Práve leto je top sezónou pre gastro podniky. No slovenské gastro je na bode mrazu. Tohtoročné leto bude pre gastro podniky ešte horšie ako to minulé.
Gastro podnikom nielenže chýba personál po novom aj stravníci. I keď reštaurácie sú otvorené, tak o veľkej návštevnosti sa hovoriť nedá. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, do ktorého sa zapojilo takmer 600 reštaurácií, jedálni a iných gastro podnikov.
„Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a lokality, kde zákazníci chýbajú (46 percent), alebo sa vracajú len pozvoľna (30 percent), čo naznačil aj náš prieskum,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podnikateľom v gastro segmente starosti neubúdajú. Prieskum iniciatívy bol realizovaný na začiatku júla. Až 46 percent podnikateľov avizuje menej hostí ako spred pandémie. Približne 90 percent prevádzok malo nižšie tržby počas jari v porovnaní s minulým rokom. Existencia 52 percent podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu.
Dôležité dáta z prieskumu:
• Až 46 % podnikateľov avizuje menej hostí ako pred koronou
• Takmer 90 % podnikateľov malo túto jar nižšie tržby ako vlani
• Existencia 52 % podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu
Práve leto je top sezónou pre gastro podniky. No slovenské gastro je na bode mrazu. Tohtoročné leto bude pre gastro podniky ešte horšie ako to minulé. Vlani pomohlo slovenským reštauráciám i fakt, že sa tak veľa necestovalo do zahraničia. Dôsledkom toho domáci v podnikoch absentujú a turisti rovnako, hlavne kvôli obmedzeniam na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú. Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili je však viacero, informuje Koreny.
Bez pomoci
Prežijú reštaurácie či kaviarne? I keď gastro podniky ponúkajú svoje služby tak resty, ktoré im spôsobila pandémia musia splácať. I keď štát podnikom pomáhal počas pandémie, gastro sektor sa nedočkal takej pomoci akú potreboval. Pieskum iniciatívy ukázal, že druhú vlna pandémie korona krízy neprežilo vyše 9 percent prevádzok. Podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre pripravovanú unikátnu analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro, bol v roku 2020 v slovenskom gastre pokles tržieb nižší o 27 percent oproti roku 2019.
Nemá kto obsluhovať
Podnikatelia v gastre sa snažia byť optimistickí, no je to pre nich náročné. „Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež̌ dvíhajú́ ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro. A to je jeden z najväčších problémov v gastro biznise. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili, dodala.
Strašiak menom tretia vlna pandémie
Takmer všetci podnikatelia v gastre pred sebou tlačia nejaké dlhy, ktoré sa postupne usilujú vyrovnať. ,,Snažíme sa byť optimistickí, ale je to náročné. Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež dvíhajú ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu. To je asi problém číslo jeden. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro.
Obavy z tretej vlny pandémie narastajú, predstava ďalšieho lockdownu desí všetkých. ,,Naši signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú korona krízu sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a majú pocit, že sa nepoučila ani z tej druhej, že pripravenosť na jeseň je nulová. A pritom podnikatelia by najviac zo všetkého potrebovali vedieť, aký bude plán v prípade tretej vlny, aké budú jasné pravidlá fungovania. Ďalej očakávajú predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia zopakovala,“ dodala Magdaléna Koreny.
Zdroj: pravda.sk / Pomoc pre gastro
Elon Musk o „šialenstve“ rokovaní medzi Ukrajinou a USA
Začne vstup európskych krajín do BRICS, Belehradom?
Ruská odpoveď na americké ATACMS na Ukrajine bude rezolútna
Zelenského „domáca úloha“. Musíš vyhrať!
Podľa bandy bitkárov a sexuálnych predátorov sa „stačí ospravedlniť“
Matovič našiel spojencov a už zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej
Progresívny amok s názvom RTVS
Opatrenie Hegerovej vlády zvyšuje ceny chleba a pečiva. Na trhu je akútny nedostatok pracovnej sily
VIDEO: Lenivec Ódor, posadnutý vlastnou výnimočnosťou, sa okrem písania rýchlokurzov geniality venuje najnovšie aj rýchlokurzu argumentácie, ktorý venoval Blahovi.
Aj 31 rokov po vzniku štátu nemáme oficiálne prezidentské bývanie
Vstup evropských zemí do BRICS začíná Srbskem. Čína pozve Srbsko ke vstupu do BRICS
Viktorín prezidentke: Slováci sú pre vás anonymná tlupa, ktorá nesmie mať vlastný názor
Pekári hlásia nedostatok pracovníkov a upozorňujú, že sa to premietne do vyšších cien pečiva
„Ste slovenské slnká v sieti. Hrejete, žiarite. Marek Ťapák nie, ten je výnimka a kolaborant recitujúci Mor ho!,
Burkina Faso zakázala vysielanie BBC a Hlasu Ameriky
VIDEO: Laššáková & Štubniak o spolupráci slovenských vlastencov uchádzajúcich sa o dôveru v eurovoľbách s prísľubom nápravy vecí verejných v rámci Európskej únie, aby sa prinavrátil pôvodný zmysel jej poslania
Minister Tomáš upokojuje: Vláda žiadne zmeny v 2. dôchodkovom pilieri nepripravuje
Gröhling kritizuje vládu, lebo údajne chce použiť peniaze z druhého piliera na výstavbu diaľníc
Kéry sa pýta: Kde bol Hašek v roku 2003, keď USA napadli Irak?
Exeuroposlanec Kozlík: Pre malé krajiny, ako je Slovensko je právo veta mimoriadne dôležité!
zo sekcie
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia