Slovanské Noviny

14. novembra 2024

K porozumeniu Čelovekom

Kazdá obživa pripravená pre naše RODiny si zaslúži, aby bola pripravená s korením laskavej, radostnej a svetlej myšlienky. Každý recept gazdinky, či zdedený po starej mame, prababke je určite chutný a svojou rodinnou históriou výnimočný. Práve počas sviatočných dní si každá gazdinka želá, aby jej dobroty chutili celej RODine a priateľom. Vďaka Vášej čarovnej myšlienke, ktorú do prípravy pokrmu vložíte bude chutiť neopakovateľne.

Aké radostné, láskavé a vďačné myšlienky do svojho kuchtenia vkladáte?

> Slovanská Múdrosť na youtube Slovanských Novín <

Pripravili sme pre Vás zopár receptov od našich čitateľov. Veríme, že obohatia Vášu zbierku receptov a nadobudnú dedičné čaro.

GYROS ŠALÁT

SUROVINY:

4 PORCIE

3 kuracie(morčacie) rezne-prsia, 2 lyžice gyros/kebab korenia, 1 stredná červená cibuľa, 1 veľký pór, 1 stredný pohár nakladaných uhoriek, 1 plechovka kukurice, 1 červená paprika, 1/2 čínskej kapusty alebo 1/3 ľadového šalátu, 4 lyžice pikantného kečupu, 2 polievkové lyžice rastlinného oleja, 2/3 šálky majonézy, 1/3 šálky smotany alebo gréckeho jogurtu (voliteľne)

PRÍPRAVA

Maso opláchnite, osušte a odstráňte prípadné blany. Nakrájajte na malé prúžky alebo kocky. Zmiešajte s korením na gyros/kebab a nechajte asi 1/2 hodiny alebo dlhšie, ak máte čas. Medzitým si pripravte zeleninu. Červenú cibuľu olúpeme, nakrájame na 4 časti, potom na plátky, posypeme soľou. Odrežte korene póru, zelené listy a vonkajšie 1-2 vrstvy. Rozrežte pozdĺžne na 4 diely a opláchnite. Nakrájajte na širšie pasiky, dajte do sitka, zalejte vriacou vodou z kanvice a sceďte. Nakladané uhorky nakrájame na kocky, kukuricu scedíme v sitku, papriku nakrájame na kocky, čínsku kapustu prepláchneme, osušíme a nakrájame na drobno. Na väčšej panvici rozohrejeme olej, pridáme kura a opečieme z každej strany dozlatista (celkom cca 10 minút). Počas opekania mäso dochutíme soľou a korením. Umiestnite na dno šalátovej misy s priemerom 20 cm. Zalejeme kečupom, obložíme plátkami červenej cibule, potom urovnáme ďalšie vrstvy ingrediencií: uhorky, kukuricu, pór, papriku, majonézu zmiešanú s kyslou smotanou alebo jogurtom a nakoniec zasypeme nakrájanou čínskou kapustou.

TIPY

Kombináciou majonézy s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom je výsledná omáčka tekutejšia, takže môže stekať po stenách misky a nezískate dokonale rovnomernú vrstvu omáčky. Môžeme teda použiť iba majonézu. Podľa chuti môžeme pridať do majonézy 1 prelisovaný strúčik cesnaku. Pre bezmäsú verziu je možné osmahnúť šampiňóny s gyros korením.

FAZUĽOVICA:

SUROVINY:

Koleno, slanina, hovadzia kotleta, fazuľa, zemiaky, mrkva, petržlen, masť, cibuľa, cesnak, majoránka, soľ, čierne korenie, bobkový list, vegeta, červená paprika, smotana, citrón, chilli.

POSTUP:

Do kotla dáme masť, nakrájanú slaninu, krátko opražime, pridáme nakrájanú cibulu a pražíme zhruba 20 min. Pridáme nakrájenú koreňovú zeleninu a pražíme kým nám cibuľa pekne zhnedne (v kotli na ohni to trvá cca 45 min.) Pridáme červenú papriku, krátko cca pol minúty premiešame a zalejeme vodou. Pridáme fazuľu, koleno, klobásy, čierne a nové korenie, bobkový list, môžme pridať vegetu, ak ju obľubujeme. Pridáme prelisovaný cesnak a varíme kým je fazuľa a koleno mäkké. Keď máme koleno mäkké, vyberieme a oberieme mäso, pokrájame na menšie kúsky. To isté urobíme s klobásami. Zemiaky pridáme, keď sa nám už zdá, že fazuli veľa nechýba. Ked je fazuľa hotová, všetko mäso dáme späť do kotla, privedieme do varu, pridáme sladkú smotanu a citrón. Všetko podľa chuti. Malo by sa nam to podariť tak, aby chuť bola sladko kyslá, tak akurát. 🙂 Nakoniec pridáme dostatok majoránky. Podávame s fajnym čerstvým chlebom.

MÄKKUČKE PERNÍKY

SUROVINY:

25 dkg hery, 15 dkg medu, 20 dkg práškového cukru, 60 dkg hladkej múky, 2 malé lyžičky sódy bikarbóny, 1 malá lyžička perníkového korenia, 2 celé vajcia

POSTUP:

Tuk, med a práškový cukor dáme roztopiť, potom do zmesi pridáme múku, sódu bikarbónu, korenie a vajíčka. Dobre vymiesime a necháme asi 2 hodiny odpočinúť. Nezľaknite sa že cesto je riedke. Tie dve hodiny sú potrebné na to, aby cesto vychladlo a tak stuhne na vykrajovateľnú hmotu. Cestíčko potom natenko rozvaľkáme, lebo pri pečení narastie, vykrajujeme a ukladáme na vymastený plech. Pečieme krátko, okolo 3- 5 minút dozlatista. V dóze,kde sa po upečení skladujú môžeme pridať malé kúsky jablka- každý deň meniť za čerstvé.

CESNAKOVO SLANINOVÝ CHLIEB.

PRÍSADY:

500g hladkej múky, 2 lyžičky soli, 7 g sušeného droždia, 3 lyžice olivového oleja, 300ml vody, 2 strúčiky cesnaku(kto má rád môže dať viac), 200g anglickej slaniny

POSTUP:

V mise zmiešame múku, soľ a droždie, pridáme olej, vodu, prepasírovaný cesnak a na kocky nakrájanú anglickú. Premiešame a prípadne môžeme podľa potreby ešte pridať vodu. Prehniteme, necháme na doske cca hodinu kysnúť /prikryté utierkou/. Vytvarujeme bochník, dáme na plech s papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť na teplom mieste. Potom chleba pomúčime, narežeme kríž a pečieme na 200 ° C asi 40 minút do zlatohneda. Necháme vychladnú a papáme, najlepšie je ako príloha ku grilovanému mäsu. Fantastický je aj čistý bez prílohy 🙂

Nech Vám chutí!

.

Máme množstvo plánov, ako sa naďalej zlepšovať a ponúkať Vám čo najkvalitnejší žurnalistický obsah.

Sledujte nás na jednej z najbezpečnejších chatovacích aplikácií Telegram, na ktorom vám prinášame aktuálne bleskové správy.

 

 

LISTINA ZÁKLADNÝCH PRÁV A SLOBÔD

čl.17. Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené. Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, tlačou, obrazom, alebo iným spôsobom, ako aj slobodne vyhľadávať, prijímať a rozširovať idey a informácie bez ohľadu na hranice štátu.

Čl.20. Právo slobodne sa združovať je zaručené. Každý má právo spolu s inými združovať sa v spolkoch, spoločnostiach a iných združeniach.

Vyhlásenie:

Názory autora sa nemusia zhodovať s názormi redakcie Slovanské Noviny. Zodpovednosť za obsah tohto článku nesie výhradne jeho autor. Redakcia Slovanské Noviny nie je zodpovedná za akékoľvek prípadné nepresné či nesprávne informácie v tomto článku. Za obsah a pôvodnosť príspevku zodpovedá autor alebo pôvodný zdroj. SN publikujú aj názory, ktoré nemusia odrážať stanovisko redakcie, jej vydavateľa alebo oficiálnej interpretačnej línie. Robíme tak z úcty k ústavnej hodnote názorovej plurality, ktorá prispieva k posilneniu demokracie vôle ľudu a väčšiny ako aj otvorenej platformy pre slobodnú výmenu názorov pri hľadaní pravdy a mieru v konfliktom svete. Medicínske a lekárske texty, názory a štúdie v žiadnom prípade nemajú nahradiť konzultácie a vyšetrenia lekármi v zdravotníckom zariadení alebo inými odborníkmi. Slovanské Noviny dáva súhlas na zdieľanie našich pôvodných článkov na ďalších nekomerčných internetových stránkach, ak nebude zmenený ich text a názov. Pri zdieľanom článku musí byť uverejnený zdroj a autor. Ak chcete články z nášho webu publikovať v tlači či inými formami, vrátane komerčných internetových stránok, kontaktujte redakciu na [email protected]

UPOZORNENIE:

Vážení čitatelia – diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne.

Diskusia

(Pripojiť sa do diskusie je možné len po registrácii a následnom prihlásení sa do účtu.)

 

Príspevkom "na kávu" pomôžete ľahšiemu fungovniu Slovanských Novín a podporíte tvorenie.

Ďakujeme

Odber newsletter. Každý večer súhrn najdôležitejších správ dňa do mailu.