Práve leto je top sezónou pre gastro podniky. No slovenské gastro je na bode mrazu. Tohtoročné leto bude pre gastro podniky ešte horšie ako to minulé.
Gastro podnikom nielenže chýba personál po novom aj stravníci. I keď reštaurácie sú otvorené, tak o veľkej návštevnosti sa hovoriť nedá. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, do ktorého sa zapojilo takmer 600 reštaurácií, jedálni a iných gastro podnikov.
„Vieme, že na nedostatok hostí sa nesťažujú všade, ale sú regióny a lokality, kde zákazníci chýbajú (46 percent), alebo sa vracajú len pozvoľna (30 percent), čo naznačil aj náš prieskum,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.
Podnikateľom v gastro segmente starosti neubúdajú. Prieskum iniciatívy bol realizovaný na začiatku júla. Až 46 percent podnikateľov avizuje menej hostí ako spred pandémie. Približne 90 percent prevádzok malo nižšie tržby počas jari v porovnaní s minulým rokom. Existencia 52 percent podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu.
Dôležité dáta z prieskumu:
• Až 46 % podnikateľov avizuje menej hostí ako pred koronou
• Takmer 90 % podnikateľov malo túto jar nižšie tržby ako vlani
• Existencia 52 % podnikov je ohrozená v prípade ďalšieho lockdownu
Práve leto je top sezónou pre gastro podniky. No slovenské gastro je na bode mrazu. Tohtoročné leto bude pre gastro podniky ešte horšie ako to minulé. Vlani pomohlo slovenským reštauráciám i fakt, že sa tak veľa necestovalo do zahraničia. Dôsledkom toho domáci v podnikoch absentujú a turisti rovnako, hlavne kvôli obmedzeniam na hraniciach, ktoré zahraničných hostí odrádzajú. Dôvodov, prečo sa ľudia do reštaurácií naplno nevrátili je však viacero, informuje Koreny.
Bez pomoci
Prežijú reštaurácie či kaviarne? I keď gastro podniky ponúkajú svoje služby tak resty, ktoré im spôsobila pandémia musia splácať. I keď štát podnikom pomáhal počas pandémie, gastro sektor sa nedočkal takej pomoci akú potreboval. Pieskum iniciatívy ukázal, že druhú vlna pandémie korona krízy neprežilo vyše 9 percent prevádzok. Podľa aktuálnych zistení spoločnosti FinStat pre pripravovanú unikátnu analýzu Gastro rok iniciatívy Pomoc pre gastro, bol v roku 2020 v slovenskom gastre pokles tržieb nižší o 27 percent oproti roku 2019.
Nemá kto obsluhovať
Podnikatelia v gastre sa snažia byť optimistickí, no je to pre nich náročné. „Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež̌ dvíhajú́ ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro. A to je jeden z najväčších problémov v gastro biznise. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili, dodala.
Strašiak menom tretia vlna pandémie
Takmer všetci podnikatelia v gastre pred sebou tlačia nejaké dlhy, ktoré sa postupne usilujú vyrovnať. ,,Snažíme sa byť optimistickí, ale je to náročné. Náklady na zamestnancov a suroviny taktiež dvíhajú ceny. Najviac momentálne ovplyvňuje situáciu to, že je nedostatok kvalifikovaného personálu. To je asi problém číslo jeden. Mnohí máme pocit, že už vláda neuvažuje o kompenzáciách podnikom, ktoré zatvorila. Naše problémy sa však len znovuotvorením nevyriešili,“ hovorí Natália Haramiová signatárka iniciatívy Pomoc pre gastro.
Obavy z tretej vlny pandémie narastajú, predstava ďalšieho lockdownu desí všetkých. ,,Naši signatári dlhodobo upozorňujú na chaos, ktorý celú korona krízu sprevádza. Vláda sa z prvej vlny nepoučila a majú pocit, že sa nepoučila ani z tej druhej, že pripravenosť na jeseň je nulová. A pritom podnikatelia by najviac zo všetkého potrebovali vedieť, aký bude plán v prípade tretej vlny, aké budú jasné pravidlá fungovania. Ďalej očakávajú predstavenie plánu čerpania pomoci v prípade, že by sa takáto situácia zopakovala,“ dodala Magdaléna Koreny.
Zdroj: pravda.sk / Pomoc pre gastro
Zdrava – druhý mozog č. 5
Zdrava – druhý mozog č. 4
Beňová: V čom sú u nás médiá neslobodné? Veď naďalej publikujú nenávistné a neobjektívne články
Správa týždňa: Slovensko má jedny z najslobodnejších médií na svete
„Som Slovák telom i dušou – neznám lásky polovičatej“: 105.výročie tragickej smrti gen. M. R. Štefánika
„Smrť Slnka“ a muž, ktorý rozpráva s hviezdami. Ako a kde Štefánik plánoval zriadiť „Nové Slovensko“
Ako Čaputová potvrdila, že nezastupuje všetkých občanov
Globalizácia vojny. Americká „dlhá vojna“ proti ľudskosti. Odhaľte klamstvá. Konfrontujte vojnových zločincov
Zacharovová: „Mierový vzorec“ na Ukrajine bude úspešný, ak Západ zastaví dodávky zbraní
Bidenov poradca priznal, že pomoc USA Ukrajine Rusko nezastaví
Trump vypracoval plán mierového riešenia na Ukrajine
Jak se uměle vytváří antisemitismus. Příklad z Londýna
Pfizergate: Pochybné dohody o vakcíně proti Covidu Ursuly von der Leyenové dokazují, že jí projde cokoliv
Gustáv Murín naložil Heribanovej: Váš rektálny alpinizmus je trápny!
VIDEO: Príhovor zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho- Nevzdajme sa vlastnej identity!
VIDEO: Príhovor premiéra Roberta Fica pri príležitosti 105. výročia úmrtia M. R. Štefánika
Maročko: Ukrajinskí vojaci nedovoľujú civilistom opustiť frontové oblasti
MO RF: Sily protivzdušnej obrany zostrelili nad Krymom štyri americké rakety ATACMS
Borrell: Bez západných dodávok Ukrajina kapituluje „do dvoch týždňov“
VIDEO: Šéf globálnej gigafirmy „BlackRock“ Larry Fink vyhlásil, že krajiny s klesajúcou pôrodnosťou budú ľahšie nahrádzať ľudí strojmi
zo sekcie
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia
Ďalšia rana pre reštaurácie. Nielen že nemá kto pracovať, ale kvôli vyšším cenám chýbajú hostia a pre korona-obmedzenia na hraniciach aj turisti zo zahraničia