Slovanské Noviny

6. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

V sobotu 5. októbra sa uskutočnilo už 14. pracovné stretnutie Vlasteneckého inštitútu Petra Šveca.

Organizátori skonštatovali, že v turbulentnom období, keď sa dajú očakávať dramatické zmeny vo vojenskej, ekonomickej aj politickej politike, európskej aj svetovej, musí Slovenská republika v záujme zachovania svojej existencie  prijať tri dokumenty:

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <
  • Štátnu doktrínu Slovenskej republiky,
  • Zákon na ochranu Slovenskej republiky,
  • Memorandum o národnoštátnych záujmoch Slovenskej republiky. Udiať sa to musí na pôde NRSR

Účastníci adresovali výzvu slovenskej verejnosti na diskusiu o znení štátnej doktríny SR a o Zákone na ochranu republiky. Vlastenecký inštitút disponuje ich pracovnými verziami a je pripravený podnety verejnosti zapracovať do konečnej verzie.

Memorandum o národnoštátnych záujmoch SR je potrebné, pretože štátnosť a suverenita štátotvorného národa je unikátna a jedinečná. Je najvyššou politickou hodnotou, uviedol dr.Štefan Paulov, ktorý do redakcie zaslal text uznesenia.

Účelom memoranda je podľa neho dať politikom do rúk jasný, presne definovaný nástroj na presadzovanie a obhajobu záujmov štátu na medzinárodnom poli, aj vo vnútroštátnej politike.

Na stretnutí bolo Memorandum o národnoštátnych záujmoch Slovenskej republiky odprezentované v nasledujúcom znení:

  • Územie Slovenskej republiky je nedeliteľné, kompaktné a nemenné.
  • Slovenská republika vykonáva neutrálnu politiku a nezasahuje do vnútorných záležitostí iných národov a štátov.
  • Slovenský národ a Slovenská republika o svojom rozvoji, svojej budúcnosti a postavení vo svete a vo svetovom spoločenstve národov rozhoduje slobodne a samostatne podľa potrieb národa a jeho života.
  • Na území Slovenskej republiky platí právna suverenita a nadradenosť zákonov Slovenskej republiky nad zákonmi iných štátov, štátnych zoskupení, národných združení a organizácií.
  • Slovenská republika na svojom území uplatňuje vlastnú štátnu politiku spravovania, regulovania a ochrany ekonomiky a vlastnej štátnej meny. Zriaďuje a prevádzkuje štátne bankovníctvo a správu financií a daní nezávisle na iných štátoch, združení štátov a organizácií.
  • Slovenská republika na svojom území uplatňuje právnu a vecnú suverenitu ochrany, podpory a rozvoja tradičnej rodiny a mládeže, vzdelávania, národných tradícií, kultúry, umenia a kresťanského vierovyznania a poskytuje základné potreby na prežitie občana v čase núdze.
  • Slovenská republika na svojom území celoplošne uplatňuje právnu a vecnú suverenitu používania Slovenského jazyka ako štátneho a úradného jazyka.
  • Slovenská republika na svojom území pre zabezpečenie trvalého rozvoja a budúcnosť potomkov všetkých občanov zabezpečuje a vykonáva bezplatné vzdelávanie na všetkých úrovniach a vo všetkých odboroch potrebných pre národné hospodárstvo a spoločenský život bez ohľadu na ich spoločenské postavenie.
  • Slovenská republika na svojom území pre zabezpečenie zdravia zabezpečuje a vykonáva bezplatnú lekársku starostlivosť a liečbu na všetkých úrovniach pre čo najrýchlejší návrat každého občana do riadneho života, bez ohľadu na jeho spoločenské postavenie.
  • Slovenská republika a jej občania uplatňujú suverénne právo o starostlivosť a využívanie pôdy, lesov, vody a ochranu životného prostredia podľa vlastného uváženia a rozhodnutia.
  • Slovenská republika na svojom území bez ohľadu na medzinárodnú situáciu, vojnový stav, živelné a iné katastrofy, zabezpečuje a vykonáva suverénnu politiku v poľnohospodárskej a potravinovej výrobe pre zdravú výživu všetkých občanov tak, aby dosiahla potravinovú bezpečnosť v produkcii základných potravín v čase núdze a potravinovú sebestačnosť všetkých druhov základných potravín, vrátane pitnej vody.
  • Slovenská republika zachováva a na svojom území celoplošne uplatňuje právnu a vecnú suverenitu zachovania, využívania a ochrany zdrojov surovín a energií všetkého druhu pre potreby a blaho národa a všetkých občanov Slovenskej republiky.
  • Slovenská republika zachováva a chráni slobodu slova, názoru a prejavu každého občana ako jeho právo za podmienky, že obsah nebude urážlivý, hanlivý a ponižujúci vo iným osobám, voči Slovenskej republike a systému riadenia štátu.
  • Slovenská republika má výhradné suverénne právo na zabezpečovanie a vykonávanie obrany národa, jeho záujmov, územia a svojej štátnej hranice vlastnou armádou pod plným vlastným velením proti jej narušeniu kýmkoľvek a akokoľvek.
  • Právny systém Slovenskej republiky podlieha výlučne jurisdikcii Slovenskej republiky a na svojom území nepodlieha jurisdikcii iných štátov okrem medzinárodných zmlúv, ktoré nezasahujú do vnútorného poriadku.
  • Je vecou morálnej cti každého občana Slovenskej republiky chrániť a brániť vlasť pred zasahovaním zvonka.

Po bohatej, niekoľkohodinovej diskusii bol tento text viac ako tridsiatkou prítomných akceptovaný. Dominujúcimi diskutérmi boli páni Jozef Prokeš a trojnásobný premiér SR Vladimír Mečiar.

Memorandum už bolo poskytnuté aj poslancom vládnej koalície, je na nich či s ním začnú pracovať, alebo strčia hlavu do piesku. Pozvaná bola aj „znormalizovaná“ STVR, ktorá účasť neformálne prisľúbila, ale napokon neprišla.

/ skspravy.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.