Slovanské Noviny

25. apríla 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Bitka o boršč — Kyjev žiada, aby bol uznaný ako ukrajinské národné dedičstvo

06.11.2020

Denník „The New York Times“ uverejnil článok, v ktorom sa píše, že Ministerstvo kultúry Ukrajiny pripravuje žiadosť o zaradenie boršču do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Článok má názov „V rusko-ukrajinskom konflikte sa otvára nový front: boršč“.

Prihlášku do UNESCO plánuje podať šéfkuchár, člen projektu „MasterChef“, Jevgenij Klopotenko. Dôvodom bola správa ruského ministerstva zahraničných vecí na Twitteri, že boršč je „jedným z najrozšírenejších a najobľúbenejších ruských jedál a zároveň symbolom národnej kuchyne“. Ukrajinskí čitatelia v komentároch pod príspevkom reagovali veľmi podráždene a rozhorčene písali, že je to „ukrajinský boršč“.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Ako však píše „The Times“, boršč je neoddeliteľnou súčasťou národnej kuchyne mnohých slovanských národov. V ruských písomných prameňoch sa prvýkrát spomína ešte v 16. storočí.

„Dnes to nie je nič nezvyčajné, tie spory o to, kto vynašiel boršč. V skutočnosti diskusie nedávajú veľký zmysel — túto polievku začali ľudia variť pred viac ako tisíc rokmi, keď ešte neexistovali národy ako Rusi, Ukrajinci, Bielorusi,“ vysvetľuje historik ruskej kuchyne Pavel Sjutkin.

Oficiálne noviny ruskej vlády „Rossijskaja Gazeta“ poznamenali, že tento krok Ukrajiny je iba „novou príčinou škandálu“. Ruský denník „Komsomoľskaja pravda“ bol vo svojom článku kategorickejší.

„Nech sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, ale boršč ukrajinským ťažko možno nazvať,» uviedli noviny.

Podľa ruského šéfkuchára Stanislava Filimonova sú spory o pôvode boršču zbytočné. „Najdôležitejšia je jeho vynikajúca chuť,» tvrdí Filimonov.

zdroj: news-front

Vyhlásenie: 

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi vydavateľstva Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Vydavateľstvo Slovanské Noviny nie je zodpovedné za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.