Slovanské Noviny

25. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo svojom prejave v New Yorku varoval, že ak bude napätie vo svete naďalej narastať, ľudstvo môže čeliť dvom „smutným“ scenárom: vypuknutiu tretej svetovej vojny alebo opätovnému rozdeleniu sveta na bloky. Na vyriešenie súčasných problémov musí podľa neho medzinárodný politický systém prejsť zásadnou zmenou a OSN v tom musí zohrať „významnú úlohu“.

Požiadavka Ukrajiny, aby mohla zbrane dodané spojencami použiť aj proti cieľom na ruskom území, by predstavovala vážne riziko eskalácie. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Maďarský minister sa v New Yorku zúčastnil na 79. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) a reagoval na nedávne vyhlásenie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Uplynulých takmer tisíc dní vojny podľa Szijjártóa potvrdilo, že konflikt nemá riešenie na fronte a že dodávky zbraní viedli len k zvýšeniu počtu obetí. „Mier sa nielenže nepriblížil, v skutočnosti sa ešte viac vzdialil,“ podčiarkol.

„Ak prezident Zelenskyj hovorí o tom, že vojna skončí skôr, ako si myslíme, bohužiaľ nehovorí o vyjednanom riešení, ako sa to v minulosti viackrát preukázalo, ale stále obhajuje riešenia na bojisku,“ povedal šéf maďarskej diplomacie.

Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident v rozhovore pre ABC News zverejnenom v pondelok. Dodal, že podľa neho „sme bližšie k mieru, ako si myslíme“. V rozhovore vyzval Washington a ďalších partnerov, aby naďalej podporovali jeho krajinu. Zelenskyj spresnil, že len zo „silnej pozície“ môže Ukrajina zatlačiť na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby „zastavil vojnu“.

„Neexistuje žiadne riešenie tejto vojny na bojisku, riešenie by existovalo iba prostredníctvom rokovaní: prímerie a mierové rokovania,“ cituje MTI Szijjártóa.

„Za jedným stolom budú sedieť Rusi, Američania, Francúzi, budú tam zástupcovia viacerých afrických a ázijských krajín, keďže sú členmi BR OSN. Bol by som veľmi rád, keby sa navzájom počúvali. Naozaj dúfam, že dnes využijú rámec, ktorý poskytuje OSN, a rámec, ktorý poskytuje Bezpečnostná rada, pretože tu si vždy treba spomenúť na to, že OSN bola vytvorená preto, aby sa tu mohlo diskutovať o všetkých otázkach, aby každý mohol hovoriť s každým,“ uzavrel Szijjártó. Súčasne vyjadril obavy, že v posledných rokoch existujú snahy z OSN urobiť skupinu podobne zmýšľajúcich krajín, čo je v rozpore s pôvodnými cieľmi tejto organizácie.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó pred tým v pondelok zdôraznil, že nie je správne, že slovo „mier“ sa v medzinárodnej politike stalo nadávkou.

Bojom medzi Ruskom a Ukrajinou a konfliktu na Blízkom východe hrozí eskalácia a mohli by „kedykoľvek ohroziť globálnu bezpečnosť“, uviedol vo svojom prejave na pondelkovom Summite budúcnosti v sídle OSN v New Yorku.

Varoval, že ak bude napätie vo svete naďalej narastať, ľudstvo môže čeliť dvom „smutným“ scenárom: vypuknutiu tretej svetovej vojny alebo opätovnému rozdeleniu sveta na bloky.

Otázkou teraz je, či by sa takýmto dôsledkom dalo zabrániť a „či globálna pro-mierová väčšina dokáže zabezpečiť, aby sa slovo ‚mier‘ nepoužívalo ako nadávka v medzinárodnej politike,“ zdôraznil minister zahraničných vecí.

„Európski politici zvyčajne argumentujú v prospech diplomacie a mierových riešení určitých vojen, ak sú ďaleko od Európy, ale dnes, žiaľ, prebieha vojna v Európe a tí, ktorí argumentujú v prospech mieru, sú okamžite stigmatizovaní, napádaní a kritizovaní,“ povedal.

Podľa Szijjártó sú tí, ktorí vyzývajú na diplomatické riešenie konfliktu na Ukrajine, „označovaní za bábky [ruského prezidenta Vladimira] Putina a ruských špiónov, hoci Európa sama prilieva olej do ohňa konfliktu“.

Na vyriešenie súčasných problémov musí medzinárodný politický systém prejsť zásadnou zmenou a OSN v tom musí zohrať „významnú úlohu“, tvrdí.

„Diplomacia by mala poskytnúť nástroje na tvorbu medzinárodnej politiky, ktorá by mala byť založená na dialógu… Musíme prestať s pokusmi diskreditovať tých, ktorí sa zasadzujú za mier,“zdôraznil.

Zdroj: hnonline.sk / rt.com / InfoVojna

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.