Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Meno Imane Khelif bude od parížskej olympiády zapísané, ako veľmi kontroverzné. Na tom, či je žena, či muž, sa nevedia zhodnúť ani športoví odborníci – boxerská asociácia mu medzi ženami súťažiť nepovolila, no na olympiáde štartoval medzi ženami a tak sa stalo, čo sa aj očakávalo – Khelif má po piatku (9. auguste) zlatú olympijskú medailu, konštatuje portál maxmma.zoznam.sk.

Odborník však tvrdí, že genetiku neoklame.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Khelif bol v minulom roku diskvalifikovaný z majstrovstiev sveta, ktoré organizuje Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) kvôli nesplneniu testov. Už vtedy vyvolal búrlivé diskusie, či vôbec má súťažiť so ženami. Otec Khelifa však nedávno dokázal, že je skutočne ženou.

Khelif získal v Paríži zlato v kategórii do 66 kg v sledovanom finále s Číňankou Jang Liou. Tá bola na body deklasovaná pomerom 5:0 a tak je Khelif prvou medailistkou z Alžírska v boxerskej disciplíne. V Tokiu v r. 2020 štartovala tiež, no na úspech jej výkon nepostačoval.

Pocit zadosťučinenia si užíva plnými dúškami

„Táto výhra je nielen pre mňa, ale pre celý môj ľud, ktorý mi fandil a podporoval ma, aby som sa stala prvou osobou, ktorá k nám privedie zlatú medailu z boxu. Som veľmi šťastná. Osem rokov to bol môj sen a teraz som olympijská víťazka a zlatá medailistka,“ nechala sa počuť bezprostredne po zápase čerstvá zlatá medailistka. Bronzové medaily si odniesli dve pokorené semifinalistky Janjaem Suwannaphengová z Thajska a Chen Nien Chin z Taiwanu.

Ženský šport už nie je celkom ženský, chromozómy-nechromozómy…

Genetika neklame

„Pokiaľ ide o každého človeka na planéte, z genetického hľadiska je to jednoduché. Pohlavia sú rozdelené na dve. Nazýva sa to genotyp,“ vysvetľuje Dr. Stránský. „Ale potom existuje niečo, čo sa nazýva fenotyp, a to je súbor všetkých definovateľných vlastností jedinca.“

Odborník však zdôrazňuje kľúčový fakt: „Toto je o športe, nie o ‚pocitoch‘. Bez ohľadu na to, ako sa Khelif cíti, je to muž, ktorý sa vyvinul ako žena.“

„Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?“ Svet reaguje na triumf alžírskej boxerky Iman Khalif, ktorá na letných olympijských hrách získala zlatú medailu vo váhovej kategórii do 66 kilogramov. Podľa kritikov, vrátane bývalej česko-americkej tenistky Martiny Navrátilovej a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, Khalifa nemala súťažiť v ženskej kategórii, pretože predchádzajúce testy odhalili vysokú hladinu testosterónu a mužských chromozómov. A to bez ohľadu na to, že od narodenia žila a správala sa ako žena. Existuje však aj názor, že ženský box, ktorý bol ako olympijská disciplína zavedený až v roku 2012, na olympiádu vôbec nepatrí.

Najvášnivejšiu reakciu svetovej verejnosti vyvolal zápas alžírskej boxerky s Taliankou Angelou Cariniovou, ktorý trval len 46 sekúnd, pretože po niekoľkých tvrdých úderoch Khalifa sa jej súperka vzdala boja a s plačom opustila ring. Odmietla potriasť víťazovi rukou, za čo sa neskôr ospravedlnila. „Nebolo to niečo, čo som chcela robiť… Bola som nahnevaná, pretože moja olympiáda bola preč,“ povedala porazená Talianka v rozhovore pre La Gazzetta dello Sport. Ak MOV (Medzinárodný olympijský výbor) povedal, že vie boxovať, rešpektujem toto rozhodnutie,“ dodal Carini.

Khalifa bola minulý rok vylúčená z majstrovstiev sveta v boxe, pretože podľa Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) neuspela v testoch zdatnosti pohlavia, ktoré odhalili zvýšenú hladinu testosterónu a mužských chromozómov. Špekuluje sa, že Khalifa, ktorá od narodenia žila a konala ako žena, trpí poruchou sexuálnej diferenciácie (DSD), zriedkavou vrodenou chorobou, ktorá môže spôsobiť nesúlad medzi chromozómami a vonkajšími pohlavnými znakmi. Medzinárodný olympijský výbor však uviedol, že rozhodnutie bolo „náhle a svojvoľné“ a že testy boli vykonané nesprávne. Prezident MOV Thomas Bach teraz čelí otázkam, či organizácia uprednostňuje inklúziu pred bezpečnosťou tým, že umožňuje Iman Khif súťažiť v ženskej kategórii a Taiwančanke Lin Yu-ching, ktorá predtým tiež neuspela v podobných testoch. „Nie je to také jednoduché, ako to niektorí v tejto kultúrnej vojne chcú vykresliť,“ tvrdí Bach. „Obe sú ženy a majú právo zúčastniť sa ženskej súťaže. Za žiadnych okolností to nemá nič spoločné s inklúziou.“

Niektoré osobnosti zo športového sveta však nesúhlasia s názorom najvyššieho olympijského funkcionára. Medzi nimi je aj bývalá americká plavkyňa Riley Gainesová, ktorá na sociálnej sieti X napísala: „Muž vyhral olympijské zlato žien. Nazývajú to pokrokom. Je to úplná zrada spravodlivosti, bezpečnosti a žien zo strany MOV.“

Khalifovú kritizuje aj bývalá česko-americká tenistka Martina Navrátilová. „Za nič neďakujem Medzinárodnému olympijskému výboru. Hanba vám, toto je paródia. Mimochodom, toto nie je rodová otázka, ale argument o rode,“ povedala.

V každom prípade prípad baví používateľov sociálnych médií, ktorí nešetria vtipmi a ironickými poznámkami. „Prečo by ste platili peniaze za to, aby ste sledovali, ako Alžírčan bije Európanky na olympijských hrách, keď sa môžete prechádzať po Paríži a vidieť to zadarmo?“ pýtal sa jeden používateľ Platformy X v tweete, ktorý doteraz získal viac ako milión zhliadnutí.

Keď vypukol škandál Khalifa, niektoré médiá mylne označili alžírskeho boxera za transsexuála. Boston Globe sa neskôr ospravedlnil za použitie tohto označenia. Bývalý americký prezident Donald Trump sa vyjadril podobne, keď ironicky zablahoželal „mladej žene, ktorá prešla z muža na boxera“ v prejave na stretnutí s voličmi, predtým ako sľúbil, že ak vyhrá nadchádzajúce prezidentské voľby, nepustí mužov do ženského športu„. Porovnanie Khalifu s mužskými transrodovými športovcami, ktorí podstúpili operáciu zmeny pohlavia, aby súťažili v menej náročných ženských kategóriách, je však nepresné. V prevažne islamskom Alžírsku, ktoré Khalifa zastupuje, sa na rozdiel od mnohých západných krajín takéto operácie vôbec nevykonávajú a zmena pohlavia nie je legálne možná. Iman Khalifa žije a vystupuje ako žena od narodenia.

Po tom, čo boli sociálne médiá zaplavené obrázkami plačúcej Angely Carini, sa začal znovu objavovať názor, že bez ohľadu na vedeckú diskusiu o chromozómoch a najrôznejších prírodných slovných hračkách taká tvrdá disciplína ako box vo všeobecnosti nie je vhodná pre nežné pohlavie. „Ak necháme bokom otázku intersexuálnych športovcov, mali by ženy skutočne boxovať? Futbal, softbal, gymnastika – všetko dobré. Ale box?“ pýta sa komentátor na sociálnej sieti X. Treba dodať, že ženský box na olympijských hrách je relatívne novým fenoménom. Dlho to bol posledný šport, v ktorom mali ženy zakázané súťažiť. Prvýkrát mohli ženy boxovať na olympijských hrách v Londýne v roku 2012.

Khalifa porazila Číňana Yang Liu vo finále olympijského turnaja. Zatiaľ čo po súboji s Talianom Carini nasledovala emocionálna dráma, atmosféra po finálovom zápase bola úplne iná. Po záverečnom gongu sa Číňanka a Alžírčanka objali na znak rešpektu a športového ducha. „Bol to môj sen osem rokov a teraz som olympijská šampiónka a víťazka zlatej medaily,“ povedala Khalifa po svojom triumfe. “ Kvôli útokom to dáva môjmu úspechu zvláštnu príchuť. Som plne oprávnený zúčastniť sa tejto súťaže. Som žena ako každá iná žena. Narodila som sa ako žena, žijem ako žena a mám nárok,“ dodala alžírsky boxerka.

/ hlavnydennik.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.