Slovanské Noviny

3. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Masívny útok iránskych balistických rakiet na ciele v Izraeli spustený 1. októbra sa zameral na leteckú základňu Nevatim medzi ďalšie kľúčové ciele v krajine.

Zariadenie hostí obe stíhacie letky piatej generácie izraelských vzdušných síl F-35 a predtým bolo určené na umiestnenie tretej letky stíhačiek po ich dodaní.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Zdroje iránskych médií informovali, že zariadenie bolo pri útoku „úplne zničené“. Zábery z Izraela potvrdili dopad desiatok balistických rakiet, ktoré izraelská sieť protivzdušnej obrany nedokázala zostreliť, pričom zasiahnuté ciele boli zasiahnuté vrátane sídla spravodajskej agentúry Mossad v Tel Avive, ktoré bolo útokom zrovnané so zemou.

Operácia s označením „True Promise 2“ nasleduje po roku eskalácie napätia medzi Teheránom a Tel Avivom a predstavuje dlho očakávaný odvetný útok po izraelskom údere na Teherán 31. júla. Irán už skôr súhlasil s tým, že nebude konať odvetou, ak Izrael zmiernenie nepriateľských akcií, pričom izraelská invázia a intenzívne bombardovanie Libanonu a atentát na vedenie skupiny milícií Hizballáh napojenej na Irán porušili túto dohodu.

Správy naznačujú, že väčšina F-35 leteckej základne Nevatim – viac ako 20 stíhačiek – bola zničená pri útoku , pričom tieto stíhačky predstavovali jeden z najcennejších cieľov v Izraeli.

Zariadenie je všeobecne označované ako „najdôležitejšia letecká základňa“ Izraela kvôli dôležitosti F-35 vo flotile krajiny. Izrael má v zásobe len dve letky drahých stealth prúdových lietadiel a veľmi sa na ne spolieha, pretože zvyšok bojovej flotily sa spolieha na prevažne zastaranú avioniku a staré mechanicky skenované radary.

F-35 zohrávajú ústrednú úlohu v izraelských plánoch na potenciálne útoky na Irán so svojimi schopnosťami utajenia a pokročilou avionikou, vrátane systémov elektronického boja a iných prvkov na potlačenie protivzdušnej obrany, vďaka čomu sú optimálnymi prostriedkami pre takéto operácie. Zničenie F-35 je tak dôležitým krokom k obmedzeniu schopnosti Izraela reagovať ďalšou eskaláciou.

Hoci Izrael má objednané stíhačky F-35 v hodnote tretej letky , významné problémy s výrobou , ktorá zostáva na zlomku pôvodne plánovaných temp, viedli k veľmi dlhému frontu na dodávky, čo znamená, že Izrael začne dostávať len novoobjednané stíhačky. od roku 2028.

Izraelskí a západní predstavitelia široko zdôraznili potrebu dôraznej reakcie proti Iránu, pričom poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol:

“Tento útok bude mať pre Irán vážne následky a budeme spolupracovať s Izraelom, aby sme zabezpečili, že sa tak stane.”

Izraelské obranné sily oznámili, že ich odpoveď „uvidí celý Blízky východ“, pričom izraelský minister zahraničných vecí Yisrael Katz uviedol, že celý „slobodný svet“ musel podporovať Izrael – čo je odkaz na očakávanú podporu Západu pre budúce izraelské útoky. Vplyvný americký senátor Lindsey Graham medzitým vyzval prezidenta Joea Bidena , aby povolil útoky na iránske ropné rafinérie.

Iránsky útok ukázal vážne obmedzenia izraelskej siete protivzdušnej obrany, a to napriek tomu, že krajina má zďaleka najhustejšiu a najsofistikovanejšiu sieť zo všetkých západných aktérov, ktorým môže konkurovať iba Taiwan. Izraelské médiá informovali, že premiér Benjamin Netanjahu a viacerí ministri boli nútení zostať počas útoku niekoľko hodín v opevnenom podzemnom mieste v Jeruzaleme, pričom západní korešpondenti informovali, že v Tel Avive bolo cítiť masívne výbuchy.

Súčasný stav izraelskej stíhacej flotily zostáva veľmi neistý a popri  hlásenom zničení  leteckej základne Nevatim boli hlásené aj ďalšie straty stíhačiek vrátane strát F-15 na leteckej základni Hatzerim. Predchádzajúce menšie straty boli tiež hlásené, ale neboli potvrdené, po zosilnenom  raketovom delostrelectve  a útokoch bezpilotných lietadiel Hizballáhu na zariadenia, ako je letecká základňa Ramat David.

/ skspravy.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.