Slovanské Noviny

18. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

K jeseni neodmysliteľne patrí varenie lekváru

Odkôstkované ovocie sa varilo v medenom kotle zasadenom v telese pece alebo v provizórnej piecke postavenej mimo domu. Miešal sa drevenou varechou alebo krídlovými miešadlami.Slivky sa najskôr rozvarili na tekutú brečku tzv. koblihu.Po jej skypení z nej bol polorozvarený lekvár, tzv. lízak, brija, ktorý bol pochúťkou najmä pre deti. Keď lekvár padal z varechy, bol dovarený.

Lekvár varievali viacerí susedia spoločne po celý deň až do skorého rána. Najmä od večera do rána, to bola príležitosť na stretnutie susedov, známych a rodiny. A presne táto najzábavnejšia časť varenia lekváru už takmer úplne zanikla. Ľudia si pri takýchto pracovných príležitostiach vždy rozprávali rôzne príhody a historky o silákoch, o strašidlách, či o mŕtvych. S dospievajúcou mládežou niekedy prišiel do dvora i muzikant s heligónkou, pri ktorej sa nielen starší zabavili, ale i mladší sa naučili od nich nové pesničky a tance.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Foto: varenie lekváru r.1965, E.Kahounová , Kamenné Kostihy ( Lučenec)

zdroj : Mne Slovensko krása je , zvyky a povery