Slovanské Noviny

23. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Solené uhorky v tekvici

Keby sa za starých čias vydávali autorské práva na recepty solených uhoriek, táto možnosť by patrila pestovateľom z oblasti Nižného Novgorodu. Na trhoch v cárskom Rusku boli takéto uhorky z Nižného Novgorodu veľmi žiadané.

Tekvici strednej veľkosti bola odrezaná horná časť vo forme veka – pokrievky a bola vydlabaná dužina. Steny tekvice boli ponechané s hrúbkou 4 – 5 cm. Výsledná nádoba bola naplnená malými uhorkami, ktorých vrstvy boli posypané soľou: na 10 kg uhoriek – 800 g soli. Jednotlivé vrstvy sa prekladali rôznymi bylinami ako je estragón, tymián a ďalšie.

Naplnená tekvica bola zakrytá predtým pripraveným vekom, ktoré sa upevnilo tenkými drevenými paličkami, akoby klincami. Potom sa naplnená tekvica umiestnila do drevenej kade s masou nakladaných solených uhoriek. Zvyčajne sa vyrobilo niekoľko tekvíc naraz.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Všetko sa zalievalo soľankou: 600 g stolovej soli na vedro studenej vody s pridaním odvaru z dubovej kôry (400 g dubovej kôry sa zaleje 1 vedrom vody a varí sa, kým sa neodparí jedna pätina). Zvyčajne sa používalo 1 vedro odvaru na 2 vedrá soľanky.

Všetko sa skladovalo na chladnom mieste. Chuť zeleniny pripravenej týmto spôsobom je nezvyčajne dobrá.

Recept málo solených rajčín a uhoriek v tekvici.

Vezmeme veľkú tekvicu a starostlivo odrežeme vrchnú časť, aby sme získali veko. Z tekvice vyberieme všetku dužinu. Do tekvice vložíme: malé uhorky, paradajky, patizón nakrájaný na malé kúsky, pridáme 2 – 3 strúčiky cesnaku, 50 g kôpru a nakoniec zalejeme horúcou soľankou.

Soľanka: 1 čajová lyžička kryštálového cukru a dve čajové lyžičky soli na 0,5 litra vody.

Zakryjeme tekvicovým vekom a dáme na tmavé teplé miesto na 3 dni. Po 3 dňoch je možné jesť málo solené uhorky a paradajky.

Ďalšie inšpirácie solených uhoriek v tekvici:

zdroj a preklad: OZ Biosféra www.biosferaklub.info