Situácia v gastrosektore na Slovensku je vážna. Reštaurácie sú už rok zatvorené a svoje služby môžu ponúkať iba na donášku či cez výdajné okienko. Podľa februárového prieskumu iniciatívy „Rozbaľte to“ chýbajú otvorené podniky 68 percentám Slovákov. V súčasnej situácii si jedlo z gastropodnikov objednáva 57 % našincov.
Rozvoz je aktuálne jediným príjmom pre gastrosektor, no prevádzkovatelia upozorňujú, že rozvoz je len na prekonanie koronakrízy, nie dlhodobo udržateľná záležitosť.
Informovali o tom tento týždeň respondenti v diskusii „Ako ďalej v gastrobiznise po prvom roku pandémie“. Hosťami diskusie boli ľudia, ktorí dlhé roky pôsobia v reštauračnom odvetví na Slovensku.
Pomoc potrebujú aj kuchári
Okrem reštaurácii je vážna aj situácia kuchárov a cukrárov. „Kuchári všade vo svete vyjednávali o podmienkach pomoci. Táto pomoc musí prísť aj na Slovensku. Žiaľ, prichádza veľmi pomaly, pričom gastro u nás zamestnáva až 100 000 ľudí. Naši kuchári opúšťajú tento biznis a mnohí ani neplánujú návrat. Je to preto, že často boli nútení pracovať len na rôzne formy dohody. Teraz majú problémy s pomocou,“ povedal prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz.
Väčšina gastropodnikateľov na Slovensku má len jednu prevádzku. Práve táto skupina je na tom podľa spoluautora iniciatívy Stále máme chuť Ota Kóňu najhoršie.
„Malí gastropodnitelia v zahraničí pravidelne komunikujú s vládou. Na Slovensku sa to nedeje. Veľa poctivých ľudí, ktorí do toho dali desiatky rokov driny skončia. Nedá sa preto súhlasiť s názorom niektorých ľudí, že koronakríza očistí gastro biznis len od nepoctivých prevádzkovateľov, ktorí klamali napríklad na výplatných páskach,“ uviedol Oto Kóňa.
Zároveň dodal, že aktuálne jedinou plusovou skupinou gastropodnikateľov je tá, ktorá sa venovala iba rozvozu už pred pandémiou.
Všetko trvá príliš dlho
Hotely sú zatvorené už viac ako deväť mesiacov. Vláda má byť podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) iniciatívna iba pri úvodných slovách na tlačových konferenciách. Realita je však horšia.
„Už v prvej vlne všetko trvalo dlho. Prijímanie či uvoľňovanie protipandemických opatrení pre gastrosektor alebo aj prideľovanie štátnej pomoci. Ani počas druhej vlny sme sa v ničom neposunuli,“ ozrejmil generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.
Gastrosektor sa aktuálne prispôsobuje COVID automatu. Na základe terajších farieb tak musí čakať na zlepšenie pandemickej situácie a očkovanie národa. Až potom bude môcť otvárať.
Štát očakáva rýchle zotavenie
Štát ale očakáva, že práve tento sektor sa bude po ukončení koronakrízy najrýchlejšie revitalizovať.
„Keď sme po prvej vlne uvoľnili opatrenia, ihneď prišlo medziročné posilnenie tržieb sektora. Od konca druhej vlny očakávame to isté. Ihneď ako to bude pandemická situácia dovoľovať, budú gastropodniky otvorené. Teraz robíme všetko preto, aby sa pomoc vo vzťahu štát a gastropodnikatelia urýchlila,“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravu Radúz Dula.
Zároveň dodal, že podľa rezortného prieskumu koronakríza na Slovensku ukončila alebo ukončí podnikanie pre 17 % gastropodnikateľov. Bude to znamenať stratu približne 20 až 40 tis. pracovných miest.
Zdroj: SITA
Mnohí Slováci stále milujú Puškina
Opozícia zneužila 17. november na protivládne protesty: Ľudia prišli s nápismi, ktoré popierajú atentát!
Pellegrini: Debata o volebnom systéme by mala počkať. Vládu kritizoval za ignorovanie výročia Nežnej revolúcie
Smer oslavoval 25 rokov. Fico: Strana potrebuje ďalšiu generáciu politikov, ďalšie voľby môžu byť skôr
Uhrík z EP: Nominácia Šefčoviča je škandál! Vláda potvrdila svoju dvojtvárnu politiku
Video: Jadrová vojna medzi Ruskom a USA. “Jadrová zima”
Kyjev plánuje čoskoro zaútočiť na Rusko zbraňami dlhého doletu, píšu médiá
Európska strana Patrioti zvolila za prezidenta Santiaga Abascala z Voxu. Vyzval na „frontálnu odpoveď globalizmu“
Belousovová: Pre tých, ktorí si ešte stále neuvedomujú, čo sa stalo
Elon Musk komentoval americké povolenie zasiahnuť ATACMS o Rusku
Huliak: V4 našla spoločnú HROZBU
Robert Fico: „Zamatová revolúcia je čo? Že sme sa išli pozrieť na námestie?“
Kolíková má novú zbraň hromadného ničenia – Magdu Vášáryovú
Uznávaného vedca nútia k prepísaniu knihy o Ukrajine!
Timesy žalujú Komisiu a Leyenovú za zatajovanie faktov o vakcínach
Irónia osudu, Rusi útočia na amerických tankoch
Rusi nasadili smrtiace drony
November 1989 bol kolosálny podvod
Spiknutí zvané „sametová revoluce“
SHO: Pod petíciu za vyhlásenie referenda sa podpísalo už viac ako 120-tisíc občanov
zo sekcie
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla
Situácia v gastrosektore je stále horšia, jediným príjmom prevádzkovateľov je rozvoz jedla