Slovanské Noviny

19. septembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Motto: Vo vojne niet víťazov – a vo vojne medzi USA a Čínou by prehral celý svet.

Neberieme do úvahy len masové straty na životoch, ku ktorým by došlo, ale aj dozvuky vojny, ktorá by potopila milióny ľudí do ekonomickej devastácie, zničila životné prostredie a viedla k rozsiahlemu vysídľovaniu a zverstvám v oblasti ľudských práv.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Potenciálne použitie jadrových zbraní sa často ignoruje ako vedľajšia poznámka, ale nemalo by to tak byť. Podľa odborníkov by konflikt medzi USA a Čínou mohol ľahko prerásť do jadrovej vojny – a jadrová zima už nie je ďaleko.

Predseda Zboru náčelníkov štábov generál Charles Q. Brown nesúhlasí . Hovorí, že je „plne presvedčený“, že USA by porazili Čínu, ak by vojna o Taiwan vypukla, aj keď Komisia pre národnú obrannú stratégiu predpovedá extrémne straty na strane USA. Len minulý týždeň oznámil,

“Ak pôjdeme do konfliktu s ČĽR, vezme si to celý národ a som presvedčený, že ak budeme vyzvaní, budeme tam.”

“Hrám, aby som vyhral,” pokračoval, keď uznal, že “toto budú veľké konflikty podobné tomu, čo sme videli v 2. svetovej vojne, a tak sa s tým musíme vyrovnať.” Gen. Brown, narodený v roku 1962, nevie nič o hrôzach 2. svetovej vojny. Pre neho sú to slová v učebnici – hra na „hranie“. Pre ostatných to budú stratené končatiny a hrôza.

USA sú od svojho vzniku takmer v neustálom konflikte a naše nedávne vojny vykresľujú zjavnú víziu neschopnosti.

Jediné, čo vo Vietname, Iraku a Afganistane dosiahli, bola rozsiahla smrť a ničenie.

Násilie nekončí len preto, že vojna končí, ale visí nad komunitami ako strašidlo, negatívne ovplyvňuje zdravie a ekonomický blahobyt národov a prispieva aj k poškodzovaniu životného prostredia.

Zatiaľ čo naša vláda nás už nejaký čas vedie k vojne s Čínou, nestáva sa často, že by sme počuli slová vyslovené tak ostro. Pointa generála Browna je jasná: USA sa pripravujú na vojnu a nezdržujú sa.

Tento týždeň minister obrany Lloyd Austin priniesol Filipínam 500 miliónov dolárov na posilnenie ich vojenských kapacít. Minister zahraničných vecí Antony Blinken medzitým vyjednával o dohode o presune americkej operačnej kontroly japonských síl z Havaja do Japonska.

Nemýľte sa: toto nie je ďalšia malá hra nejakej ďalekej vojnovej hry. Toto je veľká vec.

Operačná kontrola nad japonskou armádou znamená, že americká vláda nemusí posielať toľko amerických vojakov cez oceán, aby sa zapojili do boja. Budú mať plné velenie a kontrolu nad tisíckami japonských vojakov, s ktorými môžu robiť, ako sa im zachce. USA už majú operačnú kontrolu nad juhokórejskou armádou, čo znamená, že ak by vypukla vojna, všetky jednotky ROK by boli tiež umiestnené pod velenie USA.

Toto nie je len o vojnovej stratégii – je to o vnímaní verejnosti. Američania s väčšou pravdepodobnosťou podporia vojnu, keď nestrácajú svojich blízkych vľavo a vpravo. To môže byť jediná lekcia, ktorú sa naša vláda naučila z Vietnamu a Irak to len upevnil. Drony a špeciálne jednotky to vo vojne s Čínou neprerušia, a preto USA pracujú nadčas na upevnení vojenských partnerstiev v celej Ázii a Tichomorí.

Moderné vedenie vojny v USA sa často vyskytuje prostredníctvom využívania proxy štátov a financovania jednotiek inej krajiny, pokiaľ konajú v záujme USA.

Nazvú to vojenskou stratégiou, ale v jej samom koreni nájdete temný pocit ľahostajnosti voči občanom iných národov. Našu vládu môže nezaujímať, čo sa stane nevinným ľuďom v Japonsku, Južnej Kórei alebo na Filipínach – pokiaľ sa zachová globálna hegemónia USA, nechajú ich zomrieť.

Medzitým vo vnútri rastie opozícia. V Južnej Kórei, Japonsku a na Filipínach pribúdajú protesty, ktoré volajú po ukončení amerického imperializmu. Ľudia nechcú byť potravou pre delá medzi USA a Čínou, čo sa presne stane, ak situácia prerastie do vojny.

Na minulotýždňovom vypočutí Výboru pre zahraničné vzťahy o strategickej vojne s Čínou (zatiaľ 7.), zástupca ministra zahraničných vecí Kurt Campbell zdôraznil dôležitosť AUKUS a ďalších trojstranných partnerstiev pri rokovaniach s Čínou. “Toto sa nikdy neskončí,” povedal Campbell výboru a zdôraznil, že Ázia a Tichomorie “vyžaduje najschopnejšie námorné a pokročilé letecké kapacity na veľké vzdialenosti, aké kedy Spojené štáty potrebovali.”

Vytvárajú sa spojenectvá a miliardy dolárov z daní pokračujú vo financovaní hypermilitarizácie regiónu. Generál Brown dokonca poznamenal, že urýchľuje úsilie o hromadenie zbraní, munície a iných zásob v Ázii a Tichomorí v rámci prípravy na vojnu.

Len pred niekoľkými mesiacmi trojstranný summit medzi Japonskom, Filipínami a Spojenými štátmi prehĺbil ich vojenské spojenectvo v regióne. Biden opätovne potvrdil zmluvu o vzájomnej obrane medzi USA a Filipínami, v ktorej sa uvádza, že USA budú reagovať na akýkoľvek útok na ostrovný štát.

AUKUS, ktorého dôležitosť opakovane zdôraznil minister Campbell, je obranná aliancia medzi USA, Spojeným kráľovstvom a Austráliou v ázijsko-pacifickej oblasti. Strategické partnerstvo, ktoré Čína kritizuje za svoju „mentalitu studenej vojny“, nie je nepodobné tým, ktoré nás počas 20. storočia priviedli do globálnych vojen.

Kamkoľvek sa pozrieme, americká vláda hovorí o vojne s Čínou, ako keby to bolo nevyhnutné a oprávnené úsilie, no nie je. Vojna nikdy nie je taká.

A napriek tomu budú médiá naďalej sledovať našich politikov ako psí psi a budú živiť naratív, že vojne s Čínou sa nedá vyhnúť – aj keď samotná Čína opakovane odsúdila akúkoľvek potenciálnu eskaláciu do konfliktu. V tomto bode spočíva na pleciach ľudí, aby povedali opak.

Je čas, aby sa americká verejnosť postavila proti normalizácii konfliktu a príprave na vojnu s Čínou. Je čas povedať našej vláde, že vojna s Čínou je nielen neprijateľná, ale aj globálna samovražda. Teraz hľadíme tomuto nevyhrateľnému konfliktu do tváre a nemáme čas odvrátiť zrak. Teraz je čas konať.

Megan Russell

O autorke: Megan Russell je koordinátorkou kampane CODEPINK Čína nie je náš nepriateľ.  Vyštudovala London School of Economics s magisterským titulom v odbore konfliktných štúdií. Predtým navštevovala NYU, kde študovala konflikty, kultúru a medzinárodné právo. Megan strávila jeden rok štúdiom v Šanghaji a vyše osem rokov štúdiom mandarínskej čínštiny. Jej výskum sa zameriava na prienik medzi americko-čínskymi záležitosťami, budovaním mieru a medzinárodným rozvojom./

/ skspravy.sk /

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.