátierkach.

Medvedí cesnak je považovaný za jeden zo silných jarných životobudičov a takisto pôsobí pozitívne na imunitný systém. Obsahuje totiž veľké množstvo vitamínu C (150 mg v 100 g). „Obsahuje tiež allicín, vďaka čomu má antibakteriálny, protizápalový účinok, stimuluje a pomáha imunitnému systému. Lístky možno mixovať, trhať či krájať do zelených smoothie, šalátov či koreniť nimi polievky, rizotá, fašírky, omelety,“ radí Petra Húsková, výživová poradkyňa Naturhouse.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Prírodné antibiotikum

Allicín je známym bojovníkom proti chrípke, prechladnutiu, respiračným problémom, angínam, hnačkám, stafylokokom aj streptokokom, prvokom trichomony, vírusom spôsobujúcim opary, mykózam a ďalším. V Číne napríklad pri bakteriálnej či vírusovej nákaze odporúčajú užívať cesnak každé dve hodiny. Allicín je nestála zlúčenina a jeho príjem je nutné periodicky opakovať.

O medveďom cesnaku sa hovorí, že reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, upokojuje kŕče hladkého svalstva, ničí črevné parazity, podporuje chuť do jedla a tvorbu krvi. Je nápomocný proti ateroskleróze, vysokému tlaku i astme.

Oceníme ho pri liečbe mykóz a plesní, pri poruchách srdcového rytmu, chronických kožných problémoch. Pôsobí močopudne, tonizuje nervový systém a pomáha pri reumatických bolestiach.

Polievka z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 300 g medvedieho cesnaku, 2 dl smotany, 1 PL masla, soľ, korenie

Ako na to: Na masle osmažíme nasekaný cesnak. Zalejeme vodou, tak aby boli listy cesnaku zaliate, osolíme, okoreníme a povaríme asi desať minút. Všetko rozmixujeme, pridáme smotanu a povaríme. Môžeme podávať s malými kockami opečeného chleba.

Pesto z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 200 g medvedieho cesnaku, 20 ml oleja (olivového), 50 g parmezánu, 10 g sezamových semienok, 2 g soli

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, spoločne s olejom vložte do mixéra a jemne rozmixujte. Pridajte parmezán, soľ a sezamové semienka. Pár sekúnd ešte mixujte, snažte sa však zachovať štruktúru semienok a kúsky syra. Umiestnite ho do pohára, zmes zalejte ešte trochou oleja, uzavrite. V chladničke vydrží niekoľko mesiacov.

Špenát z medvedieho cesnaku

Autor: Naturhouse

Čo treba: 500 g medvedieho cesnaku, 1 cibuľa, 1 vajce, 1 PL olivového oleja, 20 g slnečnicových semienok, himalájska soľ

Ako na to: Medvedí cesnak umyte, nakrájajte nadrobno, rovnako cibuľku, všetko dajte do panvice spoločne so slnečnicou, soľou, zalejte vodou a duste 20 minút. Na konci pridajte do zmesi vajce a ešte chvíľu prehrejte. Nakoniec pridajte olej na dochutenie a dodanie nevyhnutného tuku pre využitie živín. Už nevarte, podávajte.

Vajíčkový šalát

Autor: Naturhouse

Čo treba: 4 až 6 uvarených vajec, zväzok medvedieho cesnaku, soľ, korenie, 2 ks jarnej cibuľky, olivový olej, 1 čl horčice, prípadne avokádo, trocha jogurtu alebo kokosového mlieka na zjemnenie.

Ako na to: Uvarené vajcia ošúpte a pokrájajte. Rovnako nakrájajte medvedí cesnak, zmiešajte s vajcami, pridajte soľ, pokrájanú jarnú cibuľku, čerstvo namleté čierne korenie, horčicu. Zmes môžete spojiť hustým jogurtom alebo kokosovým mliekom, prípadne môžete pridať aj avokádo.

Rukolový šalát

Autor: Naturhouse

Čo treba: Veľká hrsť rukoly, hrsť medvedieho cesnaku, 5 sušených paradajok, 100 g ricotty, 1 šalotku, citrónovú šťavu, 2 PL oleja z vlašských orechov, soľ, korenie

Ako na to: Rukolu umyte spolu s medvedím cesnakom, do misy spolu s nimi pridajte pokrájané sušené paradajky, nakrájajte šalotku alebo menšiu červenú cibuľu, ricottu, pridajte citrónovú šťavu, olej, soľ, korenie, dôkladne premiešajte a môžete podávať.

Vysvetlivky: čl – čajová lyžička, PL – polievková lyžica

zdroj: pravda