Slovanské Noviny

25. decembra 2025

Slovenské Noviny

K porozumeniu Čelovekom

Nezmysel voziť zemiaky, keď doma máme vlastné

Slovenskí pestovatelia zemiakov upozorňujú na veľký paradox týchto dní: hoci je sezóna zemiakov v plnom prúde, v obchodoch sa vo veľkom predávajú aj tie  z dovozu. Pritom domáci pestovatelia vedia slovenskými zemiakmi zásobovať trh až do Vianoc – a to bez nutnosti zvýšeného importu produkcie zo zahraničia. Vyzývajú preto spotrebiteľov, aby čo najviac nakupovali práve zemiaky zo Slovenska. 

Zber a triedenie skorých zemiakov v obci Malý Cetín pri Nitre. Zemiaky (lat. Solanum tuberosum) patria medzi najvýznamnejšie po¾nohospodárske plodiny na celom svete s výnimkou trópov, arktických a subarktických oblastí. Malý Cetín, 8. júl 2020. Foto: SITA/Martin Havran

Slováci v tomto roku pestujú zemiaky na výmere presahujúcej 5300 ha. Klimatické zmeny a výkyvy počasia pocítili pestovatelia najmä počas leta, keď vysoké teploty a chýbajúca vlaha brzdili rast zemiakov. Poľnohospodári vhodne nastavenými závlahami nakoniec tieto nástrahy prekonali a už niekoľko týždňov zemiaky zbierajú. Paradoxne, hoci sa im podarilo vypestovať kvalitnú úrodu, majú teraz problémy s jej predajom. V obchodoch sa totiž vo veľkom ponúkajú aj zemiaky z dovozu. Aktuálne čísla Štatistického úradu uvádzajú, že v máji sa k nám najviac dovážali zemiaky z Francúzska (za takmer 900 tisíc eur), Nemecka (dovoz za 380 tis. eur), Grécka (dovoz za 256 tisíc eur) a Českej republiky (dovoz za 254 tisíc eur). Celkový dovoz zemiakov od januára do mája tohto roka bol v hodnote presahujúcej 11 mil. eur.

Zemiaky zo slovenskej produkcie ešte nie sú vhodné na uskladnenie. Svojou prvotriednou kvalitou a čerstvosťou sú určené na priamy predaj. Aj preto potrebujú naši pestovatelia svoju úrodu predať a nie sa pozerať, ako sa v obchodoch hromadí produkcia aj z európskych krajín. Chcú zabrániť situácii z minulosti, keď síce zemiaky vypestovali, ale ich reálne nevedeli predať, a tak im časť produkcie nakoniec zhnila v skladoch. Problémom s odbytom chcú zabrániť či už veľkí alebo aj malí pestovatelia“, hovorí podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Miroslav Štefček.

-------> PODPORTE CHOD PORTÁLU DAROM. Len vďaka vašej podpore môžeme tvoriť. Nikto okrem Vás nefinancuje Slovanské Noviny. Patria národu, nie oligarchom. Zatiaľ sa vyhýbame reklamným bannerom aby sme udržali vizuálnu čistotu no náklady na chod máme každý mesiac. Spojme sily a tvorme spolu. Ďakujeme





------------------------------------

Navyše, v prípade uprednostnenia domácej výroby sa bavíme aj o tak žiadnej zelenej karte pre poľnohospodárstvo – domáca produkcia bude vždy ekologickejšia, keďže odpadajú náklady na stovky až tisíce kilometrov dlhú dopravu a produkciu CO2 do krajiny, v ktorej sa cudzie zemiaky nakoniec predajú. Poľnohospodári preto apelujú aj na zákazníkov, aby uprednostňovali domácu kvalitu a do nákupných košíkov vkladali slovenské zemiaky z novej úrody.

Zemiaky sú pritom komoditou, ktorú naši producenti vedia a chcú pestovať. Pri predpokladanom oseve 5 350 ha by sa celková produkcia zemiakov mohla v tomto roku pohybovať v rozmedzí 120 tisíc  až 147 tisíc ton. Oproti sezóne 2019/2020 (166 195 t) by to predstavovalo pokles o 11,52 % až 27,87 %.

Naša sebestačnosť v produkcii zemiakov sa nachádza pod 50%. Aj zvýšeným predajom slovenských zemiakov počas sezóny, keď sú dostupné, sa môže potravinová sebestačnosť krajiny v tejto plodine zvýšiť. Domácich pestovateľov bude viac motivovať k pestovaniu zemiakov a investovaniu do techniky, technológií a skladov, keď budú vidieť, že o ich zdravú a kvalitnú úrodu majú Slováci záujem.

Jana Holéciová
www.sppk.sk