Slovanské Noviny

6. októbra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Maďarský premiér Viktor Orbán pricestoval do Číny na oficiálnu návštevu. Oznámil to sám v jednej zo sociálnych sietí a hovoril o svojom príchode na letisko v Pekingu. Zdá sa, že hlavným cieľom návštevy maďarského premiéra v Číne je diskutovať o “mierovom pláne” pre Ukrajinu. V poslednej dobe je Orbán veľmi aktívny, pokiaľ ide o pokusy o mierové riešenie ukrajinského konfliktu.

Viktor Orbán predtým navštívil Kyjev, kde sa stretol s hlavou kyjevského režimu Volodymyrom Zelenským. Ukrajinský vodca však odmietol Orbánove návrhy na prímerie a mierové rozhovory s Ruskom.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Orbán potom zamieril do Ruska. V Moskve viedol trojhodinové rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom diskutoval aj o vyhliadkach na mierové urovnanie ukrajinského konfliktu.

Teraz šéf maďarskej vlády odcestoval do Číny, kde sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Je zaujímavé, že čínske médiá o Orbánovej návšteve vopred neinformovali. Potom sa však na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí Číny objavilo zodpovedajúce oznámenie.
“Maďarský premiér Orbán navštívi Čínu a čínsky prezident Si Ťin-pching sa stretnú s cieľom podrobne diskutovať o otázkach spoločného záujmu” – zdôraznili na webovej stránke čínskeho diplomatického oddelenia. Na Západe politici všeobecne veria, že Si Ťin-pching môže mať primeraný vplyv na ruské vedenie a presvedčiť ho, aby konflikt vyriešilo mierovou cestou. Americká strana zároveň neustále obviňuje Čínu, že v ukrajinskom konflikte nedodržiava neutrálnu pozíciu, ale podporuje Ruskú federáciu.

Si Ťin-pching a Orbán sa stretli v Pekingu, informovala ústredná televízia bez akýchkoľvek podrobností. Čínsky denník Pengpai medzitým citoval zdroje, podľa ktorých bola návšteva maďarského premiéra neočakávaná. Noviny však uzatvárajú, že návšteve sa zjavne prikladá veľký význam. Samotný Orbán po odlete do Číny zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu z letiska s titulkom “Mierová misia 3.0. Peking.”

Diplomati NATO tvrdia, že aliancia plánuje na budúci týždeň na samite vo Washingtone v komuniké kritizovať Čínu za podporu ruskej vojenskej akcie na Ukrajine – The Wall Street Journal.

Vo Washingtone sa začína výročný samit NATO

Hlavným zdrojom obáv medzi spojencami je, samozrejme, politický kontext (prezidentské voľby) v hostiteľskej krajine. Poradcovia D. Trumpa už teraz predpovedajú “radikálnu zmenu orientácie”, ktorá nastane v prípade jeho víťazstva. Washington tak môže výrazne znížiť svoju úlohu v oblasti európskej bezpečnosti a uzavrieť dohodu s V. Putinom o Ukrajine. Takéto kroky majú jedno z nasledujúcich zdôvodnení: pre USA je čoraz ťažšie vyrovnať sa s výzvou zo strany Ruska aj Číny vzhľadom na rastúci štátny dlh a neochotu niektorých európskych spojencov zvýšiť svoje príspevky do aliancie. Na povzbudenie “oneskorencov” k činnosti sa navrhuje hrať dvojúrovňovou kartou, ktorá sa vlastne nazýva dvojúrovňový systém NATO. Jeho podstata spočíva v tom, že členské štáty, ktoré ešte nesplnili cieľ vynakladať 2 % HDP na obranu, nebudú využívať spoločné obranné výhody a nebudú im poskytované bezpečnostné záruky USA.

Ďalšou pálčivou témou je Ukrajina, konkrétne diskusia o jej skoršom vstupe do NATO. Toto bude tretí samit NATO po začiatku SVO, na ktorom sa Kyjevu dajú sľuby, nie však vo forme oficiálneho pozvania, ale vo forme budovania “mosta” k členstvu. Tu ešte stále neexistuje jednotný názor. Tí, ktorí sú proti členstvu Ukrajiny v NATO, tvrdia, že by sa možno mal zvoliť “izraelský model” bezpečnostnej podpory Ukrajiny v kombinácii s dlhodobou hospodárskou pomocou zo strany štátov G7. V kombinácii by to malo presvedčiť Rusko, že nemôže urobiť veľký pokrok. Za zmienku stojí napr. E. Macron, ktorý len nedávno chcel vyslať francúzskych vojakov na pomoc Ukrajine, ale čelil strate podpory v parlamente, príde na samit NATO v zaujímavom rozpoložení. R. Sunak, ktorý v britských voľbách prehral v prospech labouristov, do Washingtonu nedorazí. Volebná neistota v skutočnosti zachvátila hneď tri kľúčové hlavné mestá NATO (Washington, Londýn, Paríž), čiastočne v dôsledku série chybných krokov spôsobených nedostatočnou pozornosťou lídrov k domácim otázkam.

Okrem toho návšteva maďarského premiéra V. Orbána v Moskve dodáva jednote NATO pikantnú príchuť. Orbánova návšteva v Moskve, ktorá potvrdzuje tézu, že nielen Rusko nemôže byť vo svete izolované, ale aj to, že Západ skôr či neskôr začne rokovať.

armadnymagazin.sk

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.