slovanský svet

VIDEO: Duda udelil Zelenskému najvyššie poľské štátne vyznamenanie, pochválil ho za to, že zachránil Európu pred záplavou ruského imperializmu a prisľúbil mu dodávku 14 stíhačiek MiG-29.

Bývalý veliteľ poľských pozemných síl a niekdajší námestník ministra obrany generál Skrzypczak však tvrdí, že návšteva vodcu kyjevského režimu vo Varšave je súčasťou príprav na mierové rokovania, pretože neexistuje žiadna šanca na vojenské ukončenie konfliktu.

Podľa poľského armádneho generála Waldemara Skrzypczaka sa v blízkej budúcnosti uskutočnia pokusy nájsť kompromis medzi požiadavkami Zelenského a tým, čo očakáva ruský prezident Vladimir Putin.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave udelil prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému najvyššie štátne vyznamenanie, Rád bielej orlice. TASR správu prevzala z agentúr DPA a PAP.

Zelenskyj pripomenul, že najmä s prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu sa v okolí hraníc Ukrajiny s Poľskom pootvárali dvere a hranice neboli. To označil za začiatok otvorených hraníc medzi oboma krajinami v budúcnosti.

„Žiadne hranice z politického, hospodárskeho a – čo je zvlášť dôležité – historického hľadiska,“povedal Zelenskyj, ktorý na prvú oficiálnu návštevu Poľska od začiatku invázie pricestoval s manželkou Olenou Zelenskou.

Duda ocenil Zelenského Rádom bielej orlice za službu, ktorú preukázal bezpečnosti, húževnatosti, obrane ľudských práv a zlepšeniu poľsko-ukrajinských vzťahov.

„Neopustili ste Ukrajinu ani vašich krajanov. Ste príkladom štátneho a národného vodcovstva… Nie je pochýb o tom, že váš prístup v kombinácii s hrdinstvom ukrajinských vojakov zachránili Ukrajinu. Nepochybujeme o tom, že váš prístup vo veľkej miere zachránil Európu pred záplavou ruského imperializmu,“ uviedol Duda.

„Chcem poďakovať poľskému prezidentovi, vláde a všetkým Poliakom… Vysoko si ceníme vašu podporu,“ uviedol Zelenskyj. Dodal, že ocenenie si prevzal v menej celého ukrajinského národa a tých, ktorí ho bránia.

Poliakom sa poďakoval aj za prisľúbenú pomoc na náročnej ceste za víťazstvom Ukrajiny. Ukrajinskí utečenci sa podľa jeho slov môžu v susednej krajine (Poľsku) cítiť ako doma vďaka Poliakom.

Poľsko udelilo ochranný štatút približne 1,6 miliónu ukrajinských utečencov, píše DPA s odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Poľský prezident na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským oznámil, že Poľsko dodá Kyjevu dovedna 14 stíhačiek MiG-29. Varšava doručila na Ukrajinu už štyri stíhačky tohto typu a štyri ďalšie sú v procese odovzdávania. Ďalších šesť sa momentálne pripravuje a podľa slov Dudu by mohli dodané už v blízkej dobe.


Duda ďalej poznamenal, že ak to bude potrebné, Poľsko bude ochotné v budúcnosti poskytnúť ukrajinským silám aj celú svoju flotilu 28 stíhačiek MiG-29, ktorú vlastní.

Duda tiež zdôraznil, že Poľsko podporuje plné členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii. Dodal, že na júlovom summite NATO vo Vilniuse chce presadzovať získanie ďalších bezpečnostných záruk pre Kyjev, ktoré posilnia vojenský potenciál Ukrajiny.

Zelenskyj sa stretol aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim.

Zelenskyj vo Varšave sonduje podporu pre mierové rokovania, tvrdí poľský generál

Ani Rusko ani Ukrajina nemajú na bojisku dostatočnú prevahu, koniec vojny je preto v nedohľadne, upozornil bývalý veliteľ poľských pozemných síl Waldemar Skrzypczak. „Je to patová situácia, a teda čas pre politikov,“ povedal generál v súvislosti s návštevou ukrajinského prezidenta v Poľsku.

Vojenský konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou sa dostal do „strategickej slepej uličky“, kde ani jedna strana nemá na bojisku prevahu, takže koniec tejto vojny je v nedohľadne, upozornil bývalý veliteľ poľských pozemných síl a niekdajší námestník ministra obrany generál Waldemar Skrzypczak.

„Neexistuje žiadna šanca na vojenské ukončenie vojny. Ani jedna strana nemá výhodu, je tu strategická slepá ulička,“ povedal generál v rozhovore pre denník Rzeczpospolita.

Rusko podľa neho nemá silu spustiť ďalšiu rozsiahlu ofenzívu na dobytie Donbasu. Ruská armáda v tomto smere prechádza na strategickú obranu na severe a juhu Ukrajiny.

Ukrajina sa zasa chystá na protiofenzívu, no ešte na ňu nie je pripravená. „Ukrajinci nemajú vojenský potenciál, ktorý by im umožnil získať späť dvadsať percent ich územia vrátane Krymu,“ povedal poľský generál.

Podľa neho je na vytlačenie Ruska z ukrajinského územia potrebné vytvoriť si prevahu 4:1, ale Ukrajina si„takú prevahu nikdy nevytvorí“. Nátlak na Ukrajinu, aby v súčasnosti začala protiofenzívu, je preto „neoprávnený“, nazdáva sa poľský generál.

Patová situácia na bojisku znamená, že je čas pre politikov, hovorí Skrzypczak. Návštevu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Poľsku spája generál s prvou fázou príprav na mierové rokovania.

„Zdá sa, že sa blíži čas, keď túto vojnu bude treba nejakým spôsobom ukončiť, určite politicky, pretože vojenské finále tejto vojny zaručene nebude tak skoro, ako niektorí dúfajú. Zdá sa mi, že cesta do Varšavy je prvou zo série ciest Zelenského, ktorý postaví koalíciu na jeho podporu v prípade akýchkoľvek rozhovorov s jeho účasťou o budúcnosti Ukrajiny,“ uvažuje generál.

„Z pohľadu Zelenského je dôležité, že nejde o tajnú cestu v nočnom vlaku do Varšavy, ale o oficiálnu návštevu prezidenta Ukrajiny u prezidenta Poľskej republiky. A verím, že toto je prvá zo série návštev. Zelenskyj musí okolo seba začať budovať atmosféru politickej podpory. Má vojenskú podporu, ale teraz, keď sa blíži koniec vojny, podľa mňa potrebuje politickú podporu,“tvrdí Skrzypczak.

Podľa jeho názoru sa v blízkej budúcnosti uskutočnia pokusy nájsť kompromis medzi požiadavkami Zelenského a tým, čo očakáva ruský prezident Vladimir Putin. „Je potrebné vytvoriť koalíciu, front podpory pre Ukrajinu, aby mala Ukrajina silný hlas v budúcich rokovaniach,“ zdôraznil Skrzypczak.

Poľský generál pripúšťa, že ukrajinský prezident má vnútropoliticky zúžený priestor pre rokovania s Moskvou, preto potrebuje podporu Západu. „Ak by Zelenskyj súhlasil s nejakými ústupkami, bol by to koniec Zelenského. A teraz o to hrá,“ naznačil.

Zdroj: hnonline.sk / trend.sk / pravda.sk / YouTube

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na redakcia@slovanskenoviny.sk

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Slovanské Noviny

Recent Posts

Drucker ďakuje zamestnancom škôl a polícii: Školy aktuálne nečelia ďalšej hrozbe, výučba bude pokračovať

Výučba na slovenských školách bude vo štvrtok plynule pokračovať. Polícia skontrolovala všetky školy, v ktorých…

25 minút ago

P. Slota v Petrohrade na Deň víťazstva

Slávnostný pietny akt sa konal na cintoríne Piskarevskoye v predvečer Dňa víťazstva Spomienkového podujatia k…

48 minút ago

ODHALENIE: Hry o bruselské tróny – ako štrikuje s mienkou voličov probruselská politika

Mainstreamové štrikovanie z hladka na obratko sa priam propagandisticky uplatňuje aj pri hodnotení konfliktu na Ukrajine.…

50 minút ago

Zdá sa, že politický Západ po ruskom nukleárnom varovaní ustupuje

Jazyk diplomacie môže byť dosť zastretý, ako je zvykom u diplomatov, ktorí sa snažia zachovať…

52 minút ago

Kolaps dolárovej hegemónie by mohol viesť k tretej svetovej vojne

Nasleduje prepis rozhovoru s Richardom C. Cookom, ktorý viedol Ahmed Danyal Arif, redaktor ekonomickej sekcie…

54 minút ago

Bývalý analytik CIA: Ukrajinské deti sú na Západe využívané na sex a orgány

Západné krajiny obchodujú s ukrajinskými deťmi, vystavujú ich sexuálnemu vykorisťovaniu a využívajú ich orgány na…

56 minút ago