Slovanské Noviny

16. apríla 2024

K porozumeniu Čelovekom

Storočia XX-XXI – doba technológií, nových objavov, predtým neznámych rýchlych jedál, Pepsi-Coly, ginu a tonikov, hamburgerov, pizze a ďalších. A čo jedli naši pradedovia v čase, keď sa najlepšie jazdilo na koňoch? Čo sa dalo variť v ruskej peci, okrem kapustovej polievky, kaše a chleba, ak sa ohrievalo raz denne? Zoznam výrobkov bol navyše malý: raž, jačmeň, hrach, dary lesa.

S potravinami sa predtým zaobchádzalo veľmi opatrne, pretože ich získavali vlastnou prácou, jedli, čo mohli vypestovať, spracovať, zachrániť sa. Už dieťa poznalo cenu chleba a pochopilo, ako ťažko sa tento chlieb získal. Varili v ruskej peci, kde sa jedlo varilo, dusilo, dusilo, pieklo bez kontaktu s otvoreným ohňom. Vďaka rúre zostalo jedlo horúce po celý deň. Nedostatok varu a opätovného zahrievania zachováva maximum výživných látok. Pre nedostatok chladničiek uvarili toľko, aby sa stihli najesť za jeden deň. Preto bolo jedlo neustále čerstvé.

Za starých čias ľudia nevedeli o bielkovinách, ale vďaka rozmanitosti jedál z hrachu ich prijímali v dostatočnom množstve. Toto je hrachové želé, hrachové džúsy, „hrach“. Hrachové koláče s výstižným názvom „klapky“ boli pripravené veľmi zaujímavým spôsobom: hrachová múka bola na uľahčenie vzdušnosti uvoľnená snehom, vložená do vyhriatej rúry na panvici – bol získaný veľmi chutný koláč. Deťom i dospelým sa „kaša-šálka“ veľmi páčila. Pripravuje sa veľmi ľahko, pretože sa varila z pšeničnej alebo jačmennej múky s vriacou vodou zo samovaru. Túto výdatnú múkovú kašu sme zjedli s maslom. Široko sa používala ražná múka. Pravý ražný chlieb je takmer čiernej farby, v dnešnej dobe sa nepečie. A je oveľa uspokojivejšia ako pšenica.

Mali veľmi radi „kyslú“ – kašu pečenú v tégliku zo ražnej múky s prídavkom brusníc – zdravú a chutnú.

Kapustová polievka (volali ich „shti“), varená v ruskej peci na mäsovo-kostnom vývare s prídavkom tejto cereálie, je výdatným a aromatickým pokrmom, ktorý potešil tých, ktorí ju ochutnali.

V regióne Vologda jedli ovsené vločky nielen s čučoriedkami, jogurtom, ale varili aj „suroeha“ – búchali červené ríbezle a miešali ich s ovsenými vločkami.

Ľudia žili v súlade s prírodou a intuitívne nachádzali spôsoby, ako sa vyrovnať s jarnou hypovitaminózou. Na jar, po roztopení snehu, na poliach po žite zbierali „piestiky“ – mladé výhonky prasličky roľnej – a vyprážali ich na rozpustenom masle. Koncom mája odstránili kôru z mladej borovice a z kmeňa chrumkavou aromatickou borovicovou šťavou odrezali balalajkovú šnúrku so širokými stužkami. Veľmi výživné a varené v ruskej peci, kravské kolostrum, ktoré sa v nej objaví prvé dva dni po otelení, je zásobárňou vitamínov. Aké chutné je toto jedlo podobné omelete so vzduchovými bublinami ako holandský syr! Na dedinách sa stále varí. Pokúsili sa dmať rozmanité jedlo: toto je karfiol, a ovsené kyslé želé, hrachové želé, „chlapec“ z rutabagas, repa a mrkva, rôzne hubové jedlá a pečivo – nemôžete vymenovať všetko.

Jesť jednoduché jedlo, ľudia boli silní, nevedeli, čo je alergia, zriedka trpeli chorobami tráviaceho traktu, obezita sa prakticky nenašla. Mnohí sa dožili vysokého veku, prežili hlad, vojny, udržiavali fyzickú aktivitu až do vysokého veku. Jedlo bolo jednoduché, zdravé a prirodzené.

NIE JE TO TAJOMSTVO ZDRAVIA A VYTRVALOSTI?………………..

zdroj: z útrob internetu a múdrosť našich predkov

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

%d