Slovanské Noviny

23. marca 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

„Švajčiarsko chce, aby deti jedli menej čokolády a viac chrobákov“: Lobisti za premenu populácie na jedenie hmyzu čelili odporu dospelých a tak prešli na deti.

„Spoločnosti dodávajú hmyz mladým spotrebiteľom v školách. V tejto krajine syrov a čokolády sa deti učia jemnejším pôžitkom jedením múčnych červov, kobyliek a cvrčkov. Nedávne ráno sa študenti zo strednej školy neďaleko Zürichu zhromaždili okolo stola plného „hmyzieho občerstvenia“. Snažili sa ich naverbovať na korenené múčne červy, paprikové cvrčky a mleté ​​krekry.

Švajčiarsko sa v roku 2017 stalo prvou krajinou v Európe, ktorá povolila predaj hmyzu ako potraviny po kampani zameranej na začínajúce potravinové odvetvie.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

To bola tá ľahšia časť.

Spoločnosti teraz musia prekonať to, čo entomológovia nazývajú „faktor nechuti“, „šiesty zmysel“ mnohých západných spotrebiteľov, že hmyz je hniloba a choroba, ktoré by sa nemali požívať.

K tomu tento priemysel sa snaží pritiahnuť spotrebiteľov, ktorých chute sa iba formujú. A preto aj Timothée Olivier zo Swiss Insects už štyri roky obchádza švajčiarske školy a propaguje výhody jedenia hmyzu a nosí so sebou vzorky.

„Takýto zákazníci sú mladší, otvorenejší novinkám,“ hovorí. 

„V určitom okamihu, ak nie zajtra, potom neskôr zahrnú hmyz do svojej stravy.“

Donedávna sa západná civilizácia snažila držať hmyz ďalej od jedla. Regulátori ich považovali za ohrozenie zdravia. Teraz však čoraz viac vládnych úradníkov, vedcov a spoločností chce urobiť z hmyzu segment v západnej strave.

Európska únia nasledovala Švajčiarsko v roku 2021 a povolila na ľudskú spotrebu štyri druhy hmyzu: žlté múčne červy, sťahovavé kobylky, cvrčky a menšie múčne červy.

Chuťové poháriky sú a zrejme aj budú šokované.

zdroj: investigativnyblogSK