Storočia XX-XXI – doba technológií, nových objavov, predtým neznámych rýchlych jedál, Pepsi-Coly, ginu a tonikov, hamburgerov, pizze a ďalších. A čo jedli naši pradedovia v čase, keď sa najlepšie jazdilo na koňoch? Čo sa dalo variť v ruskej peci, okrem kapustovej polievky, kaše a chleba, ak sa ohrievalo raz denne? Zoznam výrobkov bol navyše malý: raž, jačmeň, hrach, dary lesa.
S potravinami sa predtým zaobchádzalo veľmi opatrne, pretože ich získavali vlastnou prácou, jedli, čo mohli vypestovať, spracovať, zachrániť sa. Už dieťa poznalo cenu chleba a pochopilo, ako ťažko sa tento chlieb získal. Varili v ruskej peci, kde sa jedlo varilo, dusilo, dusilo, pieklo bez kontaktu s otvoreným ohňom. Vďaka rúre zostalo jedlo horúce po celý deň. Nedostatok varu a opätovného zahrievania zachováva maximum výživných látok. Pre nedostatok chladničiek uvarili toľko, aby sa stihli najesť za jeden deň. Preto bolo jedlo neustále čerstvé.
Za starých čias ľudia nevedeli o bielkovinách, ale vďaka rozmanitosti jedál z hrachu ich prijímali v dostatočnom množstve. Toto je hrachové želé, hrachové džúsy, „hrach“. Hrachové koláče s výstižným názvom „klapky“ boli pripravené veľmi zaujímavým spôsobom: hrachová múka bola na uľahčenie vzdušnosti uvoľnená snehom, vložená do vyhriatej rúry na panvici – bol získaný veľmi chutný koláč. Deťom i dospelým sa „kaša-šálka“ veľmi páčila. Pripravuje sa veľmi ľahko, pretože sa varila z pšeničnej alebo jačmennej múky s vriacou vodou zo samovaru. Túto výdatnú múkovú kašu sme zjedli s maslom. Široko sa používala ražná múka. Pravý ražný chlieb je takmer čiernej farby, v dnešnej dobe sa nepečie. A je oveľa uspokojivejšia ako pšenica.
Mali veľmi radi „kyslú“ – kašu pečenú v tégliku zo ražnej múky s prídavkom brusníc – zdravú a chutnú.
Kapustová polievka (volali ich „shti“), varená v ruskej peci na mäsovo-kostnom vývare s prídavkom tejto cereálie, je výdatným a aromatickým pokrmom, ktorý potešil tých, ktorí ju ochutnali.
V regióne Vologda jedli ovsené vločky nielen s čučoriedkami, jogurtom, ale varili aj „suroeha“ – búchali červené ríbezle a miešali ich s ovsenými vločkami.
Ľudia žili v súlade s prírodou a intuitívne nachádzali spôsoby, ako sa vyrovnať s jarnou hypovitaminózou. Na jar, po roztopení snehu, na poliach po žite zbierali „piestiky“ – mladé výhonky prasličky roľnej – a vyprážali ich na rozpustenom masle. Koncom mája odstránili kôru z mladej borovice a z kmeňa chrumkavou aromatickou borovicovou šťavou odrezali balalajkovú šnúrku so širokými stužkami. Veľmi výživné a varené v ruskej peci, kravské kolostrum, ktoré sa v nej objaví prvé dva dni po otelení, je zásobárňou vitamínov. Aké chutné je toto jedlo podobné omelete so vzduchovými bublinami ako holandský syr! Na dedinách sa stále varí. Pokúsili sa dmať rozmanité jedlo: toto je karfiol, a ovsené kyslé želé, hrachové želé, „chlapec“ z rutabagas, repa a mrkva, rôzne hubové jedlá a pečivo – nemôžete vymenovať všetko.
Jesť jednoduché jedlo, ľudia boli silní, nevedeli, čo je alergia, zriedka trpeli chorobami tráviaceho traktu, obezita sa prakticky nenašla. Mnohí sa dožili vysokého veku, prežili hlad, vojny, udržiavali fyzickú aktivitu až do vysokého veku. Jedlo bolo jednoduché, zdravé a prirodzené.
NIE JE TO TAJOMSTVO ZDRAVIA A VYTRVALOSTI?………………..
zdroj: z útrob internetu a múdrosť našich predkov
Redaktorka Lenka Zlatev z TV OTV sa s analytikom a niekdajším funkcionárom Slovenskej informačnej služby…
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sľúbil predsedovi vlády SR Robrtovi Ficovi uvoľniť 500 miliónov eur zo…
Sviatok Koljada začína v deň zimného slnovratu. V deň zimného slnovratu a dva nasledujúce dni…
Slovenský premiér Robert Fico vyjadril prekvapenie nad rozhodnutím ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského nepovoliť tranzit ruského…
Britský Chatham House systematizoval ekonomické, s príklonom k energetike, bonusy, ktoré Turecko získava v novej Sýrii. Hneď…
Líder strany Zdravý rozum, majiteľ prieskumnej agentúry Polis, publicista a politický analytik Ján Baránek vo…