Slovanské Noviny

21. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Budeme jesť svrčky? Alebo konkrétnejšie! Budeme jesť odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticu? Podľa vedeckého stanoviska čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus, ak sa používa vo výrobkoch, ktoré nájdete v článku spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s článkom 12 ods. 1 nariadenia (EÚ) 2015/2283.

NEDOBRÚ CHUŤ! Zoznam potravín v ktorých nájdete prášok zo svrčkov

Téme sa venovala Martina Valachová, v magazíne 40Plus.

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

„Začítala som sa do nariadenia a vyberám z neho časti, ktoré ma zaujali. Dole pod článkom nájdete link na celý dokument… Je to zaujímavé…,“ píše Valachová.

V dokumente sa okrem iného uvádza

( zaujímavé časti dávam boldom… a tie, ktoré sú pre mňa alarmujúce červenou farbou)

Čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus je za navrhovaných podmienok používania a v prípustných množstvách bezpečný. Uvedené vedecké stanovisko teda poskytuje dostatočné odôvodnenie pre záver, že čiastočne odtučnený prášok zo svrčka domového Acheta domesticus, ak sa používa v:

  • viaczrnnom chlebe a rožkoch
  • v krekroch a chlebových tyčinkách,
  • cereálnych tyčinkách,
  • suchých premixoch na pečenie,
  • sušienkach,
  • vo výrobkoch na báze sušených plnených alebo neplnených cestovín,
  • v omáčkach,
  • spracovaných zemiakových výrobkoch,
  • strukovinových a zeleninových jedlách,
  • pizzi, vo výrobkoch na báze cestovín,
  • v sušenej srvátke,
  • analógoch mäsa,
  • polievkach a polievkových koncentrátoch alebo práškoch,
  • snackoch na báze kukuričnej múky,
  • nápojoch podobných pivu,
  • čokoládových cukrovinkách,
  • orechoch a olejnatých semenách,
  • iných snackoch než sú lupienky,
  • a mäsových prípravkoch určených pre bežnú populáciu,

spĺňa podmienky na jeho umiestnenie na trh v súlade s článkom 12 ods. 1 nariadenia (EÚ) 2015/2283.

Celé znenie vykonávacie nariadenia Komisie (EÚ) 2023/5 z 3. januára 2023, ktorým sa povoľuje umiestnenie čiastočne odtučneného prášku zo svrčka domového Acheta domesticus ako novej potraviny na trh a ktorým sa mení vykonávacie nariadenie (EÚ) 2017/2470 (Text s významom pre EHP) nájdete tu: Nariadenie.

Ivana Stenzlová je mikrobiologička a strave sa venuje desiatky rokov. Po aktuálnom schválení hmyzu v potravinách sa čoraz viac ľudí informuje, ako s touto novinkou naložiť. A v akom množstve je hmyz v poriadku a v akom už nie?

V rámci relácie ODznova vznikol rozhovor s Ivanou.

Padli aj tieto otázky:

-Kde najviac ľudia robili a robia chyby? Čo im najviac škodí?
-Má vôbec ľudský organizmus enzýmy a tráviace šťavy pripravené na spracovanie kobyliek vo
zvýšenom množstve?
-Ako si všímať označenie na obaloch potravín? Minule som čítala, že napríklad moje obľúbené
cukríky z detstva obsahujú už od dávna isté prímesi z chrobákov…
-Kde všade sú?
-Veľa ľudí dnes trpí na alergie. Pomaly každý druhý človek. Alergia je jedna vec ale mimo
alergie aké nežiadúce účinky môžem mať na nás konzumácia kobyliek?
-A čo deti? Treba mať pri deťoch ešte väčší výkričník?
-Má rodič právo dopytovať sa a zasahovať do zloženia produktov ktoré sa nakupujú do
školskej jedálne?

Smernica EU tu: eur-lex.europa.eu

Rozhovor je dostupný na YouTube, ale pozrieť si ho môžete aj priamo tu:

ZDROJ: 1 / 2

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.